ПФК „Берое“, съвместно с Районен център за трансфузионна хематология – Стара Загора и НФК „Берое“ за трети път организират акция по кръводаряване под надслов „Кръвна група „Берое“. Призоваваме всеки желаещ да дари „беройска кръв“ и спаси човешки живот. Събитието по кръводаряване ще се състои на 10 март (четвъртък) между 8:30 и 11:30 ч. в Офис НФК Берое, който се намира зад Съда. Подвижен екип на РЦТХ-Стара Загора ще бъде разположен в помещението.

Предните акции имаха огромен успех, който се надяваме да се повтори и през тази година. От своята кръв отново ще дарят служители на клуба и членове на НФК „Берое“. Подканяме всеки с нашата „кръвна група“ да се включи в акцията, защото всеки ден животът на стотици хора зависи от прелята кръв. Ние от ПФК „Берое“ смятаме, че животът на човек е по-ценен от всичко и подобни каузи са част от нашата социална мисия. Надяваме се, че все повече хора ще осъзнаят нуждата от подобна помощ и ще бъдат горди от направеното безвъзмездно добро.
Нека помогнем в името на живота!

Кръвта, кръвните съставки и произведените от тях биопрепарати са незаменими лечебни средства. Единственият източник за получаване на биопрепарати е здравият човек, който доброволно дарява кръв. Кръводаряването е взаимна помощ – днес аз се нуждая от дарена кръв, утре моят дарител може да има нужда от нея. Тази помощ е в името на живота и тя не може да се измерва в пари. Безвъзмездността и доброволността са принципи и етична норма на кръводаряването в целия свят. Кръвта е незаменима част от човешкото тяло, която то самовъзпроизвежда.

В момента редовните кръводарители са крайно недостатъчни. За да се осигурят лечебните заведения с кръв и плазмени биопрепарати са необходими годишно около 225 000 литра кръв, които се даряват от около 500 000 кръводарители. В момента се осигурява само част от това количество.
Кръводарителят не е изложен на никаква опасност от инфекция. Всички прибори и консумативи за вземане на кръв са за еднократна употреба, фабрично стерилизирани и херметически запечатани. след употреба те се събират в специални съдове и се изгарят.

Кръв могат да дарят само здрави хора на възраст от 18 до 65 години, с телесно тегло над 50 кг., чиято кръв може да помогне, без да навреди на болните, нуждаещи се от нея. Кръв може да се дарява на всеки 3 – 4 месеца. Процедурата по вземане на кръв трае 5 – 10 минути. Кръвта се събира в специални стерилни банки за еднократна употреба. Всеки път се дарява до 450 мл, което се равнява на една двайсета част от общото количество кръв в организма ни и което след няколко седмици се възстановява напълно. Това в никакъв случай не се отразява на здравето на кръводарителя.

Всеки кръводарител, който се включи в акцията на „Берое“ ще получи специален подарък от клуба и стандартната подкрепителна закуска в такива случаи!

Човешката кръв няма цена!

Тя носи живот!

Тя дава живот!

Помогнете на тези, които имат нужда от кръв днес!

Дарете кръв!

Помогнете в името на живота!

Очакваме ви!