Директорът на Академията на „Берое“ Атанас Рибарски се завърна от едноседмично посещение в две от най-продуктивните школи в европейския футбол – тези на германските „Борусия“ (Дортмунд) и „Шалке 04“. В Дортмунд той се запозна със структурата на школата на Борусия, планирането на седмичните програми за подготовка на отделните възрасти и се срещна с наставника на „Борусия“ U17 Себастиан Гепарт. Освен тренировъчния процес на тимовете от школата на „Борусия“, Атанас Рибарски наблюдава на живо и полуфиналната среща-реванш от първенството при юношите до 19 години, в която съперници бяха отборите на „Борусия“ (Дортмунд) и „Шалке 04“.

В Гелзенкирхен директорът на школата на „зелено-белите” се запозна и разговаря за методите за индивидуална подготовка на играчите в Академията на „Шалке 04“. Припомняме, че от началото на сезон 2018/19 и в Академията на „Берое“ бяха въведени индивидуални тренировки за играчите.

„Благодарности на моя колега и приятел Николай Илиев от Университета в Кьолн за съдействието при това посещение. Повечето от нещата, които предприехме като посока в школата на „Берое“ – като профилирането на играчите, например, е почти същото като при тях. Макар че те разполагат с неограничен финансов ресурс. Съпоставяйки обаче техните профили на играчи с нашите се вижда, че в някои компоненти отстъпваме. Като най-яркото несъответствие е в най-ранната фаза. Критериите към всяко дете, за да бъде прието в такава академия са изключително високи“, заяви след завръщането си Атанас Рибарски.