Боян Стоянов е едно от новите имена в Академията на „Берое“. От началото на 2019 г. той пое тима на „Берое“ 2006.  Месец по-късно под негово ръководство малките „зелено-бели“ таланти спечелиха турнира „София Къп“. Тимът прибра и две индивидуални награди – за най-добър вратар на Станислав Илиев и за най-добър играч на Димитър Диклиев. Сега на старозагорци предстои да подновят участието си в първенството, а дни преди първия мач наставникът отговори на въпросите на beroe.bg

-Г-н Стоянов, какво ви накара да приемете поканата на „Берое“?

-„Берое“ е голям отбор, а и аз съм юноша на клуба. Пет години съм бил тук като дете. Освен това не беше първото предложение, което получавам от ръководството на клуба да стана част от школата и реших, че е време да приема. Фактът, че съм бил треньор на пет-шест от тези деца улесни нещата.

-За този малко повече от месец откакто всъщност работите с тима успяхте ли да опознаете децата, те да свикнат с вас и с вашите изисквания?

-Мисля, че след турнира в София и децата са малко по-спокойни с мен и аз с тях. Всяко едно начало е трудно и имаме нужда от време, за да се случат тези неща. Радвам се, че там успяхме да постигнем добри резултати и за школата на „Берое“ се говори с добри думи.

-Споменахте турнира „София Къп“. Отминаха ли вече емоциите след спечеленото първо място?

-Да. Миналата седмица децата бяха доста развълнувани, но вече тренираме съвсем нормално и се готвим за първенството.

-Вие доволен ли сте от това представяне? Спечелихте всичките си срещи, допуснахте само едно попадение…

-Да, доволен съм. Децата имаха голямо желание, спазваха моите указания и съвсем заслужено станахме първи. За мен обаче по-важно беше начинът ни на игра. Радващо е, че заедно с него дойдоха и резултатите.

-Кое ви хареса най-много в играта от показаното и какво още искате да видите от тези деца?

-Това, което ми хареса бе реакцията ни след като загубим топката от съперника, преминаването ни от защита в атака. Трябва още да работим по отношение на тази реакция, както и да владеем малко по-добре топката и да играем с още по-голямо самочувствие.

-По независещи от вас причини миналата седмица пропуснахте първия кръг в първенството. Това ще ви се отрази ли по някакъв начин?

-Не. Двубоят ни с „Яворов“ (Чирпан) е отложен, но според мен изобщо няма да се играе. Не искам да засегна някой от другите отбори, но тук в региона нямаме чак такава голяма съпротива за нашите деца. Затова може би ще опитаме и по време на първенството да играем приятелски срещи с тимовете от зона София и зона Пловдив. Само това е начинът да видим в какво състояние са нашите деца в момента. Шампионатът тук не е на чак толкова високо ниво.

-Това проблем ли е още в тази възраст, в която резултатите като че ли не са чак толкова важни…

-Добре е да има реална съпротива срещу нашите деца. Само така те могат да покажат качествата, които притежават. Когато няма съпротива от съперника изпадат в някаква заблуда, че са прекалено добри и прекалено лесно побеждават. И след това когато отидем на турнир или играем приятелски мач с по-силен отбор им е малко по-трудно да превключат.

-За тези малко повече от два месеца от както сте тук на какво ниво намирате работата в школата?

-Тук се работи професионално и нивото е високо.

-Мислите ли, че Академията отстъпва по нещо от водещите школи у нас?

-Не, за мен школата на „Берое“ не отстъпва по нищо на школите на останалите отбори от Първа лига. Даже бих казал, че е в топ 5 на Академиите у нас. Тук се работи с подготвени и отдадени на работата си треньори, имаме много добра база за тренировки и мачове, и всички необходими пособия за работа. Имаме и методика, по която работим. Радвам се, че съм част от този екип.