Въпреки че от средата на декември отборите от Академията на „Берое“ почиват, работата там не спира. Подготовката на тимовете ще бъде подновена след седмица, а в първите дни на Новата 2019-а директорът на школата Атанас Рибарски отговори на въпросите на beroe.bg

-Г-н Рибарски, направихте ли вече анализ на онова, което се случи през първата част на сезона и като цяло през 2018 г. в Академията на „Берое“?

-Да. Направихме, както индивидуално, така и отборно.

-Кога започват подготовка отборите в отделните възрасти?

-Първи започват U18-19, които ще се съберат на 9 януари.  Няколко дни по-късно – на 14 януари ще стартират и U17  и U15. До края на месец януари ще започнат и по-малките възрасти . За всяка от тях обаче предстои да съобщим поотделно датата, на която ще подновят заниманията си.

-Готова ли е програмата за подготовка  и има ли яснота при по-малките в кои турнири ще се включат?

-Да, готови сме с програмите и начина, по който ще се готвим. Все още чакаме потвърждение за някои контролни срещи, но имаме варианти да ги променим в движение. Турнирите ще бъдат основен приоритет в по – малките възрасти, като за сега сме предвидили поне три от тях да участват в международни турнири до края на пролетния полусезон, а други два след лятната пауза. За мен те са от основно значение за придобиването на по-голямо самочувствие, характер и манталитет. В тези възрасти изоставаме в игрови аспект, тъй като играем на регионално ниво и мачовете не ни предлагат съпротива, каквато има в пловдивската и софийска групи и затова в техните календари ще акцентираме именно върху международни турнири.

-Ще има ли юноши, които да водят подготовка с първия отбор?

-Надявам се. Предполагам, че ще има. През последните два или три подготвителни периода имаше, очаквам отново да бъде така.  

-В края на 2018 г. стана ясно, че отборите на „Берое“ 2004 и „Берое“ 2006 ще имат нови треньори и ще бъдат водени от Дидо Желязков и Боян Стоянов. В съставите на самите отбори ще има ли промени?

-Да, двамата са запознати с отборите и децата, с които ще разполагат. Що се касае до „Берое“ 2004 има вече 4 нови момчета, както и най-вероятно 4 или 5 деца от набор 2005  ще имат възможността да се качат и да вземат участие едновременно и в двата състава. Ще се преценява обаче индивидуално кой, кога и къде ще играе. За набор 2006 се надявам да няма промени и ще държа да няма. Това е много добре окомплектован набор, на който всички много държим.

-В другите отбори от Академията ще има ли деца, които да си тръгнат или да бъдат привлечени?

-Със сигурност ще има такива и в двете посоки. Мястото в Академията преди всичко се заслужава и е привилегия да бъдеш част от нея. С всяка изминала година нивото на тренираност и индивидуални възможности се повишава и няма да спрем докато не постигнем желаното и от ръководителите: да имаме конкурентноспособни играчи за първия отбор.

-През есента видяхме доста новости в Академията на Берое – тестирането на играчите в отделните възрасти, индивидуални тренировки. Ще има ли други промени и какви ще бъдат те?

-Да, индивидуалните тренировки са една концепция, която в най- скоро време се надявам да представя и да е първата подобна като цяло в детско-юношеския футбол в България. Тя включва два основни дяла – физически и технико-тактически. Вторият е предимно постспецифична работа, базирана на анализ от изминала среща в определена последователност. Става дума за повторяемост на често срещани ситуации характерни за определения пост,  като за целта ще се работи по линии с децата показали най-добри резултати на тестовете. Става въпрос за играчите след 14-годишна възраст.

При по малките – подготвителни и предподготвителните групи – също ще променим начина на трениране и обучение. Там ще въведем целенасочено обучение предимно чрез игрови форми. Всяка игрова форма ще има правила и условия за провокиране на определен технически похват, като намалим и дори отстраним изолираните форми на заучаване на похватите. Идеята е децата да провокират тези похвати срещу противник, времеви и пространствен фактор. По този начин ще повиши интензитета и плътността на тренировките при тях.

-Ако се съди по представянето им през есента отборите, които участват в регионалните първенства едва ли ще срещнат затруднения в спечелването на първите места. Какво обаче очаквате от останалите – трите Елитни състава и „Берое“ 2005, които играят в Зоналната група? И може би от „Берое“ 2003, които пък догодина ще бъдат представителя на Академията в Елитната до 17 г. ..

-При елитните отбори основния проблем идва от липсата на мачове с подобен заряд и характер в регионалните ни първенства. Изводите са, че особено през първия полусезон в Елитна група трудно се надиграваме с всеки отбор и на моменти изпадаме в ситуации, които не сме срещали до сега, темпо, което е също по-високо от това, което играем в окръга. Вземете например зона София където помежду си играят „Левски“, ЦСКА, „Славия“, „Септември“, „Пирин“, „Локомотив“ (София) – все добре окомплектовани отбори за разлика от нашата зона. Обмисляме вариант, в който да участваме с няколко възрасти към зона Пловдив, така както сега са набор 2005, но тепърва от лятото ще го решаваме.

-Къде очаквате и срещате най –големи трудности?

-За съжаление най-големи трудности срещаме с планирането заради двусменния учебен процес. Следя непрекъснато западните академии и начина на трениране, ходене на училище и начин на живот на състезателите. Никъде не срещам да имат училища на две смени. Един месец от набор имаме 5 деца преди обед и 12 следобед на тренировка. Този месец за тези 5 деца идващи преди обед е почти изгубен. Такава е картината във всички възрасти. Това ни затруднява изключително много. Води и до значително намален брой часове футбол. В повечето елитни западноевропейски академии децата след 16 годишна възраст имат над 10 часа футбол на седмица, като два от дните тренират двуразово, а ние едва достигаме 8 часа на седмица. И при положение, че в свободното време все по-рядко се играе изоставаме още оттам.

-Кое ще бъде основното предизвикателство пред школата през пролетния полусезон?

-Всяка година и всеки месец предизвикателството е едно и също -създаване на конкурентноспособни футболисти за първия отбор. Няма да стане с магическа пръчка и само с „давай, давай”. Тренировки, упоритост и лишения, всичко друго са оправдания. А ние насреща ще подобряваме с всеки изминал ден средата за подготовка и ще повишаваме изискванията, докато не успеем.