С двубоя срещу „Септември“ в София „Берое“ U19 приключи есенния полусезон в Елитната група. Момчетата на Слави Жеков завършиха първата част от шампионата на шесто място в класирането с осем победи, 3 равенства и 4 загуби. Дни след края на първенството наставникът Слави Жеков отговори на въпросите на beroe.bg

Г-н Жеков, каква е оценката Ви за първата част от сезона в Елитната група?

-Като цяло смятам, че направихме един добър полусезон. Винаги може обаче да е по-добре. След лошия старт, който направихме отбора се стабилизира и показахме доста добри игри. Единствено съжалявам за последните два мача, особено за този със Славия. Там диктувахме събитията на терена и заслужавахме победата. Изравниха ни в последната минута. Трябва обаче да се учим от грешките и да си направим извода по какъв начин трябва да се играе в срещи, в които водиш в последните минути. В двубоя с лидера в класирането Септември пък не показахме, че с нещо отстъпваме на този тим. Напротив – имахме своите положения и за мен загубихме незаслужено. Това е футболът обаче. Гледаме напред.

Споменахте мача със „Славия“. Повлия ли според Вас факта, че този двубой се игра в Мъглиж?

-Не обичам да се оправдавам, но за мен това наказание е единствено в ущърб на децата, на никой друг. Смятам, че несправедливо ни наказаха, санкционираха деца, които тепърва трябва да изпитват удоволствие от футбола. С това ги лишаваш от възможността да играят пред собствена публика и да мислят само за футбол. При всички случаи в мача в Мъглиж в главите им беше фактора, че не сме домакини. А и теренът не предразполагаше към това, с което сме свикнали когато играем в Стара Загора. И затова смятам, че този факт малко или много оказа влияние. Другото, което се отрази беше моето наказание. Така усетих нещата – сякаш се бяха пренавили в желанието си да докажем, че въпреки санкциите сме добър отбор, че те са незаслужени и че трябва да победим, въпреки че играем извън Стара Загора. Но като цяло смятам, че трябва да играем по-разумно в такива срещи. Трябва да владеем повече топката, а ние се увлякохме в идеята да вкараме четвърти гол.

Мачът с „Ботев“ (Пловдив) ли беше ключът към по-различното представяне на „Берое“ в остатъка от сезона? Сякаш той раздели този полусезон на две…

-Въпреки добрата подготовка, която направихме, добрите контролни срещи, изиграни на Боровец с Левски, Лудогорец и Локомотив (Пловдив) очаквах да има в началото сътресения. Нов треньор, събиране на два набора, необходимост да се направи един колектив  – това не става лесно. И на старта завършихме наравно с Дунав, а трябваше да спечелим, загубихме от Лудогорец и Локомотив (Пловдив) у дома. Така дойде мача с Ботев, който за мен е един от добрите отбори в групата, играят с постоянен състав. Надиграхме ги, което даде самочувствие и увереност, че можем да победим всеки. И този двубой показа, че тези момчета имат характер.

Сега по време на зимната пауза върху какво ще работите?

-Малко се огъваме по време на гостуванията. Срещу Лудогорец, Черно море и Септември, които са на първите три места в класирането не показахме, че отстъпваме. Но когато тръгнат да ни пресират трябва да сме по-уверени, с повече самочувствие. Сякаш бяхме по-притеснени срещу тези отбори. Докато срещу Левски, ЦСКА, Ботев, които приехме у дома това не се видя. И върху това трябва да работим. Проблемът, поне според мен е психологически, като излязат навън сякаш се пречупват. Трябва ни повече спокойствие.

След тези първи 15 срещи можете ли да кажете, че процеса по превръщането на тези два набора в един отбор в пълния смисъл на думата е приключен?

-Смятам, че колективът има още да работи. И това се вижда в точно такива срещи като тази със Славия. Трябва повече да си помагаме и подсказваме на терена. Не трябва да ни води играта. Когато повеждахме я нямаше тази задружност, нямаше го този колектив, който в такива моменти да запази самообладание, трябва повече да си говорим вътре на терена, тогава нямаше да се стигне до тези три неприятни контраатаки, при които ни вкараха три гола. В това отношение имаме доста да работим, трябва повече да си подсказваме. Но като цяло не сме имали проблеми до този момент.

Изненада ли Ви нещо в първенството до този момент?

-Това че Септември спечели Купата миналия сезон и че участва в младежката Шампионска лига им дава самочувствие. Но в двубоя срещу нас не видях този отбор да заслужава голямата разлика, с която е пред нас. Освен може би факта, че мачовете, в които ние водим и не успяваме да запазим преднината си, те ги печелят. И още нещо, което ми направи впечатление – отстъпваме срещу отбори, които разчитат на физика и на центрирания. Така беше срещу Локомотив (Пловдив) в къщи, така беше и срещу Септември, срещу Лудогорец, срещу Черно море. И това е другото, което искам да подобрим, да не отстъпваме толкова във физическите сблъсъци. Както и постоянството.

Колко време ще почива отбора между двата полусезона?

-Ще тренираме до 15 декември. Все още уточняваме датата за начало на подготовката, като изчакваме и датата за началото на пролетния полусезон. Ако се потвърди първоначалната информация за старт около 22-23.02 тогава ще се съберем около 10 януари.