Отборът на „Берое“, набор 2004г. се класира за шампионската група на силния международен турнир в Полша.

„Заралии“ излязоха втори от своята група след победи над „Висла“ (Краков, Полша), „Лахти“ (Фин) и „Нови Тарг“ (Полша), равенство срещу шведския шампион „Бромапойкарна“ и минимална загуба с 0:1 от „Чикаго Файър“.

Вчера  беройци се наложиха над „Лахти“ с 1:0 с попадение на Йордан Желев и записаха нулево равенство срещу шведския представител на турнира. В двубоите участие не взе лидера в нападението на „заралии“ Красимир Тодоров, който получи контузия още в първия ден на турнира.

В групата на шампионите са „Олимпик“ (Марсилия), „Чикаго Файър“, „Ваанта“, „Сласк“ (Вроцлав) и „Погон“ (Шчечин).

До шампионсата група не успяха да се доберат отборите на „Лестър“, „Локомотив“ (Загреб), „Баник“ (Острава) и „Черноморец“ (Одеса).

В първите си мачове от шампионския поток беройци записаха победа и равенство. В първия мач Берое отстъпи с 0:1 от „Ванта“, като доминираха през целия мач и направиха куп пропуски, за да се стигне до единствената атака за финландците, от която те съумяха да отбележат. Във вторият мач в групата срещу „Сласк“ (Вроцлав) се разигра истинска драма. Още във втората минута след съмнително нарушение в близост до българската врата се стигна до попадение, което реализира играч изпаднал в очевидна засада, което доведе до нагнетяване на обстановката покрай терена. Всички присъстващи отбори останаха очудени от решението на рефера да зачете гола. В следващата минута очевиден корнер не бе отсъден за „заралии“ с което напрежението в срещата бе близо да ескалира. Минути по-късно „Берое“ успя да изравни с гол на Метин Ферди, а към края на срещата Димитър Иванов се извиси над всички в наказателното поле на поляците и успя да доведе срещата до пълен обрат в полза на българите.
Съдийството не се промени до края на мача и във всяка удобна ситуация, домакините бяха подкрепяни.

Така след 2 срещи в шампионския поток, „Берое“ е с 3 точки, колкото имат още 2 отбора в групата.
Лидери с 4 точки са „Чикаго Файър“ и „Олимпик“ (Марсилия), а именно срещу тях ще се изправят беройци днес.

„Независимо от развоя на мачовете от тук нататък, момчетата показаха изключителен характер и качества. Успяхме да излезем от най-силната група, надиграхме сериозни отбори като Висла Краков, Бромапойкарна и Сласк Вроцлав, а с Чикаго Файър смятам, че можехме и да не загубим.
Имайки предвид, че и нашият лидер в нападение, Красимир Тодоров не игра в последните мачове заради контузията си, отборът показа огромна сплотеност и решителност да играе и за него. Чест прави и на Краси, че въпреки състоянието си влезе на терена и се опита да се бори редом до своите съотборници. Той е изключителен лидер – няма как да не ни липсва играч, който има над 220 гола в 150 мача за нашия отбор. Сравнявайки възможностите на нашия отбор с тези на всички останали участници в групите, това което правим е истински подвиг и не мога да не бъда горд с момчетата, тяхното старание и отношение на и извън терена. Разполагаме с изключителни таланти и напълно заслужено сме там където сме, а дори смятам и че в някои мачове късметът не бе на наша страна, за да постигнем и по-убедителни резултати. Но този опит ни е безценен и със сигурност ще се върнем много по-обогатени и израстнали у нас.

В последния мач имахме подкрепата дори и на другите отбори, защото оценяват труда и характера на момчетата, а това което те успяха да направят срещу „Сласк Вроцлав“ е страхотно. В тима от Вроцлав има трима полски национала и са доста сериозен отбор. Дори „Олимпик“ Марсилия се затрудниха максимално срещу тях, а какво да кажем за съдийските отсъждания, които вместо да отчаят нашите момчета, те се вдигнаха още повече и показаха вдъхновяващ дух и характер, за да обърнат въпреки всички обстоятелства. Безкрайно се гордея с момчетата си и с тяхната борбеност срещу всичко, което се изпречи.“ – коментира наставникът на „Берое“ 2004, Радостин Александров

Днес отборът на „Берое“ ще се изправи в 2 мача един след друг срещу Чикаго Файър и Олимпик Марсилия, преди да закрият турнира със среща срещу Погон Шчечин, след което лети същата вечер обратно за България.