Треньорът на „Берое“ U15 Радостин Александров успешно завърши наведнъж две четиримесечни обучения към центъра за обучение и иновации на футболния колос „Барселона“

И двата курса са насочени към Психологията и в детайли изучават различни аспекти от тази сфера, както в спорта, така и извън него, обхващайки развитието от най-ранна детска възраст до периода след приключването на спортната кариера.

Първият курс : Постигане на Високи спортни постижения, обхваща теми като : Лидерството в търсенето на тези цели, комуникационни инструменти, ментална сила и нейното развитие в индивидуалната работа и отборната среда, емоционална подготовка и регулация на треньора, психологически „ключове“ в тренировки и състезания, както и ръководене на различни поколения и технологични тренировъчни иновации.

Вторият курс : Психология за развитието на спортистите, в които са включени теми като : Животът на елитния спортист, съчетаването на двойна кариера, внимание и концентрация, мотивация, безпокойство и стрес, самоувереност, както и техники и планиране за предотвратяване на възможни проблеми. Във втория курс се обръща внимание и на влиянието на семейството, треньора и всички други личности, които присъстват и имат роля в живота на един спортист.

И в двата курса има много примери от това как „Барселона“ процедира в „Ла Масия“ с психологическата подготовка на своите кадри, както и много други полезни примери, свързани с ръководенето на успешни отбори и компании (Стив Джобс, Пеп Гуардиола, Йохан Кройф и т.н.)

„Костваше много като средства като време и най-вече като усилия, за да успея да съчетая времето си както за обучение, така и за работата, но определено си струваше. Всички безсънни нощи и стотици литри на кофеинови напитки са заслужено изстрадани. Знанията придобити от двата курса са изключително полезни и несъмнено ще подобрят работата и разбиранията ми в тази толкова важна сфера.“, споделя наставникът на „Берое“ 2004 Радостин Александров

Това е поредна негова квалификация в „Психологията“, като притежава и такива от Футболната Асоциация на Англия. През изминалия сезон младият треньор бе на обучение в „Ливърпул“, „Манчестър Сити“, „Манчестър Юнайтед“, „Нотингам“, „Еспаньол“ и „Барселона“.