Павел Димов е едно от новите имена в Академията за сезон 2018/19. Младият наставник идва от школата на „Славия”, където бе през последните 4 сезона. В „Берое” той помага на наставника на юношите старша възраст Слави Жеков и ще води „Берое” 2008. След поредното занимание с най-големите той отговори на въпросите на beroe.bg

 – Г-н Димов, как се стигна до идването ви в „Берое”?

-Присъствах на един мач на „Берое” U15, бях дошъл да гледам. Заговорихме се с треньора на „Берое” U17 Атанас Рибарски, той сподели, че търсят треньор. След това беше въпрос на преговори. Благодарен съм на директора на школата Ивко Ганчев, на Атанас Рибарски и ръководството на клуба за доверието, което ми гласуваха.

– Какво ви накара да се захванете с треньорска работа?

-Обичам футбола и обичам децата. Искам по някакъв начин да им бъда полезен.

– До колко важни са условията, при които децата се развиват?Терените, базите…

-Всичко е важно. От най-малките детайли като екипировка, след това терени, бази. Това е един процес, в който всяка частичка има своето значение.

– Какво научихте от работата си в „Славия”, откъдето идвате?

-Най-вече че това са деца и малко или много трябва да се държим като тях. Не са големи, не разбират всичко, което им се казва. Специални са и трябва да им се отделя много внимание, за да успеят.

– В момента помагате на наставника на „Берое” U19 Слави Жеков в старшата възраст, през сезона обаче ще водите и „Берое” 2008. Колко голяма е разликата между работата с големите и с по-малките?

-Огромна. Все пак 19-годишните вече се готвят за мъже докато 2008 са още деца и имат доста път, който трябва да извървят, в който трябва да се трудят, за да стигнат тяхното ниво. Важното е обаче да имат желание и хъс да станат като тях и да пробият във футбола.

– Къде е по-трудно и усилията са по-големи?

-Лично за мен при малките е по-трудно. Големите все пак разбират всичко, което им кажеш, докато на малките трябва да им се обяснява, да им се показва по няколко пъти.

– Помага ли ви като треньор опитите на децата да подражават, да копират и по-големите, и световните звезди?

-Това е полезно. Защото тези хора се превръщат в техни идоли. Затова винаги им казвам, че трябва да се гледат мачове. Другото, което им казвам, че трябва да са постоянно навън, защото и без това са достатъчно натоварени с уроци, училище, амбициите на родителите, които са доста големи. Затова в тази ситуация е важно да бъдат навън и да играят дори за половин час.

– До колко в тази детска възраст са важни резултатите, ще държите ли на тях в предстоящата си работа с „Берое” 2008?

-Според мен класирането в тази възраст не е от такова голямо значение. Има много по-важни неща като тяхното развитие. Естествено винаги се играе за победа, защото това означава допълнително самочувствие за отбора като цяло и за децата. Но това не е най-важното. Много по-важно е техническите елементи, това което са научили, качествата, които придобиват.

– Готов ли сте с плана за подготовка?

-Все още го изготвяме, но като цяло – да.

– Кога събирате децата?

-Започваме на 6 август, понеделник.

– Какво ви предстои?

-Имаме три седмици подготовка преди турнира „Пирин Къп” в Банско, на който сме заявили участие. След първата седмица подготовка ще направим една двустранна игра, след което ще се опитам да изиграем и две контролни срещи. Все пак не познавам децата, затова искам да видя състоянието на отбора, да се запозная с тях. Чака ни много работа.

– Амбициите ви с „Берое” 2008?

-Моите лични амбиции са да помогна на тези деца колкото мога и във всяко едно отношение.