„Берое“ U19 е вторият отбор от Академията, който вече започна подготовка. През този сезон юношите старша възраст на „зелено-белите” ще бъдат водени от изцяло нов треньорски щаб. Старши треньор ще бъде Слави Жеков, ще му помага привлеченият от школата на „Славия“ Павел Димов. Преди първата тренировка за новия сезон Слави Жеков отговори на въпросите на beroe.bg

– Г-н Жеков, с какви надежди и амбиции започвате този сезон?

-За мен това е едно предизвикателство. Водил съм старша възраст и смятам, че мога да предам доста неща на тези момчета. За тях това е трамплина към мъжкия футбол и това, което им казах и в съблекалнята беше, че най-важното е да бъдат упорити и да се трудят по време на тренировките. Трябва да има и дисциплина, без нея нищо не се получава и да бъдат по-уверени. Искам да играят със самочувствие, за мен те имат качества, но когато излезем срещу така наречените грандове като „Левски“, ЦСКА, „Лудогорец“, трябва да показваме повече самочувствие. Ние сме „Берое“ и искам другите да се съобразяват с нас.

– Това ли ще бъде ключът за по-добро представяне – самочувствието?

-Това е едното. Но ни трябва и повече постоянство. Не може да играем срещу по-слаб отбор от нас и да показваме една игра и когато излизаме срещу по-силен отбор да изглеждаме по съвсем друг начин. Увереност и самочувствие – върху това ще работим най-много.

– Колко голяма е групата, с която започвате?

-В момента са 20 полеви играчи и 2 вратари от набор 2002. Иван Гошев и Валентин Иванов се готвят с мъжете, предстоят ни разговори с наставника на първия отбор Александър Томаш и ще преценяме в кои моменти ще бъдат с тях и в кои с нас. За лагера в Боровец, който започва на 26 юли ще ни трябва точно такава група – 20 полеви играчи плюс 2 вратари.

– Какво ви предстои до неговото начало?

-Започваме 5-6 дни по-късно, но мисля че не е проблем и ще наваксаме. Вторник, сряда и четвъртък ще тренираме двуразово, в петък ще направим тактическо занимание. По принцип в началото на подготовката първата седмица не се играят контролни срещи, но ние сме нов отбор, събираме два набора и искам да видя възможностите на играчите, родени през 2001. Затова се стремя да има повече контролни срещи и в събота ще играем на наш терен приятелски мач с „Янтра“ (Габрово). През следващата седмица в понеделник и вторник ще тренираме двуразово, в сряда ще гостуваме на „Локомотив“ (Пловдив) за контролна среща. Мисля че с двуразовите тренировки ще наваксаме тези 5-6 дни по-късен старт на подготовката.

– Извън играчите от набор 2001 и тези от набор 2000 ще има ли външни футболисти, които да привлечете?

-Има едно момче, което е набор 2001, нападател. Работил съм с него преди това, но при нас ще бъде най-напред на проби след като до този момент е бил в „Лудогорец“. Там обаче имат нов треньор, събират двата набора и той се прибра в Стара Загора. Свързах се с него, но искам да го видя в какво състояние е и тогава ще преценяме. Има още едно-две момчета, с които имаме контакти и които искам да видя. За мен е най-важно да направим колектив и да имаме равностойни състезатели. Но преди това трябва да се запозная с това, което имаме в момента и тогава да преценим какво ни е нужно. Това, което виждам към този момент е че освен Иван Гошев не разполагаме с вратар, който да е роден през 2000 или 2001 и ако успеем там да привлечем играч ще е добре. Търсим евентуално и десен защитник. На другите постове горе-долу разполагаме с по двама футболисти. Но като цяло не се притеснявам, даже обмислям варианта да преквалифицирам някои играчи, да пробваме в контролите някои от тези момчета да играе на друг пост.