От началото на тази седмица четирима треньори от детско-юношеската школа на Берое са част от инициативата „Ювентус Джуниор Камп”, която се провежда в Стара Загора. Патрон на лицензирания тренировъчен лагер на италианския шампион е кметът на Стара Загора Живко Тодоров. На тримата италиански наставници по време на заниманията с над 80-те деца, които се включиха, помагат Стефан Динев (Берое 2010), Атанас Димитров (Берое 2007), Сидер Димитров (Берое 2003) и Атанас Рибарски (Берое 2002). След поредното занимание Сидер Димитров отговори на въпросите на beroe.bg

– Г-н Димитров, втори ден сте част от инициативата „Ювентус Джуниър Камп”. Как се чувствате?

-Организацията, която са опитали да създадат италианците е на нормален принцип. Има разпределение на задачите, което е професионално. Целта е да се привлекат децата към нещо ново и интересно, и да се видят възможностите на всяко едно от тях. На организаторите не им е за първи път, наясно са с нещата, имат добро отношение към децата и към нас, както и ние към тях. Общо взето идеята е добра и се радваме, че имаме възможността да сме част от нея.

– До колко на вас като треньори тази работа с чужди специалисти ви е полезна?

-Всеки един контакт със специалист – независимо дали е чужденец или българин – е полезен и помага. Както те могат да споделят неща, които са научили и са важни, и са полезни, така и ние можем да направим с тях същото. Всяка една обмяна на информация е полезна за всички.

– Преди да се включите в тази инициатива успяхте ли да направите равносметка на сезона, който измина? Какъв бе той за Берое 2003?

-Смело мога да заявя, че на база изходната позиция, която имаше тима, се представихме много добре. Най-вече с оглед на това, че сглобявахме нов отбор, имаше доста нови момчета в състава, привлечени от различни клубове. А и те са на възраст, която е много специфична.  Този период от време – 8 месеца – със сигурност не е такъв, за който да можем да правим генерални изводи. Доста неща се получиха, но най-важното е, че от следващата година ще стъпим на някаква основа. Това ни беше главната идея. Третото място като класиране не беше чак от такова значение, трябваше да сме сред първите пет в региона. И това стана без особени затруднения. Другата ни цел беше да сглобим състав, който да е конкурентен на такива отбори като този, с който се срещнахме на пряката елиминация на републиканското първенство. И мисля че съумяхме – отборът е боеспособен, да, не е толкова изграден във всяко едно отношение, но това за толкова кратко време това е практически невъзможно. Успяхме обаче да създадем някакво усещане на тези момчета, че са в един топ отбор за българските стандарти, за да покажат те необходимото отношение и желание да се доказват във всеки един момент. Това е най-голямата ни победа. На висота бяха и отношенията между самите деца. И в крайна сметка не е най-важното дали ще отпаднеш на осминафинал, четвъртфинал или полуфинал, важното е да правиш стъпки в правилната посока. Ако трябва да сравним ситуацията на 27 юли 2017 г. когато започнахме подготовка и момента, в който приключихме с участието си в първенството, мисля че между двете дати бяха направени доста такива стъпки. Смятам, че за в бъдеще нещата ще продължат по този начин.

– Сега с включването ви в Областното първенство за юноши младша възраст обаче поне от гледна точка на съперниците сякаш падате едно ниво по-долу. Това ще ви позволи ли да работите по-спокойно за изчистване на тези слабости?

-Това винаги е било проблем в тази възраст. Но е сигурно, че ще имаме възможност да обърнем повече внимание на някои детайли от играта. Ще пробваме всячески обаче, независимо от първенството, в което ще играем и не особено голямата конкуренция, да намираме силни съперници под формата на някакви контроли и турнири. Това направихме и тази година в рамките на двата подготвителни периода и през сезона. В приятелски мачове се срещнахме със силни школи и това даде отражение върху развитието на всеки един от играчите. Ще се опитаме и тази година да е така, за да не се губят тези месеци със срещи, в които няма голям заряд. За мен това е изключително важно – играчите да се изправят срещу силни отбори, защото това е начинът, по който се изгражда един футболист. Мисля че ще получа необходимото съдействие от хората, от които зависи това и ще ни се даде възможност да направим едни 10-15 до 20 срещи в рамките на цялата година.

– Намираме се в период когато се мисли сериозно и за селекцията. Какво предстои в този аспект?

-Има няколко момчета, които сме набелязали и може би на около 90% е сигурно, че ще ги привлечем. Има доста други, от различни части на страната, които изявяват желание да кандидатстват в школата на Берое. И това е похвално за всички нас. Ще дам възможност на всеки един, проявил такъв интерес, в рамките на седмица до десетина дни да тренира с нас, за да го сравним с тези, с които разполагаме в момента и да преценим дали да го привлечем. Но със сигурност ще има едно 4-5 момчета, които да попълнят групата, за да се надгради още повече.

– Имате ли вече яснота кога ще започнете подготовка?

-В края на юли. Дата още не сме уточнили, но ще го обсъдим с колегите и с директора на школата кога ще бъде най-удобно за всички. Може би първият понеделник, на последната седмица на юли ще се съберем и ще започнем подготовка. Това разбира се зависи и от датата, на която ще стартира първенството. Очаквам това да се случи в средата на септември, което ще ни позволи да разполагаме с достатъчно време и да обърнем внимание както на момчетата, които кандидатстват при нас, така и на тези, които селектираме, а и на тези, които са част от тима, за да се подготвим по най-добрия начин.