„Берое“ 2004 е сред отборите от Академията, които вече приключиха с двубоите за сезон 2017/18. Тимът завърши на първо място в областното първенство при децата като през сезона в шампионата завърши без загубен двубой. В турнира за Купата „зелено-белите” отпаднаха на осминафинал от „Ботев“ (Пловдив), изиграни бяха обаче серия от контроли с чужди отбори, в които „Берое“ 2004 се представи успешно. За равносметката от сезона наставникът Радостин Александров говори пред beroe.bg.

– Г-н Александров, оценката Ви запоказаното от тима през сезон 2017/18?

-Справихме се отлично. Момчетата съумяха да покажат фантастична игра, успявайки да се надиграват успешно с отбори като Галатасарай, Касъмпаша, Хъбей (Китай), както и другите големи отбори в страната като Ботев (Пловдив), ЦСКА, Левски, Черно Море и Лудогорец. През целият сезон, още от есента, показахме постоянно израстване и в индивидуален, и в отборен план, като отбелязахме огромно развитие както на терена, така и извън него. Така че бих поставил на показаното от нас много добра оценка, но не максимална, защото винаги има какво да се направи по-добре.

– Отново спечелихте титлата на регионално ниво, но отпаднахте рано от турнира за Купата на България. Кое надделява – удовлетворението от спечеленото първо място в региона къдетоочевидно играчите на Берое са с класа над съперника или разочарованието, че не стигнахте по-напред в турнира, за да сверите часовниците на национално ниво?

-Надделява удовлетворението, че нито първото място в региона, нито класирането ни за Купата на България повлияха на настроението и развитието ни през сезона. От една страна постигнахме рекорд и други резултати като този над Галатасарай, които не бяха постигани досега от формация на „Берое“, от друга някои ще се запитат защо не постигнахме повече. За мен и момчетата най-важно е да чувстваме, че сме на прав път с дестинация – професионален футбол. За да стигнем до там, това което ще ни заведе не са нито рекордите, нито купите, а ежедневната работа, отношението и постоянното развитие, а това несъмнено го има. Успяхме повече от добре да „сверим часовниците“, тъй като през годината много често играхме с водещите отбори от почти всички области в България, затова не сме пропуснали нищо, освен няколко мача повече в турнир, който се простира в рамките на няколко месеца.

– Кой беше най-трудният момент през сезона?

-Имаше много трудности през сезона. За щастие, обаче, успяхме да ги преодолеем и вярвам, че и занапред ще е така. Това ни прави по-силни, по-сплотени и по-способни да се справяме с всичко, което ни предстои.

– Какво успяхте и какво не успяхте да видите в играта на тима през годината?

-Успях да видя много позитиви – динамична игра, съчетана с много качество и креативност, която на много моменти будеше положителни емоции в хората, които гледаха мачовете ни. Видях огромно израстване във всички аспекти от играта и се гордея с труда на момчетата за това. Има още много неща, които не съм видял или не са на нивото, на което ни се иска да бъдат. Затова работата ни продължава още по-усилено, за да можем да видим повече през новия сезон. Времето е пред нас.

– Проведохте два кастинга за вашия набор – през декември и преди няколко дни. Успяхте ли да намерите играчи, които да вдигнат още нивото на отбора?

Трудно се вдига нивото на отбор, от който са селектирани 9 проектонационала – това оставя много малко позиции, в които нямаме играчи на топ ниво. Но въпреки това има какво да се подобрява. През сезона наблюдавахме доста мачове и играчи от нашата, а и от други области, така че имаме идея за едно-две момчета, които със сигурност ще вдигнат още нивото на отбора. Не държим на това да взимаме по много играчи и после да ги освобождаваме. Търсим качество, с което да работим и да развиваме до годините, в които вече трябва да влизат в мъжкия футбол.

– Освен мачовете на регионално ниво през този сезон изиграхте няколко международни контроли, включихте се и в достасилни турнири. С какво бяха полезни те?

-Най-вече, за да можем да видим на какво ниво сме спрямо други от водещите школи у нас, както и спрямо някои от тези навън. Факта, че победихме шампиона на Турция с 5:1 на тяхната база, както и отбор с година по-голям от нас, селектирал играчи от над 60 милиона население, означава, че оценките от тези проверки са повече от положителни. Полезни са и с това, че играчите трупат още по-голямо самочувствие и увереност, но същевременно запазват и скромността, която им е нужна, за да продължават да се развиват така целеустремено.

– През новия сезон на тима предстои участие в Елитната национална група. Готови ли са играчите за по-високото ниво и колко важни ще бъдат резултатите в нея?

-Готови сме за предизвикателството. До колко точно, ще видим през новия сезон. Противно на очакванията, може би, но резултатите и през тази година, както беше и през последните две, няма да са водещ фактор в работата ни. Най-важните резултати, според мен, не са от класирането в Елитната на 15-годишните, а броят играчи които ще играят професионален футбол след време. По-важно от това няма. Естествено, ще даваме всичко от себе си да печелим мачовете си и да стигнем до възможно най-добро класиране, но не на всяка цена – има по-важни неща от това да печелим мачове на 15 години.

– Как ще се готви отбора за това участие, имате ли вече яснота каква ще бъде програмата на тима през лятото?

-Както всяка година досега, така и тази няма да направи изключение – ще замина за 3 седмици в Англия, където далеч от всичко мога детайлно да подготвя програмата за новия сезон, както и подготовката, обсъждайки идеи с колегите от водещи академии на Острова. Естествено всичко е и според философията и визията на нашият клуб.
След като всичко е готово, ще представя плановете на директора на школата и ако той ги хареса и одобри – го правим, а ако не, променяме нещата така, че да бъдат максимално оптимизирани.