Всички играчи от Академията на Берое бяха подложени през тази седмица на специални комплексни тестове за технически възможности и бързина.

 „Инициатор на тези тестове е треньорът на „Берое“ U16 Атанас Рибарски. Той беше на два семинара в Германия, от там дойде идеята. Това са тестове спуснати от Германския футболен съюз на всички футболни отбори в Германия. По принцип се правят периодично през три месеца. Дадена е и специална скала от три зони – червена, жълта и зелена. Те показват индивидуалното ниво според изследваните параметри на високо квалифицирани футболисти.

 При налагането на резултатите на всяко дете се вижда в какво състояние е като най-добро е ако детето е в зелената зона. След това се сравнява показаното при следващия тест. Нормално е при първите тестове да са притеснени, идеята е ако има някакви проблеми в тренировъчния процес, а и с времето повечето деца да бъдат или в жълтата, или дори в зелената зона“, обясни директорът на Академията Ивко Ганчев.

 Техниката за провеждането на тестовете беше предоставена на Берое от Националната спортна академия със специалното съдействие на доц. Емил Атанасов, който преди година бе начело на Академията. След излизането на резултатите те ще бъдат съпоставени с тези на водещите немски школи, за да се придобие представа къде точно изостават играчите от Академията на Берое.

 На тези тестове ще бъдат подложени и децата, които се записаха за кастингите, организирани от школата. Първият от тях е тази неделя, 03.06.

 „Тези тестове показват не само бързината, но и техническите умения на играчите. И след като ги проведохме с няколко набора от школата решихме да го приложим и с тези, които идват на кастинга. Защото тестовете потвърдиха – най-добрите и изявени деца от школата показаха на тях и най-добри резултати. Естествено ще направим и игра, но с тях ще ни бъде по-лесно“, допълни Ивко Ганчев.