Една от легендите на „Берое“ – Ивко Ганчев от лятото на миналата година пое ръководството на детско-юношеската школа на „зелено-белите“. Шест месеца след като застана начело на Академията той отговори на въпросите на  beroe.bg за представянето през есенния полусезон, предстоящата подготовка на юношеските формации и очакванията за пролетния полусезон.

– Г-н Ганчев, с какви настроения изпратихте 2017-а и посрещнахте 2018-а в Академията на „Берое“?

-След завършване на всички срещи на отборите от школата направихме анализ и определено мога да кажа, че изпратихме един добър полусезон и добра година като цяло. Имаме два отбора, които се класираха на полуфиналите в турнира за Купата на България. Юношите старша възраст на тима са на едно добро място в класирането на Елитната група и както каза треньорът им Иван Гаджев това е едно от най-добрите им класирания след есенен полусезон. Юношите до 17 години имаха една тежка серия на възходи и на падения, но в крайна сметка са в средата на класирането и мисля, че имат шанс да се придвижат по-напред. Най-малките ни представители в Елитните групи – до 15 години също се представиха добре, с изключение на последния им мач. Но трябва да отчетем, че при тях беше направена сериозна селекция през лятото и дойдоха 7-8 нови момчета. В останалите възрасти отборите ни са в челото на класирането, въпреки че някои от тях играят с по-големи съперници.

– Кога всъщност започват подготовка отборите от Академията?

-Първите две възрасти започват подготовка още тези дни. Берое 2004 се събират още в събота на 6.01, Берое U17 започват в понеделник. Следващата седмица ще се съберат още една-две гарнитури, повечето ще стартират на 22.01. Изключение ще бъде направено за най-малките, които ще се съберат през февруари.

– Има ли вече яснота колко и какви контролни срещи ще играят отборите?

-Да. Всеки един от треньорите си определя броя им според начина на подготовка, който ще води. Те са тези, които си определят и противниците, защото са наясно кои отбори могат и кои не могат да пътуват. Що се отнася до турнирите първите, които сме планували като участие са за набор 2003 и набор 2002 в Алания, Турция. Става дума за международен турнир, в които да се включат отборите, водени от Сидер Димитров и Атанас Рибарски. В края на февруари е турнира „София Къп“, в който „Берое“ ще се включи с пет отбора. Има предвиден турнир в Германия за родените през 2007, турнир в Белгия за родените през 2008, турнир в Турция за родените през 2006 г.

– През тази 2018 г., поне в първата й част, двата полуфинала в турнира за Купата на България ли ще бъдат най-сериозното предизвикателство за школата?

-Определено да. Да се надяваме, че и двата тима ще стигнат до финал. Но дори и това да не се случи, нашата идея е друга. И ще се опитаме това от тук нататък да е водещо за школата – да създадем колкото може повече футболисти. По време на паузата бях на посещение в академията на турския Фк „Алтънорду“ от Измир. Там почти навсякъде по стените, а и в рекламните материали, които са направили за представянето си, пише „Добър човек, добър гражданин, добър футболист“. И това са трите основни неща, които се искат от постъпващите в тази Академия. Смятам, че това може да бъде водещ принцип и при нас. Ние имаме 250 деца ако от тях 10 или 20 успеят да заиграят с времето в първия отбор, ще е супер. Но дори онези, които не станат футболисти, ако успеем да ги превърнем в добри хора и добри граждани на България, ще е много добре.

– Подобна теза изказа и наставника на първия отбор Александър Томаш в интервюто си пред beroe.bg преди празниците. И като споменахме първия отбор ще има ли юноши, които в понеделник ще започнат подготовка там?

-От проведените разговори с треньора Александър Томаш знам, че петима играчи от „Берое“ U19 ще се присъединят към представителния отбор, ще тренират и тук, и на лагера в Анталия. Надяваме се в контролните срещи те да вземат по-сериозно участие. През есента с представянето си Никола Гавов даде доста сериозна заявка за присъствие в първия отбор – с играта, която показа и със самочувствието си. Да се надяваме, че и останалите момчета ще успеят да се представят на ниво и през сезона тази бройка играчи ще се увеличава.

– Това ли е пътят за по-лесното налагане на талантите в мъжкия футбол?

-За мен да. Само по-този начин бариерата може да бъде преодоляна. Едно е да тренираш и да играеш при юношите, независимо дали го правиш в своята възраст или при по-големите, друго е да участваш при „батковците“. Там усещането и атмосферата са коренно различни. И това е правилния път, за да успеем да вкараме юноши от Академията на „Берое“ в първия отбор.

– Но тук някои от феновете веднага ще напомнят за последните две новини от клуба, които гласят, че „Берое“ преотстъпва един свой юноша и се разделя окончателно с друг. Става дума за вратаря Михаил Михайлов и защитника Пламен Тенев…

-Видях се с Пламен. И това, което си говорихме с него беше, че няма нужда да бъде обиден, няма нужда да бъде сърдит на абсолютно никого, защото има идеалния пример пред себе си в лицето на Мартин Райнов. Настоящият капитан на „Берое“ преди време не получи нужния шанс, първо беше пратен под наем, след това беше освободен, обиколи няколко отбора преди отново да се върне в „Берое“ и да стигне дори до националния отбор, превръщайки се в изключително важен играч. Що се отнася до Мишо той изкара няколко години в първия състав, минаха доста треньори на вратарите, той не можа да получи нужната възможност да играе, не му се гласува нужното доверие. Сега пред него се отваря възможността да заиграе в „Б“ група, да натрупа опит и отново да покаже, че има място в „Берое“.

– Като стана дума за петимата, които ще започнат тренировки с първия отбор мислили ли сте вече как в състава на „Берое“ U19 ще компенсират тяхното отсъствие?

-Тук се получава една любопитна ситуация, защото сред тези петимата е и вратарят на тима до 19 г. Иван Гошев. Затова, за да не започват юношите старша възраст подготовката си без вратар, към тях ще се присъедини един от вратарите на тима до 17 г. Така от всяка една по-долна възраст ще има качени играчи в по-горната. Най-добре представилите се играчи от съответната по-малка възраст – двама или трима отново ще бъдат пратени да се готвят с по-големите.

– През есента Академията на „Берое“ имаше своите представители в националните отбори – Надим Ангелов получи повиквателна за този до 19 г., Стоян Вергиев бе част от 17 г., Никола Маринов пък се включи във всеки лагер на отбора до 16 г. Надявате ли се през тази година, когато има серия от важни квалификации да има още повикани играчи на „зелено-белите“ в националните отбори?

-Да, наистина в националните отбори понякога се викат футболисти, които не играят чак толкова много в своите отбори. Или дори да го правят не показват нужното ниво, но въпреки това получават повиквателни. А ние примерно имаме един Никола Гавов, които е истински професионалист, мисли само за футбол и показва, с представянето си на терена, че има място в една от тези юношески гарнитури, а защо не и в младежкия национален отбор. Той има нужните качества. Да се надяваме, че през тази година националните селекционери ще обърнат повече внимание на „Берое“.

– В края на миналата година отговорникът за направление „детско-юношески футбол“ в Българския футболен съюз Павел Панов обяви в интервю, че се подготвя единна методика за развитие и ще се разговаря с ръководствата на школите в тази посока. С Вас вече водени ли са такива разговори?

-На този етап – не. Но при последното опресняване на лицензите, на което се явяваха треньорите на юношите до 19 г. и до 17 г.  Иван Гаджев и Тодор Станев е било споменато за тази единна методика. Отделно е станало дума за програма, която да бъде раздадена на клубовете и на треньорите. Тя ще позволява планиране на тренировките и ще им предлага и богат избор от упражнения, които да им помагат в тренировъчния процес. Очакваме това да се случи, определено ще бъде интересно. Но не е въпросът само да се предложи нещо или да изкопираме дадена методика. Трябва да има контрол как и дали се изпълнява и да бъде съобразено със съответната възраст и с начина на работа.