„Берое” 2004 вече приключи участието си в областното първенство при децата за есенния полусезон. Тимът се представи повече от убедително, записвайки само победи в мачовете си в региона, въпреки че съперниците му там са с година по-големи. Заедно с това играчите на наставника Радостин Александров изиграха серия от контроли, включително срещу тима от китайската провинция „Хъбей”, в които също записа убедителни резултати. Дни след края на есенния полусезон наставникът на „Берое” 2004 Радостин Александров отговори на въпросите на beroe.bg

– Г-н Александров, оценката Ви за показаното от тима през есенния полусезон?

Много съм доволен от свършената работа през есенния полусезон. Успяхме да покрием планираните неща от обучението ни и да изиграем достатъчен брой мачове, в които да приложим наученото и да се поучим от грешките които сме допуснали в тях. От статистическа гледна точка, по време на подготовката и сезона изиграхме 28 мача в които записахме 26 победи и едва 2 загуби, успявайки да отбележим голове във всичките си мачове и да допуснем минимална разлика в загубените мачове. Отбелязахме 170 гола и допуснахме 25. В областното първенство сме първи при една година по-големите, като имаме пълен актив от точки, печелейки всичките си мачове досега. Но това е само статистика – точки и победи, които не значат, че задължително вървим по пътя на развитието. И все пак, това показва едно постоянство у децата, което е впечатляващо – те подходиха сериозно към всеки един мач и не сбъркаха нито веднъж, което не е лесно на тази възраст, особено когато играеш срещу по-големи. Това от което съм по-доволен е самото развитие на играчите. Прогресът у всеки един от тях е видим – технически се подобряват значително във всеки елемент – все повече подобряват играта си със слабия крак, правят неща, които не бяха способни преди няколко месеца и се чувстват по-уверени и видимо по-способни с топката. Резултатите от техническите тестове са впечатляващи и съм доволен от това, защото показва нагледно, че темповете на развитие на играчите е много добро.Тактически също успяхме да увеличим значително разбирането си върху играта, да подобрим вземането на решения и да влезем в по-дълбоки детайли в изучаването на нашият стил на игра. Физически отбора също продължава да се развива с високи темпове, подобрявайки всички компоненти, характерни за съответната възрастова група. Програмата ни за кондиционна подготовка е във своята втора година и резултатите от нея са очевидни. Психиката е това което се оказа най-голямо предизвикателство пред нас. Децата са в трудна възраст в момента, в която има много катаклизми, промени в настроението, проблеми с концентрацията и владеенето на своите емоции, но въпреки това, смятам, че се справихме добре и нямахме сериозни спадове в отношението и дисциплината на и извън терена.

– Съжалявате ли за отпадането от турнира за Купата?

-Не. Ако е имало някаква горчивина, то беше заради начина по който отпаднахме в Пловдив. Дори и веднага след мача вдигнахме високо глави и продължихме да гледаме напред към своето развитие. Мачовете за Купата при децата предлагат интересни двубои, които в Зоналните ни първенства не можем да получим, но дотам. Сбъркана е представата на хората, че ако един отбор се класира на полуфинал или на финал, то този отбор съответно е в Топ 4 или Топ 2 на страната. Имаше отбори на четвъртфиналите, че дори и сега на полуфиналите, които не се доближават до нашият отбор нито като потенциал, нито като качество или класа, но се класираха по-напред от нас – това значи ли, че са по-добри? Още преди началото на сезона предупредих и децата и родителите, че турнира за Купата на България не ни е приоритет – това са само 7 мача пръснати по времето на целият ни футболен сезон – как те могат да определят сезонът ни или развитието ни за цялата година? При по-големите, както е случаят при U18 могат да се учат играчите да се търсят и резултати, защото са близо до професионалния футбол, а там се търсят най-вече те. Затова и се радваме за успехите на нашите момчета от набор 2000 и 2002 за тяхното класиране и им пожелаваме успех и по-напред в турнира за Купата.

– Какво още искате да видите в играта на тима през пролетния полусезон?

-Още сме далеч от това което искам да видя от децата като индивидуални и отборни качества. Твърде много имахме да наваксваме, за да достигнем до това, което трябва да изглеждат играчите за възрастта си. Сега нещата са малко по-различни и смело мога да сравня и отбора, и единиците в него с най-добрите в България, но амбициите ни не стигат до там. В отбора ни има таланти, които съвсем спокойно могат да се наложат и в топ академиите в най-развитите страни в Европа. Двама от тях го доказаха това лято, като бяха с класа над своите връстници в едни от най-развитите школи в Англия. А ви уверявам, че не са само те – в отбора ни има много качествени играчи и те се развиват по отличен начин. Играта ни все повече се подобрява, но както казах, още сме далеч от това което искам да видя. Трябва да бъдем по-постоянни в играта си (нещо, което е трудно особено в тази възраст) и да сме по-добре синхронизирани в действията си и начина на мислене, когато имаме определени изисквания. Развихме много динамиката в отиграванията си, както и разнообразието, но именно там ще продължим да наблягаме сериозно и през пролетта, тъй като футбола на бъдещето ще изисква все повече и повече тези две характеристики. Предстоят ни и няколко участия зад граница, в които ще искам да видя по-високо самочувствие и спокойствие от децата, когато се изправят срещу непознати и именити отбори. Ние имаме поводи да сме уверени и да не отстъпваме по много параметри от съперниците от по-развитите футболни страни и нашите играчи трябва да осъзнаят това.

– В тази възраст по-важни са играта или резултатите, които постига отбора?

-В тази възраст единственото важно е играта и развитието на играчите. Резултатите не са нито на второ, нито на трето място по значение. Те стават важни в по-късен етап от развитието на подрастващите. Проблемът е, че често се търсят победите на тази възраст, независимо от средствата с които са постигнати те. Това залъгва и създава впечатление у хората, че даден отбор се развива много добре и има обещаващо бъдеще, а когато играчите са на прага на професионалния футбол и трябва да бъдат по-бързи, по-умни, по-гъвкави, по-креативни и да показват повече – се оказва, че те са пропуснали страшно много в развитието си през годините. През миналия сезон спечелихме 2 турнира, а в други 4 не станахме първи. В пъти по-полезни бяха тези в които не си тръгнахме със златните медали. Предпочитам играчите ми да загубят по-голям брой мачове сега, когато са на 13 години, но на 17-18 да са подготвени добре за мъжкия футбол, отколкото сега да печелим без необходимото качество и нито един от тях да не достигне до там.

– Предстои ви да проведете кастинг за търсене на нови попълнения. Защо решихте той да е през декември и колко деца ще опитате да включите в тима през пролетта?

-Първо да напомня, че кастинга за набор 2004 се премести от 10 за 16 декември(събота) от 11.00ч. Идеята да направим кастинг и през зимата е да дадем шанс на играчите от по-рано да продължат своето развитие в нашата школа. Догодина ни предстои да участваме в Елитна Група, която ще обхваща 16-те най-добри отбори от страната. Това е отлична новина и страхотна възможност да получаваме интересни двубои всяка седмица. Много от децата в областта, а и не само няма да получат възможност да участват в това първенство, а ако искат да се развиват, подобни мачове ще бъдат много полезни за тях.  Всеки играч има нужда от време за адаптация и за това идеята ни да направим кастинг още през зимата е, да могат одобрените играчи да имат възможността да тренират с нас през пролетта, да свикнат с обстановката и отбора, както и да научат някои от основните неща в стила ни на игра и от лятото да се присъединят напълно подготвени за сезона в елитната група. Това означава, че не е задължително, ако едно дете е одобрено, то веднага да се присъедини към нас. Предвид това че сега в 7-ми клас предстоят и матури, ако децата и родителите им чувстват за по-сигурно да завършат учебната година в училището, в което са започнали, имат възможността да го направят. Играчите могат периодично през пролетния период да посещават тренировките и да взимат участие в приятелските мачове и в турнирите, които ще играем у нас и извън страната, като така ще придобият и игрови опит с новите си съотборници.

– Тази специализация, която карате в една от най-добрите академии в света ще подобри ли нивото на работа в отбора?

-Със сигурност това ще бъде много полезно за мен, както и за школата. Много от нещата които правим сега при нас, са взети като идеи от академиите, които съм посещавал в предишните си визити. В момента използваме неща, които са взети от академиите на Арсенал, Лестър, Рединг, Саутхямптън и Кардиф. Ще има какво да се научи и от Манчестър Сити, като с особен интерес ще проследя какво точно изисква Гуардиола от треньорите в академията, за да могат подрастващите да бъдат по-добре подготвени за неговия стил футбол на който съм голям привърженик. Много от нещата които правим в мачовете и тренировките, както и в анализите по време на видеоразборите ни са взаимствани от методите и указанията на Гуардиола към отборите, които води, но сега като мога от първо лице да се запозная с тях, вярвам, че ще има много новости и детайли, които да добавим към работата си.