„Берое“ U17 е вторият отбор от Академията на „зелено-белите“, който приключи участие в първенството. През есенния полусезон в Елитната група тимът записа шест победи, две равенства и седем поражения и е на 9-о място във временното класиране. Дни след последния мач от първенството – срещу „Левски-Раковски“ в София наставникът на „Берое“ U17 Тодор Станев отговори на въпросите на beroe.bg

– Господин Станев, оценката ви за участието на „Берое“ U17 в първенството на Елитната група през тази есен?

-Сезонът бе противоречив. Започнахме силно с три победи, с много добра игра, след това обаче последваха пет поредни загуби. Все още търся обяснение за тези поражения и за кризата, в която бяхме изпаднали. Според мен обаче два мача се оказаха повратни – домакинският ни двубой със „Славия“ и гостуването ни на „Дунав“ в Русе. Срещу „Славия“ ни липсваха четирима титуляри и може би това оказа влияние. А и ни преследваше малшанс – четири пъти наши играчи излязоха сами срещу вратаря на съперника и пропуснаха. Вторият мач, който беше още по-решаващ за кризата бе този в Русе. За мен обаче тази криза беше по-скоро психологическа, защото изиграхме един добър мач, а загубихме нелепо с 1:2. Някои играчи просто загубиха вяра в себе си, бяха колебливи, допускаха индивидуални грешки, което доведе до това да изиграем два-три посредствени мача – срещу „Локомотив“ (Пловдив), „Пирин“ (Благоевград), „Черно море“. В края на полусезона обаче нещата започнаха да си идват по местата. Последните ни 6-7 мача бяха доста силни. И нямам предвид толкова резултата, а игровото поведение на футболистите. Говоря за мачовете срещу „Ботев“ (Пловдив) и „Левски“, например. И двата двубоя бяха истински дербита, приятни за гледане. Бяхме равностойни, а на моменти и ги надиграхме. Създадохме положения, макар че срещу „Ботев“ загубихме с 0:1, а с „Левски“ завършихме 1:1.

– Как успяхте да вдигнете играчите, защото след петте загуби записахте доста силен двубой в Марково, където отбелязахте и пет гола?

-Първо трябва да уточним, че в Елитната група в тази възраст отборите са много равностойни. И примера е ясен – ние бихме „Септември“ с 6:0, но след това те спечелиха срещу „Славия“ с 6:2. Същият този „Славия“ пък би нас с 4:1. Освен това като цяло това поколение – на родените през 2001 г. е много силно. Нормално е обаче за 15 мача да изиграеш 3-4 посредствени. В това число включвам и мача с „Лудогорец“. Трябва да кажа, че в Русе след мача имаше футболисти, които плакаха в съблекалнята заради нелепата загуба. И от там дойде разстройването, липсата на концентрация, загубата на увереност в собствените сили. Получаваше се така че създаваме положения по време на срещите, но не успяваме да отбележим, а допускаме и грешки в защита на базата на създаденото ниско самочувствие. Затова ни беше необходим един мач като този в Марково. И той беше повратен. Защото този отбор спря „Левски“, ЦСКА, „Лудогорец“, би „Славия“ като гост. А ние имахме пет-шест положения, от които отбелязахме 5 гола и спечелихме. Това е футболът. Но това потвърждава мнението ми, че концентрацията ни не беше на висота във всеки мач. Когато се изправяш постоянно срещу добри отбори печели този, който е по-концентриран, който си вкара положенията и допуска по-малко грешки. Но съм доволен, че във втората половина от този полусезон ние заиграхме на много високо ниво.

– Върху какво смятате, че още трябва да работят тези момчета? Какво още искате да видите през втория полусезон?

-На места през есента и шансът оказа влияние, а и психиката на някои от играчите от моя отбор е по-лабилна. Едно от тези момчета пък беше повикано и в националния отбор и му трябваше време за адаптация от едното място на другото, имахме и контузени играчи. Един от тях беше Иван Георгиев. Той попадна и в тази дупка, която имаше в тима след мача в Русе, но бързо излезе от нея. Сега е голмайстор на отбора, радвам се за голямото му израстване. Като цяло това е нещото, което ме радва – че имаше футболисти, които израснаха през тези месеци. Другите такива, освен Иван Георгиев, са Стоян Иванов и Мартин Маринов. Като цяло обаче смятам, че трябва да се работи с футболистите в психологически план. Както с онези, които са с по-ниско, така и с тези, които са с по-високо самочувствие. Иначе на базата на тези мачове, които изиграхме се видя, че отбора има потенциал. Аз предпочитам да правим красиви мачове, все пак футболът е най-напред шоу и забавление. Другото важно е самите играчи да изпитват удоволствие. Ако това е така и хората, които ги гледат ще изпитват удоволствие и ще има привърженици по трибуните. Иначе принципите, които трябва да спазват са ясни – защита, пресиране, преход в защита, изнасяне на топката. Има си модели – срещу един нападател, срещу двама. Това трябва да се усъвършенства. Не че те не го знаят на теория. Но заради загубата на увереност допуснаха много детински грешки. На тренировка се опитваме да ги изчистим, но на мач настройката е малко по-различна. Трябва да се работи върху тактическите елементи, но най-вече върху самочувствието. А то идва с победите, които са част от играта. Все пак говорим за играчи на по 17 години, което означава, че за тях приоритет трябва да бъде печеленето на мачове.

– Какво ви предстои в следващия близо месец преди играчите да излязат в почивка, ще търсите ли контролни срещи?

-По принцип полусезонът бе тежък, имахме и доста къса скамейка. Дори на последния мач бяхме едва с 13 играчи. Натрупа се голяма умора, а ни чака не по-лесна втора част от полусезона.  Затова тренировките, които правим сега са най-вече за възстановяване. Може би ще направим една контролна среща, тъй като ще вземем двама играчи на проби. Единият всъщност вече е при нас, но искам да го видя в игрова обстановка. Като съперник обаче ще изберем някой от отборите на „Берое“, които се представят добре в турнира за Купата – или набор 2002, или 2000, ще водим разговори след мачовете им следващата седмица.

– Споменахте за двама играчи на проби. Колко всъщност ще бъдат новите попълнения и търсите ли такива?

-В тази възраст попълнения трудно се намират, всеки вече си е намерил отбор. Селекцията всъщност е правена в предишни години. Ако има някой или е освободен от досегашния си клуб, или има някакви проблеми. Все пак имаме разговори с двама играчи, мнението за тях е добро, но трябва да ги видим и в игрова обстановка. Взехме един футболист от „Верея“, той тренира с нас от два месеца и мисля че има качества да бъде при нас