Предлагаме ви интервю с директора на ДЮШ на „Берое“ Ивко Ганчев. Вижте равносметката, мнението му за представянето на школата и други актуални теми:

– Г-н Ганчев, вече почти три месеца сте начело на Академията на „Берое”. Каква е равносметката Ви за този период?

– Това време е и много, и малко. Успяхме да постигнем някои неща, има още доста да се постигат. Сигурен съм, че има доста доволни родители и доста недоволни.  Аз обаче съм убеден в едно – че ни предстои още много работа. Мисля че с хората, които в момента са в школата, с треньорите, а и с ръководството на клуба, ще се опитаме да полагаме колкото може повече грижи за децата, които се подготвят при нас. А съответно ще изискваме повече от тях.

– От началото на сезона отборът до 19 г. се представя доста стабилно, от шест мача имат само една загуба, а част от играчите привлякоха вниманието и на треньора на първия отбор Александър Томаш…

– Аз и Петко Петков сме почти на всяка една тренировка, на всеки един мач, колкото и невъзможно да е това. И това си говорихме двамата, че това, което се случва в момента от страна на треньорското ръководство на първия отбор на Берое, не се е случвало в почти нито един отбор у нас. От началото на сезона, всяка една седмица по минимум 4-5 човека от този състав се подготвят с първия отбор. И не тренират само един или два дни, а цяла седмица и водят напълно равностойна подготовка с останалите играчи. Това за тях е едно голямо училище и им показва пътя към мъжкия футбол. Защото едно е да тренираш един или два пъти в седмицата и после да бъдеш забравен, друго е във всяка една тренировка да си рамо до рамо с имена като Мартин Камбуров и Иван Иванов, някои се докоснаха и до Димитър Бербатов, докато той се готвеше с Берое. Смятам, че за тях това е само от полза. А и показва заинтересованото отношение на треньорския щаб на първия отбор и на ръководството на клуба към Академията. Защото едно е да дойде един треньор, да каже „Дайте ми най-кадърните юноши”, да ги вземе да тренират две седмици и след това да ги върне и да каже „Те за нищо не стават, те не са научени, нямат място за сравнение”. Мисля, че до сега така се е получавало.  Съвсем различно е обаче когато всяка седмица си с първия отбор, усещаш дъха на мъжката съблекалня, усилията, които се влагат по време на тренировките в мъжкия футбол, сблъскваш се с мъжкия футбол. Това ще  им даде възможност за в бъдеще по-лесно да се адаптират и да влезнат в мъжкия футбол.

– И този преход да стане по-плавен за тях самите…

– Да, и те самите го усещат. И дори под ръководството на Александър Томаш и Косьо Мирчев остават по 30-40 минути след тренировка да работят. И се готвят с изключително желание и себераздаване. А включването на част от тях в групата за мача със Севлиево за Купата на България показва, че са доказали възможностите си.

– Притесняват ли ви трите поредни загуби на отбора до 17 години в Елитната група. Те започнаха с летящ старт, три поредни победи и после като че ли нещо се случи…

– Не, не ни притесняват.  Може би летящия старт, внушителната голова разлика, лесните победи, постигнати в началото доведоха до това на тези играчи да им порасне самочувствието. Няма го това сериозно отношение в мачовете, поне това ми направи впечатление по време на двете домакински загуби срещу „Славия” и „Локомотив” (Пловдив). Но няма нищо притеснително, трябва само малко повече търпение и спокойствие. И да се опитат по най-бързия начин да преодолеят тази миникриза. Това не трябва да им убива самочувствието, защото те самите са показали, че имат качества, могат да се справят и да започнат да играят по начина, по който иска треньора им. И отново ще започнат да побеждават.

– През този сезон прилагате практиката талантите от по-малките възрасти да бъдат изпратени да тренират при по-големите. Доволни ли сте до момента от това, което се получава? Не губят ли игровия ритъм след като по-често тези играчи остават на резервната скамейка?

– Ако трябва да бъда честен, има още какво да се желае. Защото това на практика е същото, което се прави с играчите от Берое U19, които отиват  да тренират с мъжкия отбор. Така че тези тренировки с по-големите на практика са една подготовка за следващата година, когато ще трябва да играят в Елитната група или със своя набор в по-горна възрастова група. Тогава те ще трябва да бъдат двигателя и водещата фигура на своите отбори. Затова мисля че можем да изискаме от тях, когато отидат да се готвят с по-големите, да покажат още повече от своите качества и възможности.

 – Подготвяте една програма за индивидуални тренировки в школата. До какъв етап стигнахте?

– В края на миналата седмица двама от треньорите от школата – Иван Желев и Радостин Александров бяха на допълнителен курс на обучение в Гърция. След като се върнаха от там, в началото на седмицата започнаха да провеждат едни тестове – Иван Желев с по-малките, а Радостин Александров с по-големите. За съжаление липсата на яснота около мачовете за Купата, в които три от отборите ни участваха, малко объркаха програмата. Все пак Иван Желев успя да проведе тестовете с два от наборите, докато Радостин Александров го направи само с един.  Надяваме се през следващата седмица да проведем тестовете с всички набори и да стартираме програмата. Това, което си говорихме с треньорите обаче е че по-всяка вероятност пак ще се сблъскаме с отношението на родителите. Вероятно пак ще има недоволство „защо това дете, а не моето”. Нашето желание обаче е на този етап тези тестове да бъдат просто едно стъпало. В програмата за индивидуална подготовка сега ще бъдат включени децата с най-добри резултати, показани на тях. Но това в никакъв случай не означава, че останалите деца ще бъдат изоставени и няма да бъде обърнато внимание. Напротив, това което Иван Желев вече говори с треньорите на двата първи набора , подложени на такива тестове – Атанас Димитров и  Венелин Сивриев е те да присъстват на тези индивидуални тренировки и нещата, които се правят там, да ги прилагат в подготовката на отборите. И след известно време ако други деца покажат по-добри резултати, те ще бъдат привлечени към тази индивидуална подготовка. В никакъв случай не означава, че се като се започне с едни 4-5 деца, вратата се затваря за останалите. Ще се опитаме да обърнем внимание на колкото може повече деца.

– В края на тази седмица предстои да започнат първенствата и в по-долните възрастови групи. Повече на резултатите или повече на играта ще държите в тях?

– На този етап ще наблегнем на играта. Ще дам един пример. Заедно с треньора на първия отбор Александър Томаш наблюдавахме двубоя на „Берое” U19 срещу „Левски”. През първото полувреме отстъпихме в резултата, играчите бяха и притеснени. През второто полувреме обаче показаха страхотен характер и независимо от това какъв щеше да е резултата,  десетина минути преди края на срещата Томаш поиска след последния съдийски сигнал да влезе в съблекалнята и да поздрави момчетата заради показаното от тях.  Същото обаче се повтори и в останалите им срещи до този момент и това напълни сърцата на всички, които наблюдаваха тези мачове. Ще се опитаме да действаме по-същия начин и в по-долните възрасти и на преден план да бъде показаното като игра, не като резултат. Но пък всеки един треньор иска да побеждава, а и децата, които тренират в нашата Академия мисля че са по-добри и с лекота ще побеждават на зонално ниво. Но няма да има значение с колко гола са победили, а това, което бъде показвано като игра.