Старши треньорът на „Берое“ Александър Томаш говори пред медиите след победата над „Черно море“ с 2:0. Вижте какво каза той:

– Г-н Томаш, какво е мнението ви за мача?

– Първото полувреме контролирахме играта. Направихме добър резултат и можеше да затворим мача. Може би през втората част повлия фактът, че на всяка цена трябваше да вземем мача и спечелим първа победа у дома, затова не ми хареса как стояхме в игрови план. Създадохме доста ситуации, в които можехме да реализираме и резултатът да бъде друг. В крайна сметка е важна победата за самочувствието на момчетата и в клуба. Победата е благодарение на абсолютно всички в „Берое“ и колектива.

– Връщайки се назад през годините и двубоите с „Черно море“, може би феновете щяха да са доволни и на 1:0. При това развитие на двубоя и толкова много чисти положения, съжалявате ли, че резултатът можеше да бъде и по-убедителен?

– Феновете затова са фенове, за да не са доволни никога. Ако беше 5:0 сигурно пак щеше да има недоволни. Днес не ми хареса, че стадионът не бе така, както искам да го виждам. Сигурно причината е в нас. Мисля, че отборът играе по начин, по който може да дава наслада на окото. Ние се стремим към това. Може би балансът между резултата и играта е най-правилното, което трябва да намерим, за да може наистина да побеждаваме по начин, по който всички искаме.

– Треньорът на гостите призна, че отнемането на топката дълбоко в тяхната половина е било ключово. Това ли бе основното за бързите и опасни атаки, които създадохте?

– Ние се стремим да постоянно да бъдем пакетирани правилно, независимо в коя част на терена се намираме. Когато загуби топката искам да я спечелим отново веднага. Това е едно от нещата, които работим. Днес даде резултат, но други неща не дадоха. Постепенните атаки, които създадохме не доводоха до гол. Надявам се с повече работа и себераздаване да се случат и тези неща.

– Възможно ли е скоро да видим нов футболист в „Берое“? Появяват се постоянно такива информации в медиите.

– Чета това, което се пише, наслаждавам му се, радвам му се. Скоро очаквайте нови неща. Още първия път, когато се срещнах с вас аз ви казах, че когато има нещо официално, то ще излезе в нашия сайт.

– Вие търсите ли футболист на някоя конкретна позиция?

– Не аз, а „Берое“. Всички, които работим сме отдадени на тази кауза. Това е начинът, за да върви целия клуб нагоре. Конкретно, ако излезе футболист, който според спортно-техническия щаб е окей за „Берое“, говоря изцяло като качества и финанси, защо не. Никога нищо не се знае.

– Иван Иванов ще бъде ли готов за мача с „Етър“?

–  Това зависи изцяло от абсолютно всички, които сме в клуба. Правим всичко възможно всеки един да бъде в най-добра форма, за да може на нас треньорите да ни бъде трудно, когато избираме състава. Мисля, че момчетата, които в момента са в клуба се стремят и искат да играят. На някой не му е приятно, но трябва да се научат на конкуренция, защото тя ражда качество. Аз съм убеден, че качествата, които имаме, ако ги развием, „Берое“ ще бъде отбор, който да се противопостави на абсолютно всички в България.

– Тази домакинска победа може ли да подейства положително за „Берое“ с оглед негативните резултати у дома?

– Аз го забелязах и през второто полувреме. Тази победа на всяка цена може да изиграе лоша шега. Затова обаче сме виновни абсолютно всички. И вие като журналисти, и ние като треньори, и феновете – всички не успяваме да освободим психически играчите, защото те имат качества да играят по начин, по който искаме. През първите полувремена на всички домакински срещи ние бяхме по-добри от противниците. Дори срещу ЦСКА-София. През второто полувреме имаме проблем, който е психологически. Работим и търсим варианти. Първо гледаме нашата работа и себе си – къде сме сгрешили. Като цяло това е начинът един отбор да изгражда стил на игра. Резултатите са много важно нещо. Балансът е между стила и резултата.

– Предстои мач в „Етър“. Няколко думи за съперника да кажете…

– Всеки един съперник е достоен за уважение. Имат си доста плюсове. Много внимателно ще подходим към тях. Ще разузнаем силните и слабите им страни. Както предполагам и те към нас. Ще се опитаме да направим всичко възможно за победа. „Берое“ винаги играе за победа.