Треньорът на „Берое“ 2004 г. Радостин Александров бе на поредната си специализация в Англия, заедно с трима от талантите в беройската школа. Вижте впечатленията на треньора от престоя му:

– Г-н Александров, за поредна година бяхте на специализация в Англия. Може би първо да разкажете как се стига до подобни покани и то всяка година?

– С колегите от „Лестър“ се познаваме от доста години. От времето, когато работех в Англия и имах възможност да обиколя доста от академиите тогава. Лестър бе най-близо териториялно до мястото, където живеех и имах възможност по-често да бъда там. Още от първия път останаха с отлични впечатления от мен и вече имаме много добри взаимоотношения. Така вече всяка година имам покана да гостувам.

– С какво е полезно едно такова посещение за един треньор?

– Много е полезно, защото всяка година намирам нещо различно. Нещо ново, нещо, което се надгражда в академията. Това е добре за мен, защото мога да проследя модерните тенденции и новости в юношеския футбол, които да приложим и тук.

– Разкажете ни малко повече за методите на работа в родината на футбола и къде са основните различия с България? Кое ви направи най-силно впечатление като цяло?

– Най-ярко изразен там е професионализмът. Без значение дали става дума за 10 годишни деца или представителния отбор. Професионализмът е на изключително високо ниво. Структурата на всяка една академия е ярко изразена, философията също. През годините успях да посетя различни места и навсякъде може да се усети самата обстановка и колко е различна тя спрямо един клуб с друг.

– Преди година „Лестър“ стана шампион на Англия. До каква степен е повлияло това на клуба като цяло. Вие може да направите съпоставка, защото бяхте там и преди това?

– Много голяма е разликата. Преди да спечелят Висшата лига академията не бе толкова голяма. Сега се е разразстнала изключително много. Това, което успяха пък да запазят е тяхната идентичност. Не позволиха да се направят драстични промени в структурирането на академията, но също така пък промениха достатъчно и надградиха достатъчно, за да могат да се съпоставят с най-големите на Острова.

– Може би въпросът, който интересува най-много хора е как бяха приети трите таланта от школата на „Берое“, които бяха в Лестър и какви са впечатленията от тях?

– И тримата бяха приети много добре. Посрещна ги лично Бил Лоу, който е главен скаут на академията. Погрижиха се за абсолютно всичко и се отнасяха отлично с нас. Организираха специална обиколка на стадиона,  гледахме последната контрола на „Лестър“ преди началото на Висшата лига. Впечатленията от тримата са много позитивни. Особено двамата малчугани – Красимир и Мунир, според главния скаут са едно ниво над играчите, които са там в момента. Монир дори отбеляза гол в контролна среща, а Краси даде асистенция за попадение.

– Какво споделиха с вас нашите момчета при разговорите помежду ви?

– Имахме възможност да си говорим много, защото през цялото време бях с тях. Те бяха изключително щастливи. Всичко за тях бе впечатляващо. Още в момента, в който влязохме в базата. Терените, обстановката, снимките, отношението на всички треньори, начинът по който водиха тренировъчния процес, играчите, които ги приеха в отбора. Момчетата успяха да се нагодят към своите домакини. От двете страни всички останаха много доволни.

– Разговаряли ли сте за по-сериозна обмяна на опит и защо не играчи между двата клуба?

– Това е идеята, която ми се иска да доизградим занапред. С Краси, Мунир и Стоян надявам се е началото на едно такова сътрудничество. Естествено аз нямам правомощията да водя преговори. Това, което аз мога да направя е да направя връзката между двата клуба, което и направих. До колкото знам в края на месец август Бил Лоу ще се срещне с нашия директор на школата Ивко Ганчев. Аз ще помогна с каквото мога в разговорите между двете страни. Да направим така, че да извлечем максимума от едно такова сътрудничество. Какво точно ще бъде то ще зависи от тези разговори. Вярвам, че ще бъде много полезно за школата и „Берое“ като цяло.

– Да поговорим малко и за работата ви в „Берое“. Вие сте треньор на „Берое 2004“. Миналата година прегазихте всички отбори и завършихте с рекордна голова разлика. Какви са амбициите ви за този сезон?

– Това бе добре от статистическа гледна точка. Мисля, че игрово също отбелязахме голям напредък и голямо израстване. Целите този сезон са да продължим да се развиваме Ако нашето израстване е било до една степен през миналия сезон, то със сигурност през тази година трябва да надградим поне два пъти по толкова. Дано продължим да се представяме на необходимото високо ниво. Имахме международни турнири, на които взехме участие, но там се представихме колебливо заради липсата на опит, но се надявам през този сезон пак да го направим. Искаме да се утвърдим не само в нашата страна, както успяхме да го направим, а да чуят и зад граница повече за нашия клуб.

– Тази година къде планирате участия извън България?

– Иска ми се и съм ангажирал много хора извън България да намерят най-добрите оферти за нас. Турнирът в Торино ни помогна много за това, че не е толкова трудно навън и не е извънземен футболът, който играят в чужбина. Трябва ни опит и самочувствие да осъзнаем всички тези неща. Надявам се този сезон поне на два турнира да успеем да отидем.  Имаме уверението за това, че „Берое“ ще получи безплатна покана и безплатен престой на турнири извън страната.

– Да се върнем в България. Как амбицирате вашия отбор в срещи с ясен победител, при това с разгромен резултат?

– Ключовото е отношението. Моето отношение към тях. Тяхното отношение към футбола. Всички сме на едно мнение за това какво искаме да постигнем. Тяхната мечта е да станат футболисти, моята работа и мечта е същата. Искам да успеят в това, което искат. Без значение дали играем срещу едни от най-силните отбори или някой, който няма как да ни се противопостави за нас мобилизацията винаги е една и съща, защото целта не се променя. Това, което искаме да постигнем срещу всички е победа. Ако позволим нашето отношение да се наруши кривваме от пътя, който следваме.

– Благодаря ви за този разговор и ви пожелаваме още успехи. Накрая може би да кажете няколко думи към младите футболисти в нашата школа…

– Аз също благодаря. Ключово нещо, което за мен всеки един от школата на „Берое“ да разбере е, че имаме много таланти тук и изключително много качествени играчи. Имаме всички предпоставки да ги развием оптимално. Имаме нужната база, нужните треньори, нужните начини на работа. Това, което се изисква от тях е да запазят отношението си на ниво и да дават всичко от себе си независимо от трудностите, които срещат. Да продължават да вярват. Не вярвам, че само Краси, Мунир и Стоян могат да получат такава голяма възможност. Това, което видях зад граница е, че ние по нищо не отстъпваме от играчите от топ школите, които са навън.