Старши треньорът на „Берое“ Александър Томаш говори пред медиите след победата с 4:1 над „Славия“. Той сподели впечатленията си от мача, но остана критичен към играта и изтъкна възможностите за подобрение.

 

„Резултатът лъже. Аз съм убеден, че нашият отбор може да играе много по-добре и към това се стремим. Ще се опитаме да не отидем от едната крайност в другата типично по български, защото бях спокоен, убеден и след тези два мача, които играхме с „Дунав“ и „Пирин“. Да ви кажа честно не съм толкова доволен от играта. С „Дунав“ бях много удовлетворен. Въпреки, че резултатът не беше в наша полза бях доволен, защото нашият отбор играеше това, което исках на моменти. Особено през второто полувреме. В мачът с „Пирин“ може би този гол ни помогна, защото имам чувството че… не, всичко е окей. Много работа, много реално стъпили здраво на земята и трябва да си вярваме и да си помагаме.“ – каза Томаш.

„Имахме късмет, създадохме ситуации. Имахме късмет в ситуации, в които отбелязахме хубави голове.“ – допълни той.

„Притесни ме на полувремето, че изпуснахме толкова положения, но когато вярваш нещата се случват. Когато има позитивни хора около теб, които успяват да бъдат креативни и ти помагат да не се главозамайваш когато имаш много победи или да не изпадаш в дупка когато нещата не се получават. Много е важно да имаш креативни хора, които да държат баланса край теб.“ – обясни още Томаш.

„Много неща трябва да се променят в отношението, работата в клуба, отношение фенове-футболисти. Много неща трябва да се променят, за да бъде „Берое“ този отбор, който всички в града искат и го заслужават. Нещата трябва да се променят много в отношение, начин да работа. Клубът е на едно ниво, отборът – е на друго. Трябва да поработим доста, за да стигнем нивото на клуба.“ – каза треньорът.

„Не ми допада това, че не можем да контролираме отделни моменти от играта, а те са елементарни ситуации. Губим концентрация да обърнем бързо фронта на атаката, да направим 2:1. Два пъти се качиха високо двата бека, създадохме ситуации, които можехме да реализираме. Неувереността все още, че тези неща могат да се случат и времето… Това са разликите между субективните и обективните фактори. Защото каквото беше за нас, такова и за „Славия“. “ – сподели той.

„Днес съм доволен, че се получи този пас зад гърба, който търсихме през седмицата когато работихме с момчетата за „Славия“. Трябва постоянно да се подсказва и вика. Ядосвам се, че не можем да контролираме отделни ситуации, които могат да доведат до това да се реши мача или да се загуби. Това е като една манджа – колкото и да е хубава ако няма добри подправки – не се получава. Така е и във футбола – когато не успееш да владееш дребните, малките детайли, не можеш да контролираш резултата. Както всички казват той е голям фактор. За мен резултатът не е фактор, а следствие и го повтарям всеки път и дано някой ме разбере.“ – обясни специалистът.

„Според мен имаме огромен потенциал – с 2-3 точни попълнения на добро ниво този отбор има потенциал. Не искам да бъда разбран погрешно и в пресата да излезе, че не търсим. Трябва много време, за да се сработи машината. Има един лаф в България, че влакът като тръгне и не спира. Не е така. Тези футболисти всяка сутрин оправят болтчетата на влака. Това, че ние го караме, ако не са те…“ – допълни той.

„Не бързаме, оглеждаме се. Знам, че е много трудно, но в крайна сметка искам да благодаря на ръководството за доверието. Това е начина на работа, а не да се бърза изведнъж да вземем играчи. Търсим… Грешки… Кой не прави грешки? Надявам се да успеем, ако не сега – на зима, ако не зимата – лятото.“ – каза още Томаш.

„Предстои ни един мач срещу „Ботев“ (Пловдив). Не разбирам защо в България не харесваме българския футбол. Гледахте ли „Маритимо“ – „Ботев“? Португалците не ги надиграха и двата мача. Предстои мач с „Ботев“. Искам винаги да бъде по-особено на трибуните и на стадиона.“ – сподели той.

„Надявам се Антон Карачанаков скоро да е готов да играе повече време на по-високо ниво, защото има потенциал.“ – завърши специалистът.