Старши треньорът на „Берое“ Александър Томаш даде пресконференция преди старта на шампионата за представителите на медиите. Вижте какво сподели той:

 

– Г-н Томаш, каква е оценката ви за подготовката на отбора и готов ли е „Берое“ за новия сезон?
– Аз не разглеждам периода като подготовка, защото времето е твърде кратко. Според мен терминологията не е правилна. По-скоро е предсезонен начин на запознаване на всички. Всеки треньор се оплаква, че времето е кратко, но както е за нас, така е и за всеки. Нашата работа е да бъдем готови.

– Доволен ли сте от работата, която свършихте и какви са очакванията ви за мача с „Верея“ утре?
– Утре ще видим дали сме доволни от работата. Момчетата наистина работиха. Работихме абсолютно всички в клуба. Има подобрение от това, което съм забелязал още в началото. Естествено, че времето за никой не стига, но в крайна сметка мачовете чукат на вратата и започваме.

– Каква е оценката ви за селекцията?
– Не бързаме. Много от отборите имат много нови имена. Даже сега преди да се кача пак наблюдавахме и гледахме. Събираме информация. Що се отнася до новите играчи съм убеден, че са добри футболисти. Убеден съм. Дали бързо ще се адаптират и по най-добрия начин ще покажат това, което сме видели си зависи изцяло от тях. Ние като клуб, като треньори, като спортно-технически щаб, като футболисти – правим всичко възможно те да се чувстват по най-добрия начин тук.

– Очаквате ли нови футболисти скоро?
– Очакваме, но точна и конкретна информация не мога да ви дам.

– Предполагаме, че нападател търсите?
– Да, на тази позиция търсим хора и то не един. Но това е позицията за която много ще внимаваме. В крайна сметка трябва и да се рискуа в този живот. Ще видим как ще се развият нещата. Чакаме до 24 часа да има развитие по този въпрос.

– За втора година първенството ще бъде с такава система. За вас тя удачна ли е и следите ли останалите тимове?
– За мен е интересно. Няма много голяма разлика в отборите. Може би има един или два отбора по-напред организационно и чисто финансово, като практика, като игрови ритъм и са по-добре. Всички знаем кои са те. Всички останали са долу-горе на едно ниво. Според мен ще има доста изненади. Най-важното е да вдъхновим нашите футболисти да дават максимума от себе си всеки мач. Естествено, че не е възможно, но футболът затова е интересен. Виждаме големи европейски отбори на какво ниво са. Въпросът е да изпитват удоволствие от това, което вършат. Ние трябва да направим така, че да изпитват удоволствие. Ако това се случи ние ще бъдем радостни.

– Каква е конкретната цел пред „Берое“ през този сезон?
– Личната ми цел е висока. Човек обаче не може да надскача боя си. Трябва да бъде реален. Мисля, че „Берое“ заслужава пълен стадион и ако това се случи нещата ще бъдат ОК.

– В състава на „Верея“ има доста нови момчета. Предполагам, че сте ги наблюдавали. Какви са впечатленията ви?
– Аз съм на друго мнение. Не виждам много нови момчета. Виждам две-три имена. Мисля, че е изграден отбор. Отбор с добра сплав и добър колектив. Подсилиха се наистина. Предполагам, че няма да избягат от собствения си стил и начин на игра. Добър отбор.

– Има ли футболисти, които със сигурност отпадат за мача утре?
– Групата ще бъде обявена след тренировката. Няма от какво да се крием. Виждате, че нямаме закрити тренировки. Трудно в България бихме се изненадали. Няма магьосници. Според мен, това че играеш футбол трябва да те радва. Това, че идваш на стадиона да подкрепяш любимия отбор – трябва да те радва. Това, че си изпълняваш задълженията като треньор, масажист, лекар – трябва да те радва. Когато всички ние бъдем позитивни ще бъде добре. Нашият футбол е добър. Аз съм убеден в това. Футболът ще бъде по-красив и интересен.

– Това ще бъде трето старозагорско дерби за вас. С какво ще бъде то по-различно?
– Стара Загора го заслужава. Градът е спортен – не само футболен. Заслужава да има дерби, да има интрига.  Важно е да напълним стадиона. Футболът е за феновете. Каквото и да си говорим, когато играеш пред 7-8 хиляди е едно усещането, а когато играеш пред 100 човека е съвсем друго. Когато футболистите усетят подкрепата на феновете, които поддържат отбора независимо от това дали е Томаш, Иван, Драган или Петкан. Те са на стадиона заради отбора. Най-важно е да направим така, че „Берое“ да бъде на града си.

– Кое може да се окаже решаващо в дербито?
– Всички малки детайли, които са скрити за обикновените зрители са решаващи за определен момент. За мен най-важната ситуация във футбола и живота е всяка следваща. Човек да си изважда поуките от това, което е живял и видял. Това, което се е случило една секунда или две преди това и бъде готов и гледа напред. Това, че искаш, можеш и желаеш ще бъде решаващо не само в този мач, а във всички мачове, защото нивото е изравнено.

– Какво се случва с Александър Хардалов, който бе на проби?
– Имаме идеи за него. Днес два пъти разговарях пак с него. Нашите виждания като отбор са за момчета, които имат нужните качества, които да развият и доразвият. Когато стигнат до нивото на „Берое“ ще искаме  при нас да бъдат наистина хора, които да оставят сърцето и душата си.

– Илиев е работил в „Берое“, вие във „Верея“. Познавате се отлично. Това предимство ли е или може да има подхлъзване?
– Тези думи, които използвате, може би след мача някой ще ги използва по друг начин. не го разглеждам по този начин. Няма как да се изненадаме. Ако някой футболист в някоя ситуация е закъснял или не е на точното място това ще се окаже предимство за някой и подхлъзване за друг.

Каква е оценката ви за представянето на българските отбори в Европа?
– Стискам палци за всеки български отбор. Искам колкото се може повече победи в Европа. Да трупаме точков актив и футболно самочувствие. Стискам палци на всички. Не трябва да се правят драми. Трябва всички заедно повече да работим за футбола. Да не очакваме, че футболът ще работи за нас.