Ферарио Спасов говори след победата с 2:1 над „Ботев“, която обаче се оказа недостатъчна и „Берое“ отпадна в плейофната фаза на първенството. Вижте какво сподели той.

 

„Доволен съм от играта, от поведението на момчетата, от начина по който влязохме в мача и доброто настроение, с което го изиграхме. За съжаление не ни стигна концентрация при една ситуация, която „Ботев“ изиграха и стигнаха до изравнителния гол. До този момент имахме доста ситуации, в които резултатът можеше да бъде доста притеснителен за „Ботев“. В крайна сметка отпадаме след тежката загуба, която направихме първия мач, въпреки че и там домакините реализираха 100% от положенията пред нашата врата. По никакъв начин не мога да бъда недоволен. След предишния мач отправих доста критики към момчетата. В днешния мач те показаха едно много добро желание. Изиграха този мач за себе си, за публиката. В крайна сметка това е водещето, защото дори и да постигнеш негативен резултат, заразяващ е наична по който играха момчетата. Отпаднахме в последните 10-15 минути, но наистина вложихме доста усилия в мача, защото да стопиш една разлика от 10-15 точки не е лесно, но поне опитахме. Стигнахме до победа и мисля, че и публиката ги аплодира след мача.“ – каза Спасов.

„Искам да виждам „Берое“ по този начин. Не съм излязъл с „Ботев“ в Пловдив или в друг мач, за да изглеждаме по друг начин. Когато един отбор е нов, с нови играчи или нова селекция 8-9 или 10 мача са безкрайно недостатъчни, за да постигнеш това, което днес показахме. Да, днес пак допуснахме грешки, но самата битка, самото желание, самото раздаване на футболистите беше различно от другите мачове. Това се постига с работа, с познаване на характера и манталитета на даден играч. Това не е лесен процес. Лесно е да кажеш – ама защо този мач игра така, а в другия по друг начин. Този процес е точно такъв. Няма магьосници, които за 2-3 месеца или за 5 месеца да направят чудеса – да си отидат 24 футболиста, да има няколко момчета с изтичащи договори или преотстъпване, и те да излязат и да покажат този морал, към който аз имах претенции първия мач. Сега какво да кажа за тези момчета, които след 10 дни може да не са от този отбор, но играха за „Берое“. Това са причините за това лакътушене – така беше във всички мачове – имахме серии със загуби, серии с победи, с равни мачове. Това показва едно непостоянство, но второто полувреме с Горна Оряховица и днес в целия мач видях това лице на отбора, което трябва да бъде не само на собствен терен, но и на чужд.“ – допълни той.

„Естествено, че срещата с феновете повлия на отбора. Беше страхотно събиране, нямаше взаимни обвинения – просто се казаха нещата в очите, което е голяма рядкост. Те си имат право, защото амбициите, желанието, искането и класирането на този отбор в последните години не отговарят на това, което постигнахме тази година. Каза се в един много човешки разговор, който продължи доста време. Мисля, че нещата се изясниха и момчетата усетиха, че за да върнем публиката на трибуните трябва да играем по този начин. Прекалено малко играхме обаче така, за да върнем публиката.“ – обясни треньорът.

„Не знам защо трябва да се притеснявам за своето бъдеще, като в момента съм част от този отбор. Чувам разни неща, които не са приятни, но пък в един отбор с фенове, с добра история, не е само тук – за толкова години са ме сменяли 30-40 пъти – къде действително, къде не. Аз съм свикнал с тези неща – когато един отбор е разклатен и няма добро класиране веднага се появяват някакви спекулации, появяват се нови имена. Типично по български. Аз не им обръщам внимание, защото ние правим всичко за този отбор – държим се с ръководители, фенове, журналисти. Вътре имаме много добро взаимодействие, независимо че понякога припламваха искри – това са нормално работи. В крайна сметка това за мен е важното – това е пътя към успеха. Дали ще се стигне до смяна или не от ръководството – съвсем нормално е – има хора, които те харесват и които не те харесват. Но когато реално погледнеш на нещата – какво се случва, какъв е процеса, какви са трудностите, какво може да се направи. Когато си зададеш тези въпроси е много лесен отговора, че една смяна на треньора няма да повлияе по никакъв начин, че от утре „Берое“ да смени физиономията и да стане отбора както е бил преди няколко години. Съвсем различни етапи. Изпаднахме в един етап на доста голямо текучество на футболисти и докато се спрем на точните – нещата за това изглеждат по такъв начин.“ – заяви той.

„Аз съм казал кои от футболистите с изтичащи договори искам да останат в този отбор. Аз съм ги казал – от там нататък – ръководството и самите футболисти влизат в преговори и уточняват нещата. За мен, въпреки че имам мнение по въпроса, това което видях от тези момчета, които догодина може да не са част от този отбор – с какво сърце играха за да постигнем един резултат от който не се срамуваме – аз съм разколебан в момента и мисля при следващия ни разговор с ръководството да видя кои момчета играха днес на мача. За другите животът е такъв, че трябва да се разделим и да продължат в други отбори. Наистина някои заслужиха с представянето си да продължат да бъдат част от нашия отбор – дали ще се стигне за разбирателство не знам.“ – каза специалистът.

„Доверието ми към Иво Иванов никога не е било различно. Въпрос на избор беше да не играе в Пловдив. Нищо лично. Аз ако имах лично нямаше да го пусна днес да играе. Моментната форма на футболистите, старанието им, мачовете, които по 2-3 мача не играеш и излизаш от форма и трудно влизаш. Това е причината. С нито един футболист нямам лоши отношения. Те знаят моето мнение за тях и защо играят и защо не играят. Това е единствената причина.“ – завърши Спасов.