Старши треньорът на „Берое“ Ферарио Спасов изрази задоволството си от победата над „Левски“ с 1:0, но в същото време и разочарованието, че тя идва след серия от 3 поредни загуби и без шансове да промени потока, в който „Берое“ се участва в плейофната фаза. Вижте какво още сподели той на традиционния брифинг пред медиите след мач.

 

„Добра победа срещу авторитетен съперник, отбор, който спечел вечното дерби в предишния кръг и който дойде в едно добро психологическо състояние и с всички възстановени футболисти, които имаха. Докато при нас нещата са различни. Знаете за проблемите с тримата наказани, с двама човека, които не бяха възстановени, но се наложи да влязат днес и да помагат. Казвам това нещо, защото дава по-голяма тежест на победата, която направихме днес. Имахме известни колебания и затруднения в някои моменти от мача, особено в заключителните минути когато „Левски“ пропуснаха шанса да изравнят, но доколкото можах да видя на записите имаше някои спорни ситуации в полето на противника, където резултатът можеше да стане друг. Имахме чудесни условия за контраатака в много голямо числено превъзходство и не успяхме да взаимодействаме. Ако има нещо от което да не съм доволен, това са точно тези моменти, защото вместо да решим мача с втори гол ние оставихме да виси до края и можеше да сбъркаме, но в крайна сметка победа за самочувствието на отбора. Разочарованието е от това, че не сме в първата шестица. То си остава. Харесва ми че победихме този отбор, доволен съм, но в крайна сметка това трябваше да го правим по-често и след тези три загуби и това напрежение, което се беше натрупало в момчетата и отбора ни трябваше точно една такава победа като днес, за да излезем от това състояние, в което бяхме изпаднали и да завършим както трябва първенството.“ – каза Спасов.

„Ако знаех тази рецепта за побеждаване, нямаше да загубим три мача и да чакаме да спечелим срещу „Левски“ ако трябва да съм обективен. Няма рецепта. Всичко е спокойствие и опита, който несъмнено с годините го имам. Не трябва да се вкарва допълнително напрежение, да се глобяват футболистите. Напротив – трябва спокойно да се помъчат момчетата да се измъкнат от това състояние. Това е рецептата. С тренировки, с добро взаимодействие с ръководството… Намери се подходящия тон за разговор с момчетата, който при всички положения трябваше да е остър след тази серия от загуби, която направихме и където смея да твърдя, че можеше да не загубим. Затова не искам да изпадаме в другата страна на еуфорията, че след една победа от „Левски“ вече нещата са розови. Искам да излезем от това състояние и да се помъчим да спечелим останалите срещи от редовното първенство и вече в плейофите да търсим своето място, което ако покажем добри игри ще заслужаваме. Това ни е целта и това е рецептата.“ – допълни той.

„Разликата между мачовете с ЦСКА и сега с „Левски“ е че ЦСКА успя да ни вкара гол две минути преди края. Горе долу по същото време и „Левски“ имаха същото положение. Тогава не успяхме да създадем същото напрежение пред вратата. Нямахме шансове. Но когато върви мача 0:0 е трудно. Тук вкарахме ранен гол и това накара „Левски“ да се поотвори и имаше доста пространства, които можеше да атакуваме. Явно голямо напрежение в момчетата изигра роля. Ние излизахме по 3-4 човека на един и не можахме да ги отиграем тези ситуации. Това в спокойна обстановка не е проблем да стане. Това е разликата. Самото текучество също играе роля. Всеки мач играем без двама или трима, които липсват. Това е все едно нов отбор, нови футболисти се появяват, едни излизат, други влизат. Нямаме една серия от 4 или 5 мача, в които да затвърдим това, което правихме в подготовката. Това цялото нещо доведе до това да имаме силно начало с 4:0 срещу „Дунав“, една серия след това, в която можеше да не загубим от ЦСКА, въпреки че имаха превъзходство. За мен най-лошия мач беше този с „Черно море“, където не показахме добра игра и загубихме. Но пък когато имаш 6 или 7 нови… изчислявахме, че 26 човека са преминали за 1 година през този отбор – изключително голямо текучество. Трудно за 4 или 5 мача да направиш отбор. Типично е за отбор, който се изгражда и искаме да играе по определен начин – силни игри и спадове, които се редуват. Добре, че излязохме с чест от днешния мач. Това е най-важното.“ – обясни треньорът.

„Без да ми го казва никой, без да се коментира, аз знам, че напрежението е върху мен. След толкова години в нашия футбол знам кога и как се получава напрежение, но знам и как и по какъв начин да излезем от това състояние. Първо трябва да има добро взаимодействие с ръководството. Второ трябва да имаш момчета, които с повече време работа да ги познаваш, да знаеш какви качества имат, за да се оправят нещата. Аз съм последният, на който ще му въздействат по някакъв начин тези всичките слухове и това, което се приказваше. Момчетата играха за отбора, за себе си, за феновете и ръководстеото. Ние сме хората, които ги ръководим и сме съпричастни към победите и загубите на отбора. Аз не искам такива определения, а когато всеки си върши работата нещата изглеждат по-добре.“ – категоричен бе той.

„Това е съвсем нормално. Когато губиш и когато предстоят мачове с „Левски“ или с ЦСКА винаги се създават слухове и те са изкуствено създадени, с оглед на това още повече да се засили напрежението за съответния мач. След като аз не съм отговорил и запазих хладнокръвие говори достатъчно. Естествено, че има напрежение в съблекалнята. Когато губиш няма как да няма напрежение. Важното е че го овладяваме. Няма нищо общо с тези неща и глупости, които се изписаха и нямам намерение да ги коментирам.“ – допълни Спасов.

„Не допуснаха гол – каква да е оценката. Интересен състав, защото нямах никакви опции. Доволен съм от участието на Наско Зехиров в нетипична зона на ляв защитник. Втори мач Пламен Тенев играе доста стабилно. Така се прави. Нека аз имам този проблем да избирам от добре играещи футболисти, а не всеки мач да получаваме леки голове. Футболистите пък са доказали своето име. Между добре играещи е по-лесно да избираш.“ – завърши специалистът.