Утре (17 февруари) „Берое“ подновява двубоите си от Първа професионална лига за 2017 г. Старозагорци излизат срещу „Дунав“ (Русе) в мач от XX кръг, а срещата ще се проведе в Разград при закрити врата. Двубоят започва в 17:30 ч. и ще бъде ръководен от Никола Попов.

От състава на „Берое“ ще липсват контузените Георги Божилов и Радослав Кирилов. По време на зимната пауза тимът се раздели с Христофор Хубчев, Александър Колев, Педро Маркеш, Васил Панайотов, Неманя Милисавлевич, Маркос Маркитос, Давид Манга, Станислав Дрянов, Илия Миланов и Благой Макенджиев. Александър Василев се завърна в „Лудогорец“, а Емин Ахмед бе отдаден под наем на „Несебър“. Новите имена в отбора са Антон Карачанаков, Асен Георгиев, Виле Салмикиви, Душан Перниш, Мартин Райнов и Матеас Делич, а Пламен Тенев се завърна след преотстъпване.

В последния изигран кръг от първенството „Берое“ завърши 1:1 при домакинството си на „Локомотив“ (Горна Оряхоица), а „Дунав“ загуби гостуването си на ЦСКА-София с 3:0. Преди изиграването на XX кръг „Берое“ заема 8 позиция с актив от 23 т., а съперникът в утрешния двубой се намира на 6 място с 28 т.

Утрешната среща бе поверена на Никола Попов от София, който ще разчита на своите първи асистенти Веселин Мишев от София и Георги Тодоров, също от София. В допълнителна помощ на съдийството ще бъдат Георги Давидов  и Георги Гинчев – и двамата от Велико Търново, а Милен Арабаджиев ще е четвърти рефер. Делегат на БФС е Николай Вълчев от Ловеч, а оценка на съдийството ще постави Ичко Лозев от Велико Търново.

В историята на най-високото ниво на българския футбол „Берое“ е надделявал над „Дунав“ 16 пъти, а 14 са победите на сметката на русенци. 10 са двубоите, завършили без победител, а головата разлика е 60:47 в полза на „Берое“. 20 са срещите в Русе, където „Берое“ имат 3 победи, домакините 12 успеха, а равенствата са 5. Двата тима се срещнаха по-рано през сезона, когато в двубой от 7 кръг завършиха при нулево реми в Стара Загора. Най-честият резултат в двубоите между тези съперници е 0:0 (5 пъти), следван от 2:0 за „Берое“ (4 пъти), 2:1 и 1:0 за „Дунав“ (4 пъти).