Старши треньорът на „Берое“ Ферарио Спасов говори пред медиите след последния двубой на тима за годината. Вижте мнението на наставника след мача с „Локомотив“ (Горна Оряховица):

– Г-н Спасов, как ще коментирате този мач?

– Като пореден такъв, в който отбелязахме първи гол, имахме инициативата, имахме и други ситуации, в които да вкараме мача в една по-спокойна обстановка. Сами си създадохме отново главоболия. За кой ли път през този сезон с един удар в очертанията на вратата ни отбелязват гол. След това отново не можем да се върнем в минутите, които остават до края. В края на сезона постигнахме един резултат, от който никой не е доволен, въпреки че старнието и желанието на момчетата беше на доста добро ниво, но само с желание и искане във футбола не стига. Трябва да има и определени възможности, особено в ситуациите, които създаваме пред вратата на противника, да отбелязваме повече голове и тогава по-спокойно и по-уверено ще завършваме срещите. Това единственото, което ни пречеше през този сезон. Нямахме и шанса при попаденията в нашата врата. Голове, които трудно влизат дори на тренировка, а на нас ги отбелязват в официална среща. Завършихме тази година. всички имахме голямо желание да спечелим днешната среща. положихме много усилия. Отново не ни достигна решителност в завършващата фаза, за да спечелим този мач.

– Ясна ли е програата за зимната подготовка и на какво ще наблегнете в нея?

– Зимната подготовка ще бъде проведена изцяло в Стара Загора.  Естествено моето желание е да се подобрим значително, особено във функционалното състояние на играчите, защото ясно се вижда, че на този сгъстен цикъл през три дни не сме добре. Днес доста футболисти отпаднаха. Иванов и Василев висяха до мача, но проявиха мъжество. Влязоха да изиграят този мач. Имаше доста проблеми преди тази среща. Ще се наблегне най-много на това, което ни липсваше през този сезон. Ефективността  пред вратата на противника и трябва да потърсим в селекцията такива футболиси, които да подобрят нашата игра в атака, защото от това страда играта на целия отбор. Предстои ни много целенасочена работа и затова ще проведем подготовката в Стара Загора, за да може ако има по-широк кръг футболисти да се обиграят, да бъдат тук и да вземем правилните решения да подобрим най-вече игровото състояние на  отбора с добри попълнения.

Ще има ли други напуснали футболисти, освен тези, които вече знаем?

– Който не отговаря на изискванията ще си тръгне, защото имаше  и някои, които сами проявиха желание да напуснат отбора. Абсолютно никой не съм спирал и към абсолютно никой нямам нищо. Футболистите, които искат да играят за „Берое“ се виждат и аз изцяло заставам зад тях и ще направим всичко възможно с няколко добри попълнения да помогнем на тези, които искат да останат. Възможно е още някой да напусне отбора, но за мен не това е най-важното, а най-важно е какво ще бъде привлечено от тук нататък, за да не допускам и не изпадаме в това състояние, в което беше „Берое“ в този полусезон.

– Да очакаме ли привличане на вратар?

– Разбирам, че Благой допусна няколко неточности, но аз мисля, че  когато не върви играта, когато един отбор не е балансиран и коато един отбор не е  правилно селектиран има някой, който става едва ли не „черна овца“. Аз мисля, че когато се направи един добър отбор и вратарите ще бъдат по-спокойни. И играта на целия отбор ще бъде по-добра. Аз не разделям грешките на всеки един. Всички допуснахме достатъчно грешки през този сезон, за да бъдем на това място, от което никой не е доволен. Имаме визията, желанието и разбирането на ръководството, че тези, които не отговарят на изискванията ще си отидат и ще бъдат привлечени други играчи. Това е лошо, защото зимата отново ще бъде период на изграждане на нов отбор, което не е правлно, но ние нямаме друг шанс, ако искаме да подобрим играта. Мисля, че всички са убедени в това.

– Играчи като Мартин Райнов, Пламен Тенев и други, влизат в плановете ви?

– Това са футболисти с договори. Сега се спрягат доста имена с нашия отбор, но са все футболисти с действащи договори. От тук нататък всичко може да стане и всичко може да се очаква.Това са футболисти, които в даден период отборите им са разчитали на тях. Работим и аз съм убеден, че отборът ще бъде по-силен през втория полусезон.

– Като говорим за селекцията, на какви постове ще търсите играчи и има ли футболисти, с които вече сте говорили?

– Аз не искам да подменям футболисти. Аз нямам нищо против играчите, които са тук и тези, които се въртят в публичното пространство. Не искам да подменям едни футболисти с други, които са със същите характеристики. Естествено, че имаме няколко интересни имена. Желанието ми е най-вече за играчи в офанзивен план. Да имаме повече варианти и креатични футболисти. Селекцията е насочена натам. В момента текат преговори. Ще има интересни имена.