След срещата с „Верея“ наставникът на „Берое“ говори пред медиите. Ето какво сподели той:

– Г-н Спасов, мнението ви за този мач?

– Несполучлив мач за нашия отбор. Не толкова игрово, защото особено през второто полувреме имахме пълно териториално превъзходство, но това не ни донесе достатъчно ситуации да отбележим гол или голове, за да променим резултата. Отново несполучлив мач, от гледна точка, че загубихме от градския съперник. И в най-смелите си очаквания не съм си представял, че така може да и толкова да е заболял отбора. Трудно стигаме до голови ситуации и трудно бележим. Без това във футбола е трудно да спечелиш. Най-много да стигнеш до равенство. Зависим от един удар във вратата, от едно положение на противника. След като не можем да реагираме, отчитаме след всеки мач несполучлива игра, несполучлив резултат, въпреки че момчетата полагат усилия. Това е видно. Това обаче далеч не е достатъчно да задоволим амбициите и традициите на този отбор. Аз се чувствам неудобно, защото съм част от този отбор. Част съм от тази серия, която не задоволява никой. Ние имаме визия какво трябва да стане. Трябва да се промени в движение. Явно много неща са сбъркани как и по какъв начин трябва да играе отбора. Евентуално и футболистите, които са привлечени с тази цел. Аз в никакъв случай няма да се оплаквам и да търся причините другаде, защото сега аз съм треньор на този отбор и нося всички негативи от това, което е било. В кариерата си съм имал доста тежки ситуации и при всички положения ще излезем от това положение, но трябва с чест да изкараме до края на годината мачовете, които ни предстоят. След това ще видим какво точно и къде точно са причините, които водят да сме на това незавидно място в класирането, което вярвам, че всички фенове са недоволни.

– През второто полувреме имаше натиск, имаше няколко опасни ситуации пред вратата на противника, но като че ли някакъв хаос цареше? Вие на няколко пъти се хванахте за главата…

– Аз съм се хванал за главата откакто сме почнали. Още от мача с „Монтана“. А там имахме доста положения, най-вече през първото полувреме. През всеки един мач под мое ръководство е очевадно, че търсим и сменяме позиции. Търсим целия наличен потенциал с офанзивни играчи, но просто нещата не се получават. Аз не мога да дам категоричен отговор защо не се получават. Моето виждане е, че в този отбор с традиции трябва да играят съвсем друг тип футболисти.

Наясно ли сте кои футболисти трябва да си тръгнат от „Берое“, защото очевидно те не са малко?

– Абсолютно съм наясно. Ситуацията обаче е такава, че първенството свършва на 15 декември. Направихме преценка, че една група от 7 човека не могат да продължат да бъдат част от нашия отбор на този етап. За другите остават три мача до края, в които ще преценяваме какво точно ще се случи, защото всичко зависи от нашето представяне. Една точка със „Славия“ и загуба от „Верея“ показват, че трябва да сме големи оптимисти ако мислим, че с тези футболисти ще постигнем някакви резултати. Всичко е в тях. Аз вината си я нося. Аз съм треньор на този отбор. Но футболистите са тези, които правят така дали хората ще са доволни от тяхното представяне. Ще направим равносметка и съм сигурен, че ще стигнем до правилни решения.

– Тази загуба сложи ли край на амбициите за участие в горната шестица на първенството?

– По всяка вероятност. Ние до края ще търсим някакво развитие в нещата, но ситуацията е трудна. Ако трябва да съм откровен сега е най-важно ние да спечелим мача в неделя с „Нефтохимик“, защото на нас жизнено са ни необходими точки и победи. Като видим класирането, едва тогава може да говорим, защото самата формула на първенството е доста интересна и ние трябва сме готови и за това предизвикателство, което предстои като наредба за първенството. Ще преценим какво ще ни трябва и в крайна сметка трябва да излезем от това състояние.

– Казахте 7 футболисти, които вече сте наясно, че ще бъдат освободени. кои са техните имена?

– Те се знаят и се завъртяха в публичното пространство и не мисля, че сега трябва да ги казвам поименно, все едно са с присъди. Момчетата не са били по никакъв начин виновни, че са били в този отбор и са подписали договори. Аз тук въобще нямам претенции. Просто самата голяма бройка на футболисти затруднява работата и създава едни взаимоотношения, които не са най-приятни. От тази гледна точка сме стигнали до това решение. Няма нищо сензационно, за да обръщаме такова внимание. Просто така сме преценили.

– Заявихте на няколко пъти, че сте готов да поемете негативите. Готов ли сте да развиете своя план?

– Аз трудно се отказвам от това, което имам като идея. Просто ръцете са ми вързани. Аз нямам правилен ход в момента. Използвам всичко, което може, за да се възстанови отбора. Нещата обаче не се получават. Наистина е трудно и не съм очаквал нещата да бъдат с толкова заболял отбор. В крайна сметка обаче затова са ме поставили от ръководството – за да реагираме. Аз казах, че за толкова години съм попадал във всякакви ситуации и сме излизали с чест, но трябва да имаш ясна визия какво точно да ти представлява отбора, кои играчи да вземеш, какво трябва да направиш. А при това заварено положение много трудно може да стане. И дефакто то се вижда – това е лицето на отбора в този момент. Аз съм сигурен, защото видях и мненията и след смяната на моя колега Александър Димитров аз не видях някой, който истински обича и поддържа отбора да е очаквал да бъде лесно. Напротив – мнението бе, че ще е много трудно с този потенциал да постигнем нещо, което всички са свикнали да гледат в последните 2-3 години в Стара Загора. Но ще оправим нещата. Аз съм абсолютно убеден.