Старши треньорът на „Берое“ Ферарио Спасов говори пред медиите след победата с 2:1 над „Монтана“ в неговият дебют. Вижте какво сподели той.

 

„Този мач протече по някакъв странен начин. По всичко личеше, че трябва да го спечелим без проблеми с оглед на показаното през първото полувреме – играта, създадените положения, гола, който имахме предимство. Направихме най-трудното с оглед дефанзивния начин на игра на отбора на „Монтана“, но се получи едно разколебаване второто полувреме в рамките на около 15 минути, в които допуснахме изравняване и трябваше да реагираме. Играта при всички положения се разстрои, не беше същата, не беше и така подредена. Стигнахме до победата, което беше най-важно с оглед на някои несполучливи последни мачове. Очаквахме този труден мач, не сме били неподготвени за това развитие. Това напрежение, което го имаше в момчетата доведе до някои грешки във воденето на играта, взаимодействието и завършващата фаза. Мисля, че победа или няколко победи поред ще донесат спокойствие, независимо, че идват тежки противници. Най-важно бе да го спечелим днес този мач и от тук нататък мачовете, които ни предстоят с „Локомотив“ (Пловдив) и двата мача с „Лудогорец“ – да търсим точки в тези мачове, защото имаме възможност, имаме потенциал и трябва да се върнем на победния път и начина да игра, който „Берое“ може да прави. Проблемът е изцяло психологически, не толкова някакви други неща. Слушах коментари за селекцията, за някои неща, които са извън футбола. Всичко е в психологически план. Ще поработим в това отношение и по-продължителният контакт с момчетата ще ни даде възможност да излезем от това състояние и да играем по начин, по който да спечелим доверието на публиката, което гледам, че леко се е нарушило в отбора.“ – каза Спасов.

„Ако трябва да говорим от тази гледна точка: ако не те слуша главата, не те слуша нищо. Нито крака, нито тяло. Психическата умора най-бързо настъпва, но най-трудно изчезва. С каквито и тренировъчни средства, може футболистите да са в чудесно функционално състояние, когато си затормозен – не си в оптимално състояние, и си тежък, и си тромав, бавно взимаш решения с оглед това, че всички имаха много големи очаквания към този отбор. И това е съвсем нормално. Трябваше да бъдат по-напред в класирането. Съгласете се, че когато нещо такова стане – то е удар по самолюбие, честолюбие и т.н. Най-важното беше днес просто да има победа, защото няма излизане от това състояние по друг начин. Добра игра и несполучлив резултат не е успокоение. Трябва да се побеждава и когато това става, самите футболисти към които сега имаме съмнения, знаете много добре, а и са показвали, че могат да бъдат в съвсем друга светлина. Аз вярвам в това и работим за точно това нещо.“ – обясни той.

„При Петър Хубчев не само защитата беше на ниво. Той имаше негови виждания за играта, които той имаше и време да ги внедри, направи и подготви. Намери си съответните играчи за този стил, който той харесва и носеше успехи на „Берое“. Много несериозно е аз на три тренировки да започна да правя заключения какво точно, къде и как да стане. Първите 45 минути, които играхме днес бяха много добри. Имаше идея, скорост, изпълнение и положения. Има върху какво да се работи. Ще търсим баланса с тези футболисти, с които разполагаме. Тези футболисти, които ги имаше Хубчев просто ги няма сега и то на много важни позиции.“ – завърши треньорът.