Продължаваме с бр. 41 на рубриката „Берое в елита“ в официалния сайт на клуба, която е свързана с участието на любимия отбор в елита на българския футбол. Поредицата е посветена на юбилея „100 години организиран футбол в Стара Загора“, който бе честван през май 2016 г. Чрез „Берое в елита“ ще се опитаме да ви представим всичко най-интересно и любопитно сезон по сезон. Всички резултати, известни статистики, скандали, куриози. Очаквайте нов материал всяка седмица.
Рубриката е представена със съдействието на Христо Христозов и благодарение на алманаха „Футболът в града на липите“ от Кънчо Колев. Част от снимковия материал за цялата рубрика е от книгата „Корените на ПФК Берое“ от Наньо Нанев.

2007-2008 г. – „Лудите“

Това е един от най-емблематичните, емоционални и ключови за бъдещето сезони на „Берое“. Както стана дума в предния брой на рубриката, още преди края на предния сезон публиката се надига на бунт срещу ръководството на клуба. Конфликтът става все по-сериозен с течение на времето, за да стигне своята връхна точка още в началото на сезон 2007/08 г. Ето пълната хронология на събитията до началото на този шампионат:

23 март 2007 г.: Илиан Илиев е освободен позорно от Берое, след като на среща в София ръководството го уверява, че той ще продължи да бъде наставник на тима, но веднага след края на разговора е подписан договор с Едуард Ераносян
23 март 2007 г.: Едуард Ераносян е назначен за треньор на клуба
25 март 2007 г.: Николай Банев представя новия треньор и заявява, че е време да си повярваме. Изсипана е поредната доза обещания
1 април 2007 г.: Ераносян дебютира с разгромна загуба 0:5 от Локомотив (Пловдив) под Аязмото
11 април 2007 г.: Берое се класира на полуфинал за Купата на България за първи път от 27 години насам, отстранявайки носителят ЦСКА (София) в Стара Загора с 1:0.
26 април 2007 г.: За пръв път Ераносян говори за бъдеща селекция в Берое, казва, че вече има уговорени 3-4 нови футболисти.
9 май 2007 г.: Берое губи с 1:0 от Литекс и отпада на полуфинал за Купата на България.
14 май 2007 г.: В дискусионно студио „Дерби“ Николай Банев обявява, че уставния капитал на Берое ще е 10 млн. лв., обещава бюджет като на Левски и ЦСКА и неограничен бюджет за селекция, според българските стандарти.
16 май 2007 г.: Николай Банев обявява, че ще е провал ако догодина отбора не е в четворката.
17 май 2007 г.: АКБ Форес обявява началото на проект „Берое – отбор в сърцето на България“ и стартира подписка за базите в Стара Загора.
17 май 2007 г.: Едуард Ераносян обяснява, че отбора ще се готви в Банско и Германия по време на лятната си подготовка. Даниел Беконо предподписва договор за още 2 години. Ераносян обещава пресконференця на 28 май, на която да обяви първите сигурни трансфери и кои напускат отбора.
18 май 2007 г.: На обща пресконференция кметът д-р Евгений Желев и изпълнителният директор Красимир Георгиев си стискат ръцете и обявяват, че Община Стара Загора и Берое стартират проект за отдаване на концесия на базата и сътрудничество.
25 май 2007 г.: Ераносян обяснява, че вече има сигурни нови играчи
28 май 2007 г.: Абдулкрим Киси, Мануел Лопеш и Аделино Аугусто Лопеш – Лино напускат Берое по собствено желание. За лекар е назначен д-р Здравко Тарълов.
31 май 2007 г.: Едуард Ераносян използва опцията в договора си да напусне тима поради неспазени обещания.

Ето подробности за напускането:
„Ераносян многократно обявяваше, че има клауза в договора си, която му позволява след края на сезона сам да реши дали да остане в Берое. Неговите ключови изисквания бяха за сериозна селекция, терен за подготовка и пълна спортно-техническа власт. Многократно Едо заявяваше, че ръководството изпълнява всички негови желания безусловно.

Наставникът вече бе уредил 8 играчи, които бяха готови да подпишат договори с Берое. Те трябваше да пристигнат в клуба и да се включат веднага към подготовката. Сред тях бяха играчите на Локомотив (Пловдив) Красимир Димитров, Илами Халими и Бобан Янчевски. Мартин Камбуров, който в момента е в ОАЕ също бе готов да се присъедини към Берое при положение, че клубът плати трансферната му сума или той успее да разтрогне договора си. В последните дни обаче, след като е станало ясно, че Ераносян напуска Берое, Камбуров се е договорил с клуб от турската Суперлига и се очаква до дни трансферът му да бъде факт. Берое бе набелязал и двама национали на Перу, които трябваше следващата седмица да подпишат договори.

Всичко това обаче няма да се случи, тъй като след 28 май Николай Банев е спрял напълно парите в клуба, като се е стигнало до там треньорът да дава на доверие и от собствения си джоб заплати и траншове на някои футболисти преди да заминат за родните си места. Банев се е отрекъл напълно от исканата селекция и е заявил, че бюджетът на клуба за следващия сезон ще е 600 000 лв. и ще се разчита предимно на юноши на отбора и останалите в Берое играчи“

В продължение на един месец в медиите излиза противоречива информация за случващото се в „Берое“. Банев твърди, че Ераносян все още е треньор на тима и клубът ще разполага със сериозен бюджет, но действията му и думите на Ераносян говорят друго. В крайна сметка на 28 юни „Берое“ стартира лятната си подготовка с наставник Радослав Здравков. Феновете обаче не са безучастни и първо провалят пресконференцията за представяне на Здравков, а след това скандират обиди по адрес на Николай Банев по време на цялото първо занимание за сезона.

В него като играчи на „Берое“ липсват Стоян Ставрев, Иван Спахиев, Людмил Киров, Здравко Тодоров, Койчо Иванов, Айзък Куоки, Мануел Лопеш, Аделино Лопеш, Абдулкарим Киси, Тодор Симов, Боян Тркуля, Павел Ковачев. Сред новите имена са завърналия се Слави Жеков, Антон Вергилов, Атанас Апостолов, Владимир Пекин, Милен Христов, Янко Сандански и Владислав Бежански.

На 12 август 2007 г. „Берое“ стартира новия шампионат със загуба от „Славия“ в София. По трибуните феновете на „Берое“ ясно изразяват своята позиция за напускане на ръководството на клуба, което все повече абдикира от своите задължения. На 16 август (3 дни преди втория мач за сезона) феновете на „Берое“ публикуват следния текст: „Напуснете любимия ни клуб и го дайте на някой истински футболен меценат, някой който няма да се подиграва с нас, да ни нарича примати, а после да очаква добро отношение от нас. Не сте ли си задавали въпроса – защо никой не обижда предишния собственик, след като той просто нямаше капиталите да поддържа клуба на високо ниво? Ще ви отговорим – защото беше искрен и казваше нещата директно в очите, а не с изявления пред медиите и защото никога не ни е лъгал. Напуснете любимия ни клуб завинаги и престанете да предлагате нереални суми от порядъка на 5 млн. евро за 50% на потенциалните купувачи, защото те на практика няма да купят нищо повече от това, което Вие закупихте за сума далеч по-малка от милион лева преди 4 години. Стига гаври с Берое! Напуснете!“.

На 19 август „Берое“ губи с 1:0 второто си поредно гостуване от сезона – на „Левски“. Следващият двубой и първо домакинство от шампионата се оказва решаващо за случилото се след това. На 25 август 2007 г. „Берое“ приема „Локомотив“ (Пловдив) в мач от 3 кръг. Отношенията фенове – ръководство стигат своята кулминация преди и по време на тази среща.
Ето и тази хронология:
„Преди мача  униформени „охранители“ на Банев заплашваха привържениците в едно от кафетата от стадиона, а по време на срещата потърсиха саморазправа с жена от публиката, което отприщи недоволството на трибуните. С цялата си наглост Банев обясняваше, че с нищо не е обидил феновете.

Кулминацията на беройския протест дойде към края на първата част, когато част от гардовете от частната охранителна фирма наета за мача потърсиха саморазправа с привърженици на Берое, скандиращи обидни реплики по адрес на Николай Банев. Действията на униформените нажежиха до краен предел атмосферата и напрежението ескалира. Цялата публика започна да скандира познатите рефрени: „Ники Банев брадат п****т“ и „Банев отиди си“, примесено със стотици освирквания. Някак неусетно и между другото завърши и първата част. На почивката, въпреки опитите на полицията да спрат плаката, бе разпънат транспарант с надпис: „АКБ, к***и, вън от Берое!“ Плакатът се задържа достатъчно, за да прелее чашката на търпението и да вбеси собственика на тима и да го накара да поеме към изхода под възгласите „Довиждане, довиждане…“ Банев се отби в кабинката на радиоуредбата на стадиона, откъдето заяви: „Аз не мога да разбера какво се случва… Наистина съм дълбоко от учуден от ставащото. Дойдох в този град и единственото, което исках да правя бе да подпомагам тима. Ако смятате, че съм ненужен, аз наистина ще си тръгна… Досега съм инвестирал във футбола над 10 млн. лв.“ След това афектиран от продължилите освирквания, заради лъжите в сумата инвестиции, Банев се запъти към съблекалнята, където попитал: „Е, искате ли да излизате за второто полувреме?“ Все пак треньора Здравков и неговите помощници го успокоили. Играчи на клуба заявиха пред Beroe Online по повода: „Ние сме професионалисти. Не можем да направим нищо, че освиркват собственика. Те освиркват него, а не нас. Още като излязохме за второто полувреме ние бяхме подкрепени… Това си е нещо между собственика и привържениците, от нас се очаква да играем.“

На следващия ден от „АКБ Форес“ пускат следната декларация до всички медии – „След анализ на ситуацията, уронваща авторитета на холдинга, Съветът на директорите на АКБ Форес реши да преустанови финансирането на ПФК Берое и да предложи всички свои акции на клуба на недоволстващите на символичната цена от 1 лв. Съветът на директорите на АКБ Форес ХАД счита, че по този начин отговаря на исканията да напусне Берое и да го остави в ръцете на самообявилите се негови собственици в името и заради името на Берое“.

На 29 август 2007 г. ФИК АКБ Форес маха всичките си рекламни пана от градския стадион, както и от клубната къща на ул. Георги Кюмюрев №10. Единствено картотеките на футболистите са оставени в клубната сграда. Старият автобус „Мерцедес“, който се ползва от школата на клуба се намира в курортен комплекс „Русалка“. Футболистите на тима пък остават без екипировка. „Берое“ губи гостуването си на „Черно море“ с 1:0, а 4 дни след това футболистите спрат своите тренировки. Причина за това са изнесените и от съблекалнята на тима множество нужни вещи.

Ради Здравков споделя: „С футболистите решихме да преустановим тренировки докато не се изясни цялата ситуация в клуба. До второ нареждане всички в клуба са в отпуск. Ако никой не ни събере Берое е дотук“. През последните 2 дни той е опитвал над 50 пъти да се свърже с президента на клуба Николай Банев и неговият зет и изпълнителен директор Красимир Георгиев. „Никой не вдигаше да ми каже какво да правя“, жалва се Здравков. Специалистът и неговите помощници са били помолени да напуснат хотелските стаи, в които живеят от както пристигнаха в Стара Загора. Част от футболистите на тима са били изгонени от квартирите си още в началото на седмицата,  след като месеци наред не е бил плащан наемът им от страна на“ Берое“.

След среща между президента на клуба, треньорското ръководство и капитана Ваня Джаферович в курорта Каваците е взето решение „Берое“ да излезе в следващия си двубой – домакинство на „Марек“. Два дни след това Банев променя своето решение и обявява, че тотално спира финансирането на „Берое“. Той обявява, че иска 10 млн. лв., за да продаде клуба. Мачът с „Марек“ все пак се състои и в него „Берое“  бележи първия си гол за сезона при равенството 1:1. След срещата Радослав Здравков подава оставка като старши треньор на тима. В следващата седмица група бизнесмени от Стара Загора поемат издръжката на клуба за неопределено време и въпреки че собственик на „Берое“ продължава да бъде Николай Банев. В 6 кръг „зелените“ губят в Пловдив от „Ботев“ с минималното 1:0.

И след този мач ситуацията в клуба не е променена, а „Берое“ печели първа победа в шампионата чак в 7 кръг при домакинството си на „Черноморец“ (Бургас) – 2:1. Тя обаче е последвана от нова минимална загуба – 1:0 от ЦСКА в София. Това е последният мач на Радослав Здравков като старши треньор на „Берое“.

На 13 октомври 2007 г. Николай Банев прехвърля всички акции на „Берое“ на панамска офшорка. Седмица по-късно „Берое“ печели втора победа в първенството, след като надделява при домакинството си на „Вихрен“ с 2:0. Здравков присъства на мача и се води наставник по документи, за да спести глоба на клуба. Реално с функциите на старши треньор се заема администраторът Николай Демирев. В следващия кръг „Берое“ печели точка в гостуването си на изключително силния отбор на „Литекс“ – 1:1.

Заради цялата ситуация в клуба медиите наричат отбора „Лудата банда“, което остава емблематично прозвище за периода и до днес. Всички в „Берое“ реално не получават заплати, а играят само за премии и заради емблемата…“Панамският“ собственик се опитва по всякакъв начин да ограничи и пречи за осъществяването на всеки един двубой.

Ситуацията остава непроменена до края на полусезона. В оставащите срещи „Берое“ побеждава „Беласица“ с 2:1 и „Видима-Раковски“ с 2:0. Записани са загуби от „Спартак“ (Варна), „Пирин“ и „Локомотив“ (София). В последния мач от есенния дял – в Стара Загора срещу „железничарите“ се стига до абсурдната ситуация, в която „Берое“ има един единствен екип за срещата…при това фланелките са с подписите на всички играчи и надписи „Лудата банда“ по тях. Много хора смятат, че това ще е последен мач на „Берое“ в историята…но грешат.

Януари 2008 е изключително страстен за „Берое“. Банев отказва почти уговорена сделка за продажба на клуба на бизнесмените, които издържат отбора в последните месеци. На 10 януари 2008 г. абсолютно всички играчи на „Берое“ разтрогват своите договори по вина на клуба.

igrachi

 

През февруари нещата се обръщат. „Берое“ съвсем логично става кауза за абсолютно всички старозагорци. Управлението е поето от ветераните, които са обединени в инициативен комитет. С помощта на цялата общественост, бизнеса и местните власти „Берое“ продължава участието си в шампионата. Всичко това коства много усилия, но в крайна сметка Банев вече няма нищо общо със старозагорци, а клубът е в ръцете на хора, милеещи за „Берое“.

Първата тренировка на отбора обаче е далеч по-рано – на 4 февруари. Тогава Илиан Илиев извежда за заниманието 10 футболисти. Голяма част от тях са завърнали се в тима играчи. Негови помощници стават Ивко Ганчев и Стойчо Драгов.

До началото на шампионата в „Берое“ идват Тодор Тодоров, Пейчо Делиминков, Иван Караманов, Владислав Златинов, Костадин Видолов, Здравко Тодоров, Марко Илич, Владан Милосавлевич, Диан Генчев, Пламен Петров, Марсел Еламе, Игор Ламбулич и Александър Буклеев.

Olgers_080430_8596

Ясно е, че целта пред състава е да запази мястото си в елита, предвид малкото точки от есента. Всяка точка и победа са изключително ценни, а като че ли „Берое“ няма късмет. На старта на пролетния дял старозагорци пропускат победа над „Славия“ в добавеното време, а след това губят в последните секунди и от „Левски“. Сезонът продължава със загуба на „Лаута“ и нулево реми под Аязмото с „Черно море“. Първата победа и глътка въздух идват при гостуването в Дупница, а след това и страхотен мач срещу „Ботев“ (Пловдив) в Стара Загора, спечелен с 3:1. В 22-ри кръг „Берое“ губи в Бургас от „Черноморец“.

Olgers_080430_8561

Отново голове в последните минути лишават тима от точка срещу ЦСКА и „Вихрен“, както и от победа над „Литекс“. Така се стига до възловия двубой с „Беласица“ в Петрич. 26 кръг на 25 април 2008 г. Ясно е, че борбата за последното спасително място се води от „Берое“ и „Беласица“, които са на съвсем малка разлика. „Берое“ е спечелил мача от есента с 2:1 и нищо чудно точно преките двубои да решат кой тим ще остане. Домакините откриват в 21-та минута чрез Вава, а Петър Колев изравнява в 42-та. Веднага след почивката Господинов дава нова преднина за петричани. В 67-та минута се стига до кулминационния момент, в който реферът Александър Костадинов дава изключително спорна дузпа за домакините, която Ели Маркеш реализира за безценното 3:1.

„Берое“ все още има минимална преднина в класирането. В следващия кръг тя се увеличава, макар и само с точка след нулево реми със „Спартак“ (Варна) под Аязмото и три кръга преди края има аванс от 6 т. пред „Беласица“. В 28 кръг старозагорци губят в Севлиево и вече имат 5 т. пред прекия си съперник. Последните два кръга обаче нещата се обръщат, но не и без странични фактори. В предпоследния кръг „Берое“ е домакин на „Пирин“, а „Беласица“ гостува на „Марек“. Двубоят в Стара Загора завършва при 2:2 и феновете ликуват след новината за реми в Дупница. 4 дни след това обаче БФС дава служебна победа за тима от Петрич, след като уважава жалба за „нередовен медицински преглед“. Така всичко се решава в последния кръг, но задачата на „Берое“ е по-сложна. Старозагорци трябват да гостуват на „Локомотив“ в София, който се нуждае от задължителна победа, която би донесла бронз за клуба. „Беласица“ пък приема „Ботев“ (Пловдив), който не играе за нищо. Логичното се случва – победа за домакините и в двата мача. Така „Берое“ изпада документално в „Б“ група –  заради по-лоши показатели в директните двубои. Но реално заради една измислена дузпа в Петрич и една „схема“ с „нередовни медицински прегледи“. Илиан Илиев обявява, че ще остане в „Берое“ и ще върне тима там, където му е мястото. И ще го направи по най-добрия начин…

„Берое“ заема 14 място в крайното класиране с актив от 26 т., спечелени след изиграването на 30 мача. В тях са постигнати 6 победи, 8 равенства и 16 загуби. Головата разлика е 23:39

Състав: Милчо Танев и Дончо Атанасов – 22 мача; Жельо Желев – 18 мача; Атанас Апостолов – 17 мача; Владислав Златинов, Герасим Заков, Данаил Митев, Пламен Колев, Пейчо Делиминков, Даниел Беконо – 15 мача; Иво Иванов, Милен Христов, Владимир Пекин, Александър Буклеев  – 14 мача; Ваня Джаферович, Костадин Видолов, Марсел Еламе – 13 мача; Николай Харизанов, Янко Сандански и Янко Костурков – 12 мача; Симеон Минчев, Тодор Тодоров, Владан Милосавлевич, Диан Генчев – 11 мача; Слави Жеков – 10 мача; Антон Огнянов и Галин Иванов – 9 мача; Недко Миленов и Здравко Тодоров – 8 мача и т.н.
Старши треньори: Радослав Здравков; Илиан Илиев

Голмайстори: Дончо Атанасов и Данаил Митев – 4 гола; Милчо Танев – 3 гола; Атанас Апостолов, Владислав Златинов, Иво Иванов и Ваня Джаферович – по 2 гола; Александър Буклеев, Герасим Заков, Костадин Видолов и Петър Колев – 1 гол

Всички резултати, според класирането:
1. ЦСКА (София) – 0:1 и 0:1
2. Левски (София) – 0:1 и 0:1
3. Локомотив (София) – 1:3 и 0:3
4. Литекс (Ловеч) – 2:2 и 1:1
5. Черно море (Варна) – 0:0 и 0:1
6. Черноморец (Бургас) – 2:1 и 0:2
7. Славия (София) – 2:2 и 0:2
8. Пирин Благоевград (Благоеград) – 2:2 и 0:1
9. Локомотив (Пловдив) – 0:0 и 0:2
10. Вихрен (Сандански) – 2:0 и 0:2
11. Спартак (Варна) – 0:0 и 0:1
12. Ботев (Пловдив) – 3:1 и 0:1
13. Беласица (Петрич) – 2:1 и 1:3
14. Берое
15. Видима-Раковски (Севлиево) – 2:0 и 1:3
16. Марек (Дупница) – 1:1 и 1:0
домакин: 5 победи, 7 равенства и 3 загуби – 19:15
гост: 1 победа, 1 равенство и 13 загуби – 4:24

Любопитно:

– В турнира за Купата на България „Берое“ губи още от първия си съперник – 0:3 в Стара Загора от „Вихрен“

– „Берое“ допуска цели 8 загуби с по 0:1

–  Средна посещаемост – 4500 зрители

Следва…

Следващата седмица очаквайте всичко най-интересно за сезон 2009/2010 г. – КУПАТА Е НАША!

НЯМА МОЕ, НЯМА ТВОЕ – 100 ГОДИНИ СВЕТЪТ Е БЕРОЕ!