Представяме ви обзор на сезона за „Берое“ U17 в Елитната група до 17 г. Ето думите на старши треньора Атанас Димитров:

„Отборът завърши на 9 място с актив от 40 точки, на 1 т. от „Спартак“ (Плевен) и на 4 т. от „Черно море“, а последните 2 мача се доиграха почти изцяло от родените през 2000 година. Преди сезона бяха привлечени вратар, полеви играч и 3 момчета от по-долната възраст. Повечето момчета се познаваха добре. Комплексния подход в обучението им бе задължителен. Всеки трябваше да затвърди желанието си за сериозен футбол. Поставих няколко основни цели в подготовката: развитие на индивидуалните качества – кондиционни способности, техника на скорост, групови и индивидуални тактически умения. Исках да насърча колективната и персонална отговорност на терена и извън него. Опитахме се да отстраним някои недостатъци в координацията, а също и навици, свързани с характерното детско мислене. Подбрахме силни противници в контролите, за да свикнем с по-динамичната мачова обстановка.
На старта спечелихме само точка от ЦСКА в София, предвид провокациите и пресилените два червени картона. Последваха минимални загуби от фаворитите „Славия“ и „Септември“, както и неприятна такава във Варна, не без помощта на съдиите. Победени бяха „Левски“ в София и „Левски-Раковски“. В следващите кръгове допуснахме колебания в защита. Липсваше умението пред гола, а от там и резултатите. Последните ни четири мача бяха успешни срещу „Локомотив“, „Ботев“, „Чавдар“ и „Спартак“ (Пловдив). Така завършихме полусезона на 8 позиция с актив от 21 точки. Осъзнахме колко важни са – вярата, ежедневния труд в тренировките, показахме непримиримост и характер. Дори в мачовете, които загубихме играхме открито и атакуващо.
През зимната пауза отборът бе напуснат от Кехайов и голмайстора си Тонев. Бяха привлечени Дросев от „Черноморец“ и Батов от Плевен.
След сполучливи игри в зимните контроли Руси Чернаков, Денислав Станчев/роден през 2000 г./ и Мартин Ковачев/получил контузия/ получиха повиквателни за лагера на националния отбор преди финалните евроквалификации. Като Чернаков игра и във финалния кръг в Германия.
Стартирахме втория полусезон с победа над ЦСКА. За жалост поради контузии участие не взеха основни футболисти като Михаил Димитров/цял полусезон/, Мартин Ковачев/7 мача/, Руси Чернаков/9 мача/. Други не овладяха емоциите си и също пропускаха. Наложи се понякога да стартираме с по 4 момчета от година по-малките, които се включиха със самочувствие и се раздадоха. Редовно няколко човека получаваха допълнителен стимул от участието си в селекцията до 19 години.
Два кръга преди края дадохме шанс на отбора от набор 2000 да доиграе мачовете, като в крайното класиране останахме на 9 място с актив от 40 точки.
Може би не ни достигна разум и концентрация, а понякога и умение, за да сме по напред в класирането. В два от мачовете и очевидни съдийски грешки ни лишиха от точки. Визирам тези със „Славия“ и особено с шампиона „Лудогорец“, когато водихме с 2:0 на полувремето. Добихме огромна доза самочувствие и вяра, че можем да играем за победа във всеки мач. Няколкото негативни резултата през сезона не ни прекършиха. А точно тогава със серия от победи показахме силата си. Опитвахме да се надиграваме, да доминираме и в голяма степен успявахме. За мен като треньор бе важно и индивидуалното развитие. Част от футболистите видимо прогресираха и показаха голям потенциал. Показателната е поканата към Руси Чернаков да започне подготовка с представителния отбор. Безспорно предстои много работа – най-вече в изграждането на самодисциплина, характер и професионално отношение в тренировки и мачове. Благодаря на всички момчета за старанието и им пожелавам здраве и успешна реализация във футбола“.