„Берое“ ще представлява България в една от най-големите в света младежки футболни програми „ФУТБОЛ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО“.

За първи път нашите млади играчи са сред 32 отбора от 32 страни. Те са звездите на утрешния футбол, които ще вземат участие в Четвъртия международен детски форум „Футбол за приятелство“ в Милано на 26-29 май.

Съставът на „Берое“ за надпреварата: Явор Рашев (вратар), Пламен Пенев, Пламен Стоянов, Божидар Пенчев, Никола Маринов, Димитър Антонов Спасов, Ивиан Георгиев и Джем Събев.

Организиран от „Газпром“, официален партньор на УЕФА Шампионска лига, „ФУТБОЛ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО“ е изключителна социална инициатива, която е двигател на световния младежки футбол от 2013 г. Сред 250 000-те привърженици по света има известни спортисти, политици и културни дейци. Над 290 местни събития „Футбол за приятелство“ в участващите страни се проведоха по време на четирите години на програмата, отразявана от над 1000 журналисти годишно. ФИФА, УЕФА, водещи футболни клубове и спортни федерации подкрепят програмата „Футбол за приятелство“.

Целта ни като участваща страна е да насърчаваме основните човешки ценности сред нашите амбициозни тийнейджъри. Да се играе на международна сцена е осъществяване на мечтите по-рано, отколкото те биха могли да си представят. Няма съмнение, че участието в тези събития ще бъде огромен стимул за тяхната кариера във футбола и ще отвори врати на съвсем друго ниво.

Нашите млади представители ще имат уникалната възможност да се срещнат със своите примери за подражание – известни играчи, включително Франц Бекенбауер, глобален посланик на програмата „Футбол за приятелство“. Нещо повече, сега те ще оценяват тези, на които се възхищават: децата ще изберат носителя на Купата на деветте ценности „Футбол за приятелство“. Това е награда, която младите участници във „Футбол за приятелство“ дават на професионален клуб, който смятат, че е най-ангажиран с добри дела и честна игра. Деветте ценности на „Футбол за приятелство“ са приятелство, равенство, честна игра, здраве, мир, отдаденост, победа, традиции и чест. Те ще са пътната карта на младите спортисти заедно с предизвикателствата по пътя на кариерата им.