Две от най-големите легенди на „Берое“ символично ще водят настоящия състав в юбилейния мач срещу „Партизан“, който започва в 19:16 ч. днес. На пейката ще седнат футболистът с най-много мачове за клуба и треньор на шампионския отбор Евгени Янчовски, както и легендарния голмайстор и също бивш треньор на отбора Петко Петков.

За пръв път в историята на „Берое“ двамата ще седнат един до друг на резервната скамейка като наставници на тима.

Ето и съставът, който те са избрали да стартира в юбилейния мач срещу „Партизан“:

beroe-partizan

Евгени Янчовски е роден на 5 септември 1939 г. Полузащитник на „Берое“  в периода 1960 – 1974 г. Янчовски е футболистът с най-много изиграни мачове за отбора в „А“ група – 341, 31 гола.

„С екипа на „Берое” съм почти от началото, след обединението на отбора, състояло се през 1959 г. По това време бях войник и играех в „Левски” (Карлово), но ме взеха в Стара Загора. В отбора се състезаваше моят брат Петко Янчовски, който ми беше голяма упора. С него играх около 2 години. Закрепих се в „Берое” и останах в него до края на кариерата си. Не приех нито едно предложение, викаха ме в „Левски”, „Славия”, „Локомотив” (София). Казах им, че няма да напусна „Берое”. Паметен епизод е, когато в качеството ми на треньор на „Берое”, станахме шампиони през 1986 г. Не си бяхме поставяли подобни цели, играехме мач за мач. След победата ни като гости във Велико Търново казах на момчетата, че като гледам предстоящите срещи в програмата, може да станем шампиони. Така дойде и мачът със „Славия”. Той беше решаващ и знаехме, че трябва да победим на всяка цена, за да бъдем първи. Това можеше и по-рано да се реши, но в Сливен изпуснахме дузпа и завършихме 0:0, а по това време за такъв резултат точки не се присъждаха. На връчването на Шампионската купа радостта и вълнението бяха неописуеми. Това беше радост не само за нас, но и за цяла Стара Загора. Успехът е до голяма степен и резултат от огромната подкрепа на публиката. На футболистите на „Берое” пожелавам да са живи и здрави и да играят от сърце, за да радват публиката, защото без нея не може да има голям отбор“, казва той в юбилейната книга „Берое – 100 години футбол“.

Петко Петков  е роден на 3 август 1946 г. Централен нападател на „Берое“  в периода 1968 – 1980. Петков е футболистът с най-много реализирани голове за „Берое“ – цели 294 във всички търнири. Изиграни мачове: 260 мача в „А“ група с „Берое“, 144 гола в „А“ група. „Когато дойдох в „Берое” и погледнах всички тези доказани футболисти, си казах: „Тук трябва някой да го няма, за да вляза да играя аз”. Сред такива хора трябва да имаш гръб, моят беше Петър Жеков. Той каза: „Аз искам да играя с Петко Петков”. Жеков най-много викаше, когато сгрешиш, но само на терена. След края на мача идва при теб, потупва те по рамото, сядаш да поговориш – друго беше викането му, приятелско. Така започна кариерата ми в „Берое“. Беше на 13 септември 1972 г., когато излязохме в турнира за Купата на УЕФА срещу именития ни съперник „Аустрия” (Виена). Тръгна играта, аз вкарах 5 гола, Георги Белчев и Евгени Янчовски – по един и завършихме с победа за нас 7:0. После заминахме за реванша в Австрия и това беше първото ми излизане на чужд терен. Мислех си, че след резултата в Стара Загора, ако ни вкарат осем гола ще е голям резил. Около в 15-ата минута им вкарах гол, после още един и си викам: „Тези 10 гола никога няма да ни вкарат, за да ни отстранят”. Там ги бихме с 3:1. Можехме дори да се борим за Купата, но се разболях от хепатит и влязох в болница. „Магдебург” (Германия) ни отстраниха на четвъртфинал и те спечелиха после трофея. Пропуснах много мачове, включително и възможността да отида на Световното първенство в Германия, независимо, че бях изиграл всички квалификации с Националния отбор. За мен „Берое” е всичко. Карах казарма при ген. Делчо Делчев (тогава полковник). Голяма личност беше. Според мен заслужава да има паметник пред стадиона. През 1977 г. за кратко отидох в Свищов, заради спречкване с ръководството на отбора, но пак се върнах в Стара Загора, заради хората. Невероятна публика… Спомням си след един мач срещу „Славия” през 1972 г. хората ме понесоха на ръце от стадиона и ме оставиха върху една маса във „Верея”. Аз хукнах веднага обратно, защото изгубих жена си. Тя беше останала на стадиона, а и беше бременна с втория ми син. Отидох да я търся. Такива моменти се помнят вечно – любовта на публиката не може да се забрави. Така както обичам семейството си, така о бичам и „Берое”, казва той в изданието „Берое – 100 години футбол“

Петко Петков е голмайстор на елитната футболна група с фланелката на „Берое“ през 1974 г. с 20 гола и през 1976 г. – с 15 гола и голмайстор № 2 през 1972 г. с 26 гола.