Днес в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ бе представена книгата „Берое – 100 години футбол“. Изданието е посветено на вековния юбилей на клуба и е изработено по поръчка на Община Стара Загора. Автори на книгата са Венета Асенова, Емил Димов и Чавдар Златев. Идейната концепция, дизайнът и предпечата са дело на Илко Груев.

Луксозното издание е с твърди корици във формат А4 и представя историята, най-славните моменти и статистически данни в 192 страници пълноцветен печат. В изданието са поместени около 360 фотографии, които обхващат вековната история на футбола в града. В „Берое – 100 години футбол“ са поместени още спомените на бивши и настоящи футболисти, деятели и треньори. Книгата е едно страхотно издание, което се опитва да представи духа и страстта на „Берое“.

Книгата ще бъде пусната в продажба още утре само в Официалния фен магазин на „Берое“, който се намира на стадиона. Цената е 18 лв.

„Историята на един футболен отбор – това са неговите играчи, някои превърнали се в легенди, неговите успехи, победите в незабравими мачове, резултатите от двубоите със съперниците. Затова и тази книга поставя акцент точно на тези неща – чрез живи спомени, емоции и снимки. В своята история тимът има и тежки години, през които играе с отбори от по-ниските нива на българския футбол. Феновете на отбора не се срамуват от спадовете. Те помнят силните години и гледат само напред – към нови титли и купи. Очакват следващите велики мачове.
Това издание не е енциклопедия на футболния отбор „Берое“. 100-годишната история на футбола в Стара Загора, хилядите изиграни мачове, успехите и паденията едва ли могат да се разкажат в пълнота в едно издание, колкото и обемно да е то. Затова запознайте се с нашия поглед към историята на отбора и си спомнете за вашите емоции с „Берое“.
Светът е „Берое”! Този свят е кръгъл, събран в коженото кълбо, което всеки привърженик на отбора усеща в стомаха си, свит на топка, когато на стадиона тя трябва да изпъне мрежата на противниковата врата. След това се превръща в сълзи от болка или от радост! „Берое” е свят, който обединява и те кара да обичаш… И всичко в него е зелено-бяло“, пишат авторите в обръщението си към читателя.

otbor

На представянето на книгата присъства ръководството на Община Стара Загора, на ПФК „Берое“, ветерани и деятели, както и целия настоящ състав на представителния отбор.

Част от изявленията можете да намерите тук:

Живко Тодоров – кмет на Стара Загора:
„Благодаря на всички, които са свързани с „Берое“ – ветераните, бившите собственици на клуба, настоящите футболисти, всички кметове, които са помагали и на цялата старозагорска общественост, която подкрепя „Берое“, защото знаете, че нашият клуб е един от най-подкрепяните в България. Средно по публиката винаги сме сред първите в страната, защото футбола се играе за хората. Ако нямаше публика, нямаше да го има и футбола. Можем да се поздравим с тази стогодишнина с достойнство, защото „Берое“ се е доказал като един от сериозните клубове в страната, който ще бъде винаги част от колорита на българското първенство. И макар и да е имал възходи и спадове и преди, смятам, че ще го има и в бъдеще, защото публиката, града е жив, хората, които го представляват. Тази книга нека е награда за всички, които обичат клуба и му се радват. Поздравявам и настоящия отбор, който постигна много успехи, който извоюва купи, който ще продължи да ни радва. Нека поздравим и треньора Хубчев, под чието ръководство се случи всичко това, настоящия треньор Липенски и бъдещия, който беше представен наскоро. Нека всички сме обединени около темата „Берое“ и не се разделяме, защото в България всеки разбира от футбол и от политика, това е ясно на всички. Нека се съсредоточим върху това да помагаме на отбора, а не да се разделяме от него.“

zhivko-todorov

Димитър Петров прочете обръщение от Борислав Михайлов – президент на БФС:
„От името на БФС ви поздравявам по случай стогодишнината на вашия клуб. 1916 година бележи началото на славната история на „Берое“ (Стара Загора). История, която е изпълнена с успехи и събития. Шампионската титла на България през 1986 година, спечелването на Купата на България през 2010 и 2013 година, завоюването на Суперкупата през 2013 година, както и още безброй победи в първенства и турнири. С тази традиция са свързани имената на стотици футболисти, треньори и ръководители и привърженици. Вашият клуб е неразривна част от антологията на родния футбол и е дал много качествени и класни състезатели на националните отбори на България. Но най-важното е че във вековната си история „Берое“ винаги е носил любовта на хората, за да се превърне в един от най-популярните футболни отбори в страната. Пожелавам ви още много успешни години и много радости.“

Илко Груев – ръководител на екипа на книгата:
„Благодаря, че зaлата днес е пълна. Благодаря на тези, които дадоха добра оценка за изданието на хората, които вече го погледнаха. Благодаря за доверието, което получих от Общината и свободата, която ми дадоха по време на работата си по подготовката на изданието. Действаше се бързо от мен и моя екип, за да сме готови за празника и официалната кулминация на празниците, които ни предстоят. Книгата е насочена към различен тип аудитория. Има предимно снимки, които ни насочват към различни периоди. Благодаря на Ани Георгиева, която работи и в момента за клуба и всички снимки, които виждате в сайта на клуба са приоритетно дело. Благодаря и на Мено Олгерс, който е холандец, който не е имал официален ангажимент да работи за клуба, но го е правил от добра воля, за клуба. Не трябва да пропускам и другите автори Атанас Жеков и др. Специална благодарност на всички, които оказаха съдействие – Регионалната библиотека, Историческия музей, Държавния архив. Всичко това не беше възможно без екипа. Благодаря на Чавдар Златев, Вени Асенова и Емил Димов. Те получиха от мен конкретни задачи. Всяка дума и всяко изречение е тяхно дело. Благодаря и на всички приятели, ветераните, които споделиха техните спомени. Една от целите е да вдъхнем още повече самочувствие и на настоящия отбор при домакинствата и гостуванията в България и Европа. Несъмнено историята на футбола в Стара Загора започва през 1916 година с прашни игрища и аматьорско желание. Прекъсван е по време на войните. Стара Загора има история. Успяхме да я съберем и с легендите, на които благодаря. Надявам се да имате време и желание да прочетете книгата и да си спомните за собствените емоции, която сте изживели през годините.“

ilko-gruev

Емил Димов – член на екипа на книгата:
„Поздравявам всички беройци по света по случай този значим празник за един футболен клуб. Всеки един, който се чувства бероец нека се чувства поздравен от мен. Искам да благодаря на всички ветерани, деятели и служители, които са помогнали този клуб да съществува и до днес. Да благодаря и на настоящия отбор, тъй като моята работа в клуба е свързана с тях. Момчета, благодаря от сърце за всички емоции, които ми носите. Искам специално да благодаря на ръководството за доверието, което ми гласувате и на целия екип на beroe.bg. Благодаря на Илко, Вени и Чавдар, че съм и част от този екип. Това са хора на които винаги съм се възхищавал за журналистическата им работа. Моята роля в книгата беше както най-лесна, така и най-трудна. Най-лесна, защото трябваше да разкажа за последните години от съществуването на клуба. Много успешни за „Берое“. Беше лесно, защото съм бил жив свидетел на всичко случило се, но и трудно, защото всеки, който държи книгата също ги е преживял и не можеше да си измислям. Шегувам се, разбира се. Опитах се да пренеса емоцията, която съм изпитал самият аз като фен от малък в последните години. Надявам се да ви хареса това, което е направил. Поздравления за работата на останалите колеги. За мен тази книга е нещо страхотно. Носете „Берое“ в сърцето си, подкрепяйте го, защото си заслужава.“

emil-dimov

Венета Асенова – член на екипа на книгата:
„От малко дете много обичам „Берое“ и не съм пропуснала почти мач досега. Всички срещи с ветераните и настоящите футболисти бяха истинско удоволствие. Благодаря им за отделеното дело и съпричастността за това дело. Благодаря и на екипа и ръководството на Община Стара Загора, които ми помогнаха.“

veneta-asenova

Георги Белчев – консултант на книгата и ветеран на „Берое“:
„Един век, 100 години – повече от един човешки живот. Тази книга е представена на вас читателите по един много подходящ начин. Отгръщайки, вие виждате веднага визуално футболисти, които са ви трогвали и радвали. В текстовете ще намерите и неща, които няма как да знаете. Вие сте виждали само това, което тези футболисти са правили на терена, но от книгата ще научите и другата страна на страниците и как се случвали неща извън терена. Ще ви бъде много интересно. Ще си позволя да кажа и да покажа няколко човека, защото футболът може да се сравни с дърво. Първо трябва една здрава коренова система, за да живее дълго. От корените присъства Бончо Мерджанов – един от създателите на тази коренова система, един човек, който направи много за футбола в Стара Загора. Другият от това поколение е първия вратар на обединения отбор от 1959 година „Берое“ Христо Найденов – Палаврата, който още тогава е бил включен и е участвал в националния отбор на България. Другият сред нас част от кореновата система е Петко Янчовски. Всички знаете след това и за Евгени Янчовски. Позволих си да представя тези хора, защото младите и средно младите не ги познават. Тези хора, които направиха коренната система на това дърво, помогнаха за стъблото. Този ствол заякна през годините. Този ствол създаде цяло поколение, което го направи устойчиво. Тези резултати – 4 балкански купи, бронзови медали, четвъртфинал за КНК, осминафинал за Купата на УЕФА, направи така, че феновете да обикнат целия отбор завинаги. Резултатите дават на хората надежда и упование на феновете да поддържат този отбор навсякъде. След това се създаде короната, която ражда и плодовете – Купите, Суперкупата, сребърния медал, сега чакаме отново медал и участие в турнира на УЕФА. Това е важно за града. Много е важно да се класираме, защото без него няма как да градим нататък. В Европа показваме лицето на Стара Загора, което го дават тези момчета, които участват в отбора. Във времето това образно дърво е имало и спадове, падали са градушки, имало е черни облаци. Но се обръщам към ръководството, общината и феновете – поливайте, торете това дърво, облагородявайте го, за да бъде то толкова плодовито, за да можем да ги събираме с пълни шепи.“

georgi-belchev

Пламен Липенски – ветеран на „Берое“ и настоящ треньор на клуба:
„Искам да благодаря на Бончо Мерджанов, който е създал всички нас – Петко Петков, Георги Белчев, Петър Жеков, Стойчо Младенов. Много са и няма как да ги изброя. Имам една стара максима, която я казвам често на Веско Пенев, че понякога човек като мълчи по-добре се чува. Не съм тук, за да правя разбор, но ние сме качени на дървото сега. Много здраво го клатят, но трябва да се задържим още два мача, за да можем да слезем и да съберем плодовете. Общото наше мнение и желание е ясно. Няма да обещавам нищо. Чувствам се привилегирован в този момент като гледам бивши мои треньори и колеги. Всеки един ако беше застанал на моето място щеше да даде максимума, за да може нашия отбор да върви напред.. Това не е книга, а е реликва. Имах малко време, да я разгледам, но има истинската история на „Берое“. Искам да ви поздравя със 100 годишнината и да отпразнуваме едно заслужено място в Европа.“

Илко Русев – изпълнителен директор на клуба:
„Като гледам толкова хора в тази зала свързани по един или друг начин с клуба си давам сметка за историята на този клуб. Действително историята на „Берое“ е това, което може да обедини всички. Книгата е прекрасна и искам да благодаря на хората, които направиха това издание. От утре тя ще бъде пусната и във фенмагазина на „Берое“ и всеки може да я закупи на цена от 18 лв. Благодаря от името на футболен клуб „Берое“. От 4 години съм в този клуб, преживях доста. Понякога си задавам въпроса дали положителните емоции са били повече от проблемите, които са се стоварвали, но в един момент тук положителните неща надделяват. Стискам палци на Пламен Липенски за оставащите мачове на „Берое“ до края и на момчетата – всичко зависи от вас. За бъдещето не се и съмнявам, защото то зависи от всички нас и подобава на един велик клуб.“

ilko-rusev

Цанко Яблански – бивш кмет на Стара Загора:
„Вълнувам се от тези преживявания и искам да споделя с вас един интересен момент. „Берое“ беше пообрулен от дървото и трябваше да го спасяваме като попадна във „В“ група когато футболните хора се надигнаха и казаха, че трябва да спасим „Берое“. Дойдоха при мен и помолиха да се ангажирам и аз. Започнахме да мислим какво да правим. Появи се един спасителен пояс със Станислав Танев – Камилата. „Олимпик“ (Тетевен) влезе в „А“ група и Станислав помогна така „Берое“ да се върне отново в „А“ група. Трябваше да говорим с Иван Славков – Батето, лека му памет. С големи усилия успяхме. Станах и председател на клуба, без много да разбирам от футбол. Искам да пожелая на „Берое“ да върви както в последните години, да имаме успехи и да участваме в европейските турнири. Успех на всички.“

tsanko-yablanski

Стойчо Младенов – легендарен футболист на клуба:
„Благодаря за поканата. Чувствам се част от „Берое“. Преминах през клуба за три години. Както „Берое“ остави трайни добри моменти в моето съзнание, така и аз се надявам с работата и успехите, които успях да постигна в клуба. Искам да честитя стогодишнината на всички беройци. Тази 100-годишнина дава здрава основа, на която може само да се надгражда. Виждам едно много амбициозно, компетентно, знаещо и можещо ръководство, както и един отличен отбор, който се ръководи от Пламен Липенски и преди това Петър Хубчев. Искам да благодаря на Бончо Мерджанов, който е моят откривател и ми даде пътя към големия футбол и на другият човек, който е най-голямата легенда на „Берое“ – Петко Петков. Желая ви успех, нека има повече такива фигури и легенди, които да се откриват в екипа на „Берое“.“

stoycho-mladenov

д-р Евгений Желев – бивш кмет на Стара Загора:
„Искам да поздравя всички легенди на „Берое“, както и настоящите футболисти, които след време ще бъдат легенди на клуба за жителите на Стара Загора, България и защо не и на клуба. Аз съм кръвно свързан с „Берое“ и на 113 страница в долния десен ъгъл ще намерите снимка от 1926 година където втория от дясно на ляво е дядо ми. Когато направихме клуба на ветераните преди доста време, искахме да създадем организация, която да позволи на онези хора, които са дали всичко от себе си за клуба, града и България – ветераните да се виждат и да се показват на България. Клубът на ветераните сега развива сериозна спортна дейност не само вътре в страната, но и международна. Легендите са сред нас и са живи и да им пожелаем да са живи и здрави, много успехи на тях и на семействата им. Бончо Мерджанов дано след 10 години да го посрещнем за неговия стогодишен юбилей. Действително няма мое, няма твое, всичко е „Берое“!“

evgeniy-zhelev

Иво Иванов – капитан на настоящия отбор на „Берое“:
„Искам да поздравя всички легенди на клуба, които заслужават огромно уважение. Искам да благодаря на Илко Русев и общината, че вярват в нас. За нас е чест да играем за „Берое“ точно в тази година, защото това е голям успех.“

ivo-ivanov

Евгени Янчовски – треньор на шампионския отбор на „Берое“ от 1986:
„Искам да започна с младите момчета и да им пожелая успех, всеотдайност и твърдост. Имат качествата, стига да изкъртят тревата за 90 минути и да тичат и да се борят. С тези качества и развитие могат да постигнат желания успех. Докато съм жив трябва да станете поне един-два пъти шампиони. Това е моето желание.“

evgeni-yanchovski

Петко Петков – голмайстор номер 1 в историята на клуба:
„Искам да поздравя момчетата за вчерашната победа, която ни даде въздух. Пожелавам да вземем тези два предстоящи мача и това, което целия град иска да се класираме в тройката. Пожелавам ви да се раздавате до края на първенството. Пожелавам на цяла Стара Загора, феновете и любителите на футбола да поддържат отбора, както са го правили досега. Надявам се някой от вас да стигне моите голове. Зададоха ми онзи ден въпроса – кой ми е най-хубавия гол, но аз се пошегувах и им казах да питат Кашеров, защото той има два и ще му е по-лесно да каже кой му е любим. Благодаря ви и ви пожелавам успех и здраве.“

_DSC0628

Кънчо Кашеров – легенда на клуба:
„Двата ми гола са срещу „Локо“ (София), но Румен Горанов беше национален вратар и много се радвам, че му ги вкарах – единия от 30 метра, а другия – от 11. Искам да поздравя Общината в лицето на Живко Тодоров, неговите заместници, ръководството на „Берое“. Тази стогодишнина дава много надежда в тази прекрасна игра.“

Тенчо Минчев – капитан на шампионския отбор от 1986 година:
„Благодаря на ръководството на града в лицето на Живко Тодоров и заместниците му и ръководството на футболния клуб и самите състезатели за вчерашната победа, която е повече от глътка въздух. Те направиха една голяма крачка към постигане на целта. Каквото са замислили самите те и ръководството ще го постигнат. Искам да благодаря най-много на феновете, защото без тяхната подкрепа, без публика на стадиона, трудно стават нещата. Пожелавам им да бъдат коректни, търпеливи, не толкова крайни, защото за постигане на успехи се иска много труд и пот на тези хора, които са долу. Честита стогодишнина и продължавайте да радвате града, момчета.“

_DSC0837