Днес в 11 ч. отборът на „Берое“ 2002 бе представен официално като участник на турнира „Футбол за приятелство“ на специална церемония пред Общинска администрация. В участваха представители на Община Стара Загора, на ПФК „Берое“, мажоретните състави при VI ОУ „Св. Никола“ и при Център за наука, култура и изкуство, функция „Образование“, вокална група „Розов свят“, вокална група „Звездопад“, мажоретен и танцови състави към ЦНКИ и фолклорна група от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ заявиха подкрепата си с песни и танци, а малките футболисти на „Берое“ се отблагодариха с демонстрационен футбол на малки вратички. Всяко дете на площада получи гривничка, символ на социалната футболна инициатива.

beroe2002-7

Международния турнир ще се проведе в Милано с детски отбори от 32 страни. Изключителният шанс да представлява България се падна на децата от „Берое“, набор 2002, с треньор Атанас Рибарски.

Заедно със свои връстници от цял свят, беройци ще имат възможността и да наблюдават финала на Шампионската лига, както и да се срещнат с глобалния посланик на проекта Франц Бекенбауер.

beroe2002-9

Момчетата от „Берое“ ще мерят сили с детски отбори на „Атлетико“ (Мадрид), „Уест Хeм“, „Рапид“ (Виена), „Динамо“ (Загреб), „Шалке 04“, „Цървена звезда“ и т.н.

Международният детски социален проект „ФУТБОЛ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО“ се изпълнява от Газпром като част от програмата „Газпром за децата“ с официален партньор на УЕФА Шампионска лига. Програмата има за цел развитие на младежкия футбол, насърчаване на толерантността и приятелството между децата от различни страни. Ключовите ценности, споделяни и подкрепяни от участниците в проекта, са приятелство, равенство, честна игра, здраве, мир, отдаденост, победа, традиции и чест.

beroe2002-chahova

Ежегодният международен детски форум „ФУТБОЛ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО“ е най-значимото събитие по програмата, което събира играчи на възраст 12-14 години от водещи футболни клубове. Първият форум бе проведен на 25 май 2013 г. в Лондон.

Проектът „Футбол за приятелство“ има специална награда: Купата на деветте ценности е уникален приз, който се присъжда ежегодно на професионален футболен клуб за реализиране на социални инициативи, основани на ценностите на програмата. Победителят се определя от младите посланици на „Футбол за приятелство“ чрез гласуване във всички страни, участващи в проекта.

beroe2002-1 beroe2002-2 beroe2002-4 beroe2002-5 beroe2002-6 beroe2002-8