XI Маратон „Четяща Стара Загора“ ще бъде открит официално утре (22 април) в 8 ч. на стадион „Берое“. Тази година клубът е партньор на инициатора на събитието библиотека „Родина“, заедно с РБ „Захарий Княжески“. Лице на „Четяща Стара Загора“ е кметът на града Живко Тодоров.

Международният ден на книгата – 23 април, се чества от 1996 г. по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето за образованието и развитието на личността. Отбелязва се в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции, обвързани с книгата и литературата.

В Стара Загора, по инициатива на библиотека „Родина” и с подкрепата на Общината, денят се отбелязва от 2006 г. с Маратон на четенето, в който се включват библиотеки, училища, детски градини, читалища, социални домове, институти, организации, бизнес офиси, издателства, редакции и книжарници. Програмата на нашата община е част от Националната програма „Четяща България” и от „Походът на книгите”, организиран ежегодно от Асоциация Българска книга и Българската библиотечно-информационна асоциация.

Тази година гости и участници в маратона ще бъдат сръбският писател Милош Латинович, носител на Виталовата награда „Златен слънчоглед” за най-добър роман в Сърбия (2013); Милена Гартли с дебютния си роман „Ключарят”, Божана Апостолова – писател и издател, Катя Зографова – директор на къща музей „Никола Вапцаров” в София и др. През цялата седмица на 18 – 22 април в прояви, посветени на книгата и четенето вече се включиха и старозагорските поети и писатели, както и много местни институции.

Всички гости, заедно с футболисти, треньори и служители на „Берое“, както и представители на Общинската администрация, на културни и образователни институти ще открият събитието официално утре от 8 ч.

Не за пръв път „Берое“ подкрепя Маратона на четенето и Международния ден на книгата. Точно преди две години целият отбор и треньорски щаб на клуба се включиха в инициативата пред погледите на много фенове на отбора и любители на писаното слово.

Цялото участие на клуба в кампанията цели да насърчи четенето сред подрастващите, да създаде интерес у тях към книгите, да привлече вниманието им с примера на техните идоли. С включването си в тази прекрасна инициатива, всички от ПФК „Берое“ се надяваме, че ще стимулираме още повече българските деца да четат книги и да спортуват.

b2007