Ръководството на „ПФК Берое – Стара Загора“ ЕАД ще поиска официално съдийските наряди за всички срещи от „А“ група на шампионата да бъдат определяни чрез жребий, на който да присъстват представители на футболните клубове и медиите. Причината за това наше искане са зачестилите грешки и явната тенденция към ощетяване на ПФК „Берое“ от страна на реферите на футболните двубои от шампионата.

Нагледен пример за последното ни твърдение е двубоят срещу „Левски“ в София, игран на 2 април. ПФК „Берое“ заявява, че ще депозира официална жалба срещу съдийските отсъждания на тази футболна среща по установения за това ред. Ние претендираме, че освен отсъдената несъществуваща дузпа, подарила победата за домакините, бе застрашено и здравето на наши играчи. Решението на съдията Станислав Тодоров да не спре играта след удар в главата на двама играчи е неправилно и дори скандално. Недопустимо е неоказването на своевременна медицинска помощ на играчи с видимо сериозна контузия след сблъсък на терена – доказателство са кървящите глави на Елиаш и Том, седемте последващи шева на главата на Венцислав Василев. Същата контузия на Василев можеше и трябваше да бъде предотвратена от рефера, който не спря своевремeнно играта. Опазването здравето на футболистите следва да бъде водещо за съдиите на футболната среща. Не на последно място спорното решение носи последствия за състава на „Берое“ за предстоящите срещи и най-вече за полуфиналната среща за Купата на България срещу отбора на ЦСКА на 6 април, броени дни след двубоя с Левски.

venci-levski

Посоченият случай не е изключение, в подкрепа на което публикуваме кратко видео с някои от най-фрапантните отсъждания във вреда на ПФК „Берое“ през сезона. Това са отсъждания, които костваха на „Берое“ доста точки и бяха с решаващо значение за крайния резултат на двубоите Такива отсъждания имаше и през миналия шампионат, когато отново едни и същи рефери показваха различен критерий при преценка на спорни ситуации.

 

Считаме, че има явна тенденция към умишлено ощетяване на нашия клуб, която съществено влияе и опорочава крайното класиране в групата. Ние винаги сме били толерантни и сме претендирали всичко да се решава на терена и всеки отбор да заеме място в класирането, което е заслужил с резултатите си.

Освен всичко изложено до тук, заявяваме, че занапред ще публикуваме всички наши жалби против съдийски решения в официалния сайт на клуба. Ще публикуваме и получените отговори от Съдийската комисия, които до този момент винаги са били еднотипни. Традиционните отговори винаги са – „В някои ситуации имате основание, а в други не“ – без конкретика, за която ние писмено сме настоявали и каквато се дължи по повод на подадена жалба. Ще настояваме оценките поставени от съдийските наблюдатели да се оповестяват публично. При уважаване на жалба, в отговорът да бъде обявено и наказанието на съответните рефери. Считаме, че такава прозрачност ще премахне съмненията във феърплея на българското първенство.

С оглед на гореизложеното, създалото се напрежение и знаейки кои бивши съдии работят в ЦСКА искрено се надяваме, че съдийството в предстоящия мач ще бъде обективно и няма да бъде повлияно от външни фактори.