Продължаваме с бр. 32 на рубриката „Берое в елита“ в официалния сайт на клуба, която е свързана с участието на любимия отбор в елита на българския футбол. Поредицата е посветена на юбилея „100 години организиран футбол в Стара Загора“, който ще бъде честван през тази 2016 г. Чрез „Берое в елита“ ще се опитаме да ви представим всичко най-интересно и любопитно сезон по сезон. Всички резултати, известни статистики, скандали, куриози. Очаквайте нов материал всяка седмица.

Рубриката е представена със съдействието на Христо Христозов и благодарение на алманаха „Футболът в града на липите“ от Кънчо Колев. Част от снимковия материал за цялата рубрика е от книгата „Корените на ПФК Берое“ от Наньо Нанев.

1992-93 г. – Етапи

Представянето на „Берое“ през този сезон може да се раздели на етапи. В първата част и на двата полусезона представянето на отбора не е никак добро, а във втория етап тимът записва добри резултати. Тези „приливи“ и „отливи“ водят само до едно – място в „златната среда“.

Разбира се, промени в състава има. Сред напусналите са Живко Миренски, Ваньо Шишков и Димитър Трендафилов, а през пролетта Енгибар Енгибаров, Гошо Гинчев, Петко Тенев и Стоян Бончев. Сред новите имена са Веско Петков и Огнян Радев. Много бивши играчи се завръщат – Радко Калайджиев, Димитър Петков, Ангел Костадинов, Благомир Митрев, а в паузата Шибил Чешмеджиев и Вълчан Танев. Начело на „Берое“ като старши треньор започва Петко Петков.

Първият етап е най-лош. „Берое“ започва сезона с две равенства и пет последователни загуби. Ремитата на старта са с „Черноморец“ у дома и в Габрово. Загубите са домакински срещу „Добруджа“, „Локомотив“ (Пловдив) и тежко 1:4 от „Локомотив“ (София). Освен тях тимът губи в Горна Оряховица и на „Българска армия“. Изключително слаб старт и съвсем логично „Берое“ е в дъното. След този 7 кръг Петко Петков е заменен от Евгени Янчовски. Така започва вторият етап през сезона, който е изключително успешен. Той започва с равенство във Варна със „Спартак“ и първите две победи за годината – над „Хасково“ и „Пирин“. Те са последвани от загуба във Велико Търново, но в последните 4 кръга от есента тимът не губи мач. Постигната е победа над „черната котка“ „Сливен“, равенства с „Ботев“ в Пловдив и с „Левски“ в Стара Загора. В последния кръг „Берое“ побеждава „Славия“ в София с 2:3. Така на полусезона активът е 13 т. и място в долната половина.

Вторият полусезон отново не започва добре и в първите 6 мача „Берое“ отбелязва само 1 гол, който е достатъчен и за единствената победа в първите кръгове. Попаденията в „беройската“ мрежа обаче също не са много , а в двубоя под Аязмото с „Янтра“, заради наказание на Драгов и контузия на Грудев, в игра отново се налага да влезе третият страж Иван Кънев. Така приключва и третият етап от този сезон. Все пак „Берое“ не се бори за оставането си в елита, най-вече заради слабото представяне на „Хасково“ и „Сливен“, но за поредна година няма шанс и за нещо значимо. До края на шампионата са постигнати 5 победи, 2 равенства и 2 загуби. Преодоляна е и „сушата“ пред противниковата врата с отбелязването на 12 попадения.

В крайна сметка „Берое“ заема 10 място и събира актив от 28 т., спечелени след изиграването на 30 мача. В тях са постигнати 10 победи, 8 равенства и 12 загуби. Головата разлика е 29:35.

Състав: Димитър Сивов – 29 мача; Галин Господинов и Венелин Сивриев – 28 мача; Добромир Минчев – 26 мача; Веско Петков и Ангел Костадинов – 25 мача; Стойко Стойков и Огнян Радев – 23 мача; Стойчо Драгов – 22 мача; Радко Калайджиев – 17 мача; Пламен Мечев и Димитър Петков – 16 мача; Гошо Гинчев – 14 мача; Йордан Митев и Стоян Ацаров – 14 мача; Енгибар Енгибаров и Благомир Митрев – 13 мача; Андрей Атанасов и Стефан Бачев – 7 мача и т.н.
Старши треньори: Петко Петков и Евгени Янчовски

Голмайстори: Веско Петков – 10 гола; Йордан Митев – 6 гола; Галин Господинов – 5 гола; Добромир Минчев – 2 гола; Димитър Сивов, Пламен Мечев, Венелин Сивриев, Огнян Радев и Благомир Митрев – 1 гол;

Всички резултати, според класирането:

1. Левски (София) – 2:2 и 1:3

2. ЦСКА (София) – 0:1 и 0:2

3. Ботев (Пловдив) – 0:0 и 1:1

4. Локомотив (Пловдив) – 1:2 и 0:1

5.  Локомотив (София) – 1:4 и 1:1

6. Етър (Велико Търново) – 3:1 и 0:2

7. Пирин (Благоевград) – 4:0 и 0:2

8. Черноморец (Бургас) – 1:1 и 0:2

9. Локомотив (Горна Оряховица) – 1:0 и 0:2

10. Берое

11. Янтра (Габрово) – 0:1 и 1:1

12. Спартак (Варна) – 1:0 и 0:0

13. Добруджа (Добрич) – 0:1 и 0:0

14. Славия (София) – 2:1 и 3:2

15. Хасково – 1:0 и 1:0

16. Сливен – 1:0 и 3:2

домакин: 7 победи, 3 равенства и 5 загуби – 18:14

гост: 3 победа, 5 равенства и 7 загуби – 11:21

Любопитно:

– „Берое“ губи от първия си съперник в турнира за Купата на България. Жребият изпраща за съперник столичния „Локомотив“. Играят се два мача, в които са разменени по една победа. „Железничарите“ взимат аванс от един чист гол в „Надежда“, а под Аязмото „Берое“ печели с 2:1, но отпада заради гол на чужд терен.

– „Берое“ за пръв път побеждава в Сливен от сезон 1980/81 г. В 9 поредни гостувания „зелените“ не могат да победят регионалния съперник.

– Това е най-слабо резултатният сезон на „Берое“ в елита от 1958/59 г. насам, но тогава в А група е имало 12 отбора. Рекордно малко обаче са и головете в мрежата на „зелените“.

– „Берое“ не е допускал толкова домакински загуби от сезон 1981/82 г., когато и изпада за последно.

– През този сезон „Берое“ си отбелязва цели 3 автогола.

– През този сезон „Берое“ участва за последен път в турнира за Балканската клубна купа. „Берое“ се изправя срещу „Теута“ (Албания) в директна елиминация в две срещи. Първата е на 15 септември 1992 г. в Стара Загора, когато гостите печелят с 0:1. Реваншът е след две седмици в град Драч, където „Берое“ изравнява общия резултат, но допуска гол в продълженията и отпада.

–  Средната посещаемост за сезона у дома е 2500 души

Следва…

Следващата седмица очаквайте всичко най-интересно за сезон 1993-94 г. – най-големият скандал в историята на българския футбол, Теньо Минчев застава начело, без изявен голмайстор, гол и автогол от един и същи играч в един мач, за последно по 2 т. за победа…

Може да ни помогнете за рубриката със снимков материал за следващите сезони! Ако имате отборна снимка или календарче на „Берое“ и желаете да ни предоставите сканирано копие, може да ни го изпратите на press@beroe.bg
Съдействието ви ще бъде отразено в материала на съответния брой!

„ПФК Берое – Стара Загора“ ЕАД откри дарителска сметка по повод предстоящия юбилей „100 години организиран футбол в Стара Загора“, който предстои през тази година. Всеки, който има желание да спомогне финансово за тържествата може да внесе желаната сума на следната сметка:

Societe Generale Експресбанк
титуляр по сметка: „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД
BIC: TTBBBG22
IBAN: BG24TTBB94001526995876

Набраните средства ще бъдат използвани ЕДИНСТВЕНО и САМО по повод вековния юбилей!

Всички дарители са освободени от банкова такса!

БЪДИ ЧАСТ ОТ ЗЕЛЕНАТА ИСТОРИЯ!
НЯМА МОЕ, НЯМА ТВОЕ – 100 ГОДИНИ СВЕТЪТ Е БЕРОЕ!