Продължаваме с бр. 27 на рубриката „Берое в елита“ в официалния сайт на клуба, която е свързана с участието на любимия отбор в елита на българския футбол. Поредицата е посветена на юбилея „100 години организиран футбол в Стара Загора“, който ще бъде честван през тази 2016 г. Чрез „Берое в елита“ ще се опитаме да ви представим всичко най-интересно и любопитно сезон по сезон. Всички резултати, известни статистики, скандали, куриози. Очаквайте нов материал всяка седмица.

Рубриката е представена със съдействието на Христо Христозов и благодарение на алманаха „Футболът в града на липите“ от Кънчо Колев. Част от снимковия материал за цялата рубрика е от книгата „Корените на ПФК Берое“ от Наньо Нанев.

1987-88 г. – Издигане

През настоящия сезон „Берое“ отново поглежда към горната половина на класирането, след като в предходния се спасява от изпадане на косъм. Начело на отбора е Петко Петков, който подмладява състава. Тимът се разделя с две от легендите си – Кънчо Кашеров и Теньо Минчев. Освен тях в други отбори преминават Стефан Динев и Николай Демирев. Недялко Недев и Стойчо Драгов пък играят за младежкия състав. Сред новите имена са 18-годишните Пламен Мечев, Ваньо Шишков и Петър Янков. След казарма се завръща Радко Калайджиев. Другите нови имена са Альоша Андонов, Стайко Стайков и Ангел Костадинов.

Шампионатът не започва никак добре. На старта са допуснати три поредни загуби. Първенството започва с домакинство на „ЦФКА Средец“, което е загубено въпреки двете попадения на Васил Драголов – 2:3. Следва тежка загуба с 4:1 в Горна Оряховица и нова домакинска загуба от „Славия“ с 0:1. След това тежко начало обаче отборът се съвзема и нарежда цели 5 мача без загуба. Те започват с изненадваща победа в Благоевград след нов гол на Драголов. Отново той носи и победата в следващия кръг над „Черноморец“ (Бургас) под Аязмото. Серията е продължена и с категоричното 3:0 над „Сливен“ у дома. В 7 кръг „Берое“ гостува на „Витоша“ и затвърждава добрите си игри – 2:2 след голове на Митев и Кашмер. До края на полусезона резултатите са противоречиви. Домакинско реми с „Локомотив“ (Пловдив), загуба във Велико Търново, победа над „Миньор“ у дома и реми в столицата с „Локомотив“. Добрите игри до края на полусезона обаче липсват след този мач. „Ботев“ (Враца) си тръгва от Стара Загора с комфортна победа с 1:4, а „Спартак“ също печели 2 т. от „Берое“ след победа във Варна. В предпоследния есенен кръг „Берое“ приема „Спартак“ (Плевен) и двата тима изиграват страхотен мач за крайното 3:3, което обаче не е в особена полза. Годината е завършена със загуба 3:0 в Пловдив от „Тракия“. На полусезона „Берое“ е в златната среда, но без особени шансове за челните позиции, които са окупирани от четирите софийски тима и „Тракия“. Все пак се наблюдава израстване, спрямо миналия сезон.

Пролетния дял е малко по-добър, но той стига само за позиция веднага след челната петица. Пролетта започва с логична загуба от ЦФКА Средец с 4:2, но в следващия кръг Васил Драголов отново носи победата за своя тим – 1:0 над „Локомотив“ (Горна Оряховица). Въобще, през този сезон Драголов  е най-силното оръжие в нападение и бележи най-често, носейки ценни точки за „зелените“. Той носи равенства срещу „Пирин“ и „Сливен“, а вторият реализатор през сезона Кашмер реализира победния гол срещу „Черноморец“ в Бургас. В 22 кръг в Стара Загора гостува „Витоша“, но домакините са без наказаните Драголов и Тенев. Това помага на „сините“ за втора поредна година да си тръгнат с победа под Аязмото. Нещо, което не се е случвало до този момент. В следващия кръг обаче Калайджиев и Сивриев носят изключително ценна победа в Пловдив над „Локомотив“, последвана от победа над друг конкурент за 6-то място – „Етър“. След този кръг „Берое“ има по-добра позиция от останалите в златната среда и се възползва от това. Задължителните победи над „Локомотив“ (София) и двата „Спартака“ са постигнати, при това каетгорично. Изключително силен двубой и цели 4 попадения в един мач реализира Калайджиев за победата с 4:1 над „Спартак“ (Варна). В последния кръг „Берое“ посреща „Тракия“. Резултатът 1:1, който се получава е достатъчен на „жълто-черните“ за третото място в крайното класиране, а „Берое“ се нарежда на 6-то място.

Определено „зелените“ играят много по-добре през тази година, което личи и от класирането. В крайна сметка „Берое“ заема 6 място и събира актив от 29 т., спечелени след изиграването на 30 мача. В тях са постигнати 11 победи, 7 равенства и 12 загуби. Головата разлика е 41:44.

Състав: Венелин Сивриев – 28 мача; Ивко Ганчев – 27 мача; Петко Тенев и Мюмюн Кашмер – 27 мача;  Васил Драголов и Ангел Костадинов – 26 мача; Красимир Донев – 25 мача; Йордан Митев, Пламен Мечев, Гошо Гинчев, Радко Калайджиев, Альоша Андонов – 22 мача; Илия Илиев – 21 мача; Петко Мароков – 14 мача; Стоян Бончев – 11 мача; Стайко Стайков – 5 мача и т.н.
Старши треньор: Петко Петков

Голмайстори: Васил Драголов – 13 гола; Мюмюн Кашмер -9 гола; Радко Калайджиев – 6 гола; Йордан Митев – 5 гола; Венелин Сивриев – 3 гола; Петко Мароков – 2 гола; Красимир Донев, Стоян Бончев и Ангел Костадинов – 1 гол

Всички резултати, според класирането:

1. Витоша (София) – 0:1 и 2:2

2.  ЦФКА Средец (София) – 2:3 и 2:4

3. Тракия (Пловдив) – 1:1 и 0:3

4. Славия (София) – 0:1 и 0:2

5.  Локомотив (София) – 2:0 и 1:1

6. Берое

7. Локомотив (Пловдив) – 1:1 и 2:1

8. Сливен  – 3:0 и 1:1

9. Етър (Велико Търново) – 2:1 и 1:2

10. Спартак (Варна) – 4:1 и 0:2

11. Миньор  (Перник) – 3:1 и 0:1

12. Пирин (Благоевград) – 1:1 и 1:0

13.  „Локомотив“ (Горна Оряховица) – 1:0 и 1:4

14. „Ботев“ (Враца) – 1:4 и 0:1

15. Черноморец (Бургас) – 1:0 и 1:0

16. Спартак (Плевен) – 3:3 и 4:2

домакин: 7 победи, 4 равенства и 4 загуби – 25:18

гост: 4 победи, 3 равенства и 8 загуби – 16:26

Любопитно:

– Представянето в турнирните битки отново не е на желаното ниво. Нещо повече – за Купата на Съветската армия „Берое“ допуска една от най-срамните си загуби. В първия кръг е отстранен „Ботев“ (Враца) след победа с 3:0. В следващата фаза обаче „Берое“ трябва да гостува в Роман на местния „Искър“ и „зелените“ губят двубоя с 1:0

– За Купата на България представянето е по-добро. То започва с групова фаза с отборите на „Димитровград“ и Сливен. „Берое“ продължава напред след победи с 6:1 и 3:1 над „Димитровград“, победа с 2:1 над „Сливен“ и загуба с 0:2 от същия съперник. В следващия кръг „Берое“ играе със „Спартак“ (Варна) и завършва 2:2 под Аязмото. Мачът в морската столица отново е равен, но 1:1 и „спартаклии“ продължават напред с повече голове на чужд терен.

– Средната посещаемост за сезона у дома е 9270 души

– Васил Драголов става голмайстор на „Берое“ за трети път. През този сезон той реализира най-голям брой попадения за една година – 13.

Следва…

Следващата седмица очаквайте всичко най-интересно за сезон 1988-89 г. – „Берое“ се разделя с Драголов, тимът е на крачка от медали, жестока битка с „Тракия“ и „Етър“, идва нов голмайстор…

Може да ни помогнете за рубриката със снимков материал за следващите 7 сезона! Ако имате отборна снимка или календарче на „Берое“ и желаете да ни предоставите сканирано копие, може да ни го изпратите на press@beroe.bg
Съдействието ви ще бъде отразено в материала на съответния брой!

„ПФК Берое – Стара Загора“ ЕАД откри дарителска сметка по повод предстоящия юбилей „100 години организиран футбол в Стара Загора“, който предстои следващата година. Всеки, който има желание да спомогне финансово за тържествата може да внесе желаната сума на следната сметка:

Societe Generale Експресбанк
титуляр по сметка: „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД
BIC: TTBBBG22
IBAN: BG24TTBB94001526995876

Набраните средства ще бъдат използвани ЕДИНСТВЕНО и САМО по повод вековния юбилей!

Всички дарители са освободени от банкова такса!

БЪДИ ЧАСТ ОТ ЗЕЛЕНАТА ИСТОРИЯ!
НЯМА МОЕ, НЯМА ТВОЕ – 100 ГОДИНИ СВЕТЪТ Е БЕРОЕ!