„Берое“ отстъпи с 2:1 на националния отбор на Румъния, който се подготвя за участието си на Евро 2016 през лятото, в престижна контролна среща играна в турския курорт Белек днес. Спас Делев откри резултата за „Берое“ в 30-ата минута. Топреализаторът на водача в румънското първенство „Астра“ (Гюргево) Денис Алибек изравни за Румъния 5 минути по-късно. Символичните домакини стигнаха до пълен обрат в 69-ата минута когато влезлият като резерва Йоан Хора бе точен за 2:1 след корнер.

romania-beroe_sustavi

В 3-ата минута Спас Делев бе изведен зад гърба на отбраната на румънците и стреля в движение, но страничният арбитър маркира засада.

Две минути след това Атанас Зехиров стреля от дъгата на наказателното поле, но топката бе блокирана от румънски бранител.

В 7-ата минута Александру Паун проби от дясно, навлезе в наказателното поле, и центрира по земя към непокрития си съотборник Денис Алибек, който стреля от 14 метра, но Благой Макенджиев улови без проблеми.

romania-beroe_06022016_zehirov

Четири минути по-късдно Георги Андонов изведе Спас Делев зад отбраната на Румъния, но стражът на символичните домакини Александру Бузбучи бе по-бърз и първи стига до топката, за да я улови.

В 12-ата минута Андрей Иван стреля диагонално от средна дистанция, но ударът му бе слаб и не затруднява Макенджиев. Отново той полуи топката от Александру Матею минута по-късно и стреля от удобна позиция, но не успя да намери рамката на вратата.

Михай Радут засече центрирана в наказателното поле топка в 15-ата минута, но след рикошет в Атанас Зехиров кълбото напусна пределите на терена в ъглов удар.

В 25-ата минута Георги Андонов стреля от пряк свободен удар, заложен на 25 метра от целта, но топката бе избита от стената от играчи.

romania-beroe_06022016_ivanov

Три мнинути по-късно Георги Сърмов стреля прекрасно от 20 метра по посока на целта, но след рикошет топката премина в непосредствена близост от рамката на вратата и напусна в ъглов удар.

В 29-ата минута Габриел Еначе проби от дясно и центрира в пеналта, но там Благой Макенджиев бе неприкосновен и улови без проблеми.

„Берое“ откри резултата в 30-ата минута когато Спас Делев бе изведен в коридор, преодоля последния футболист в отбраната на румънците, за да остане сам срещу стража Бузбучи и да се разпише за 0:1 с хубав изстрел по земя.

Символичните домакини изравниха в 35-ата минута когато Денис Алибек бе изведен в изгодна позиция пред наказателното поле на „Берое“, навлезе в него и от близо изравни резултата.

След двата гола и притежанието на топката се изравни, като предимно се наблюдаваше игра в центъра на терена, без директни опасности пред двете врати.

В добавеното време на първата част Благой Макенджиев улови безпроблемно центрирана от ъглов удар топка.

След почивката, в 47-ата минута, влезлият като резерва на полувремето Флорин Танасе навлезе в наказателното поле и стреля от там, но Благой Макенджиев спаси хладнокръвно.

В 50-ата минута дълго подаване бе предназначено за Георги Андонов, но топката бе прекалено бърза за седмицата на „Берое“, от което се възползва вратарят на Румъния Александру Бузбучи, който спаси.

На два пъти топката бе центрирана в наказателното поле на „Берое“ в 54-ата минута, като първоначално капитанът Иво Иванов изчисти с глава, а малко по-късно Веселин Пенев овладя ситуацията, блокирайки центриране от страна на румънците.

romania-beroe_06022016_makendzhiev

В 59-ата минута дълъг пас бе предназначен за Флорин Танасе, но топката напусна пределите на футболния терен, преди да бъде достигната от играча с номер 7 на символичните домакини.

В 65-ата минута Кристиян Сапунару засече с глава центрирана от корнер топка, но Благой Макенджиев бе над всички, за да улови.

Спас Делев центрира от ъглов удар две минути по-късно, но бранител на румънците изби топката далеч от вратата.

В 68-ата минута центрирана в наказателното поле топка бе свалена с глава от Адриян Ропотан, който я предостави на Йоан Хора, а той от непосредствена близост обърна резултата в полза на Румъния – 2:1.

В 72-ата минута Георги Динков блокира центриране отдясно на румънската атака.

Атанас Зехиров изпълни пряк свободен удар, заложен на 35 метра от целта в 79-ата минута, но румънската защита съумя да изчисти топката далеч от наказателното поле.

В 81-ата минута Флорин Танасе стреля по въздух, но ударът му бе блокиран от защитник в зелен спортен екип.

romania-beroe_06022016_djoman-2

Следващата контрола на „Берое“ в Турция е на 9 февруари срещу казахстанския „Акжаик“ (Орал).

Румъния – „Берое“ (Стара Загора) 2:1
голмайстори: 0:1 Спас Делев 30′, 1:1 Денис Алибек 35′, 2:1 Йоан Хора 69′
Румъния: 23. Александру Бузбучи – 20. Габриел Еначе, 15. Валерикъ Гъман, 21. Кристиан Съпунару, 3. Богдан Вътъжелу – 8. Александру Матею (61′ – Драгош Неделчу), 4. Адриан Ропотан (79′ – 5. Йонут Неделчеару) – 11. Андрей Иван (46′ – 9. Йон Oра), 18. Михай Ръдут (61′ – 6. Ромарио Бензар), 14. Александру Пъун (46′ – 7. Флорин Тънасе) – 10. Денис Алибек (61′ – 13. Дорин Ротариу); старши треньор: Ангел Йорданеску
„Берое“ (Стара Загора): 22. Благой Макенджиев – 18. Атанас Зехиров, 6. Иво Иванов, 15. Георги Динков, 28. Веселин Пенев – 8. Георги Сърмов, 27. Игор Джоман – 11. Неманя Милисавлевич (67′ – 10. Исмаил Иса), 21. Елиаш, 77. Спас Делев (85′ – 19. Бенджамин Морел) – 7. Георги Андонов.
жълти картони: Иво Иванов (90′ – груб фаул) [„Берое“]
стадион: Белек

снимки: Gazeta Sporturilor