Продължаваме с бр. 24 на рубриката „Берое в елита“ в официалния сайт на клуба, която е свързана с участието на любимия отбор в елита на българския футбол. Поредицата е посветена на юбилея „100 години организиран футбол в Стара Загора“, който ще бъде честван през тази 2016 г. Чрез „Берое в елита“ ще се опитаме да ви представим всичко най-интересно и любопитно сезон по сезон. Всички резултати, известни статистики, скандали, куриози. Очаквайте нов материал всяка седмица.

Рубриката е представена със съдействието на Христо Христозов и благодарение на алманаха „Футболът в града на липите“ от Кънчо Колев. Част от снимковия материал за цялата рубрика е от книгата „Корените на ПФК Берое“ от Наньо Нанев.

1984-85 г. – Подготовка

„Берое“ се подготвяше за първенството с един състав, а излезе с друг“, това пише в спортния седмичник „Старт“ малко след началото на сезона. Къде всъщност е разликата? Иван Георгиев и Петко Ив. Петков напускат малко преди първия мач. Поради заболяване извън строя за дълъг период са Петко Тенев и Танко Танев. Теньо Минчев и Георги Стоянов имат сериозни наказания и първият дори пропуска целия пролетен полусезон. Валентин Грудев и Пламен Липенски също имат своите проблеми. Христо Гаджев също е напуснал тима, но доста по-рано.

Новите имена в отбора са Петко Мароков, Венелин Сивриев, Цветомир Дерменджиев, Койчо Коев, Спас Кузов, а от юношите е взет Ивко Ганчев. Начело на тима отново е Петко Петков.

Шампионатът е с нов регламент, според който нулевото равенство не носи точки. Точно това се случва в първия кръг – 0:0 у дома срещу „Етър“. „Берое“ определено не започва убедително това първенство. Следват тежка загуба в Сливен, победа у дома над „Черно море“, но след това нови три загуби – в Плевен и в Стара Загора от „Миньор“ и ЦСКА „Септемврийско знаме“. Отборът взима глътка въздух с ценна победа в София над „Славия“ с 1:2. Отборът се мобилизира и в следващите 5 мача печели две победи и едно „точково“ равенство. Последните три кръга за полусезона са противоречиви. Тежка загуба с 4:1 в Пловдив от „Тракия“, победа над изненадващия лидер „Локомотив“ (София) под Аязмото с 3:0 и сериозна загуба в столицата от „Левски-Спартак“ със 7:2. Така след 15 кръга „Берое“ заема XIII място в класирането.

Пролетта е малко по-добра. Тимът печели 5 от 6 домакинства, а навън печели 2 точки. Това обаче не е достатъчно и преди последните два мача над тима виси сериозна опасност от изпадане. Всъщност това се отнася за половината отбори в първенството. Дори заелите 7 и 8 място не са сигурни в оставането си към този момент. Предстои драматичен финал на сезона. „Берое“ печели точка в София от „Локомотив“ след 2:2, а в последния кръг трябва да приеме „Левски-Спартак“ в решаващ мач. Заради скандалния финален мач за Купата на Съветската армия между „сини“ и „червени“ двата тима са извадени от елита и в последния кръг са присъдени служебни победи на съперниците им. В крайна сметка изпадащ е тимът на „Миньор“, който в един момент е трети, но след това записва разгромни загуби с по 8 гола и с 0:4 от прекия съперник „Дунав“.

Крайното класиране за този сезон също търпи промени. През 1985 г. за шампион е обявен „Тракия“ (Пловдив), а „Берое“ е класиран на 10 място. През 1990 г. обаче БФС променя решението от 1985 г. и връща класирането, както и титлата на „Левски“ (София). Така „Берое“ заема 12 място в крайното подреждане на този сезон. Сезон, който определено е противоречив, но оказал се изключително полезен. „Берое“ се подготвя да изненада всички и спечели жадуваната титла. Подготовката е в ход.

„Берое“ заема 12 място и събира актив от 26 т., спечелени след изиграването на 30 мача. В тях са постигнати 11 победи, 5 равенства и 14 загуби. Головата разлика е 41:51.

Състав: Илия Илиев – 29 мача; Йордан Митев и Васил Драголов – по 28 мача; Георги Стоянов – 23 мача; Кънчо Кашеров , Стойко Стойков и Радко Калайджиев – по 22 мача; Пламен Липенски – 20 мача; Стефан Динев – 19 мача; Венелин Сивриев и Петко Мароков – по 18 мача; Христо Белчев – 16 мача; Ивко Ганчев и Теньо Минчев – 14 мача; Валентин Грудев и Койчо Коев – по 12 мача; Танко Танев – 10 мача; Петко Тенев – 8 мача; Деян Маринов – 7 мача; Кольо Ганев – 6 мача; Коста Костов, Николай Демирев и Цветомир Дерменджиев – по 4 мача;
Старши треньор: Петко Петков

Голмайстори: Васил Драголов – 12 гола; Йордан Митев – 10 гола; Георги Стоянов, Стойко Стойков и Петко Мароков – по 3 гола; Танко Танев – 2 гола; Пламен Липенски, Атанас Баценков, Венелин Сивриев и Радко Калайджиев – по 1 гол

 

Всички резултати, според класирането:

1. Левски-Спартак (София) – 3:0 и 2:7

2.  ЦСКА-Септемврийско знаме (София) – 0:3 и 1:3

3. Тракия (Пловдив) – 1:0 и 1:4

4. Локомотив (София) – 3:0 и 2:2

5.  Пирин (Благоеград) – 1:1 и 1:1

6. Ботев (Враца) – 0:2 и 1:2

7. Славия (София) – 2:1 и 2:1

8. Етър (Велико Търново)  – 0:0 и 0:2

9. Спартак (Плевен) – 2:1 и 1:3

10. Черно море (Варна) – 3:0 и 0:5

11. Сливен – 2:0 и 2:5

12. Берое

13.  Дунав (Русе) – 2:0 и 1:2

14. ЖСК-Спартак (Варна) – 2:0 и 1:2

15. Миньор (Перник) – 0:2 и 1:1

16. Черноморец (Бургас) – 4:0 и 0:1

домакин: 10 победи, 2 равенства и 3 загуби – 25:10

гост: 1 победа, 3 равенства и 11 загуби – 16:41

Любопитно:

– През декември 1984 г. за председател на футболния клуб на обществени начала е избран Бончо Мерджанов, а на дружеството е преизбран Диньо Йолдов. На база на партийни решения през юни 1985 г. се изгражда нов ръководен орган на футбола в България – Българския футболен съюз.

– За Купата на Съветската армия „Берое“ отпада още от първия съперник – „Локомотив“ (Русе) след загуба с 1:2

– За Купата на България – в първи кръг е отстранен „Локомотив“ (Горна Оряховица) след общ резултат от двата мача 6:2. Във втори кръг е елиминиран „Розова долина“ (Казанлък) след общо 2:0. На осминафиналите обаче „Берое“ отпада от „Черно море“ след 0:0 у дома и загуба с 2:0 във Варна.

– „Берое“ участва за шести път и в турнира за Балканската клубна купа. За пръв път обаче тимът не достига финалната среща. Самия турнир е в нов формат – на директна елиминация. Съперник в четвъртфинала е познатия „Арджеш“ (Питещи, Румъния). Първият двубой е в Стара Загора и е спечелен с категоричното 4:1. На реваншът обаче се случва „чудото“ и „Берое“ губи с 4:0, а с това и отпада от турнира.

– Средната посещаемост за сезона у дома е 7500 души

Следва…

Следващата седмица очаквайте всичко най-интересно за сезон 1985-86 г. – звездният миг на „Берое“, всичко най-интересно за шампионския сезон…

„ПФК Берое – Стара Загора“ ЕАД откри дарителска сметка по повод предстоящия юбилей „100 години организиран футбол в Стара Загора“, който предстои следващата година. Всеки, който има желание да спомогне финансово за тържествата може да внесе желаната сума на следната сметка:

Societe Generale Експресбанк
титуляр по сметка: „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД
BIC: TTBBBG22
IBAN: BG24TTBB94001526995876

Набраните средства ще бъдат използвани ЕДИНСТВЕНО и САМО по повод вековния юбилей!

Всички дарители са освободени от банкова такса!

БЪДИ ЧАСТ ОТ ЗЕЛЕНАТА ИСТОРИЯ!
НЯМА МОЕ, НЯМА ТВОЕ – 100 ГОДИНИ СВЕТЪТ Е БЕРОЕ!