В момента с представителния отбор на „Берое“ се подготвят трима млади играчи, които до скоро бяха част от школата на клуба. Три таланта, които не останаха незабелязани от треньорския щаб и вече получават своите шансове. Те сбъднаха мечтата на всеки млад футболист – един ден да облекат фланелката на клуба, който ги е изградил. Това са Михаил Михайлов, Кирил Личев и Емин Ахмед, които са пример за всички над 200 деца, които тренират в „Берое“. Те са доказателството за своите по-млади съотборници, че с труд, упоритост, желание и амбиция може да достигнеш своите мечти. И доказват, че „беройската“ школа продължава да работи и изгражда футболисти. Че продължава да бъде на високо ниво в България. Тримата обаче стигат до мъжкия тим на „Берое“ по различен начин. И няма как да е друго, след като момчетата са съответно от Стара Загора, Главиница и Черноочене. И тримата са част от тима, спечелил Купата на БФС през 2014 г.

Вратарят Михаил Михайлов е от Стара Загора и съвсем логично е част от „беройската“ школа. Той извървява целия път на развитие – от децата до мъжете. Освен, че стана част от представителния отбор като трети вратар още на 17 години, Михайлов е неизменна част от националните отбори на България в различните възрасти. Михайлов все още чака своя дебют в официален мач на любимия си отбор, но вече е бил под рамката в много контролни срещи на мъжете. Той игра пълни 90 минути и в първата контрола на „Берое“ за 2016 г. и за пореден път доказа своето израстване. Несъмнено, големите мачове за него тепърва предстоят, а школата може да е създала новия наследник на Христо Найденов, Тодор Кръстев, Коста Костов или Ивко Ганчев…

Кирил Личев е роден в Пазарджик и пристига в „беройската“ академия през 2011 г. Преди това е бил част от състава на „Тракиец“ (Главиница) и е забелязан по време на двубой срещу „Берое“. Личев е пример за селектирането на млади таланти. Той споделя, че въобще не се е замислил за предложението през 2011 г. и с радост пристига в Стара Загора. Още от самото начало той е забелязан и от феновете с нестандартните си идеи и отигравания в средата на терена. С всеки мач развива своя потенциал и мечтата му се сбъдва в началото на настоящото първенство, когато Личев става част от представителния тим. „Сбъдвам своята мечта – да израстна и пробия постепенно. Готов съм да дам всичко за този тим!“, споделя той. Личев също чака своя шанс за участие в официален мач и не крие, че отношението и съветите на треньорите и опитните съотборници в тима му помагат изключително за това.

Емин Ахмед от Черноочене, Кърджалийско е друг случай. През 2010 г. той сам избира „Берое“, следвайки своята голяма мечта да бъде професионален футболист и привлечен от професионализма в клуба от Стара Загора. Той се явява на кастинг и бива одобрен. Началото за него е много трудно, но той е доказателство, че с упористост, усърдие и много труд всичко се постига. Ахмед се бори всеки ден за мястото си в „Берое“. Първо в различните гарнитури на школата, а сега и в мъжкия състав.“Още от самото начало обикнах голямото беройско семейство изключително бързо, защото атмосферата и условията, в които се подготвяхме бяха уникални. Тук сбъднах мечтата си и този отбор ще остане завинаги в моето сърце. Трудът рано или късно се отплаща и всяка една тренировка е имала смисъл“, казва Емин.

Емин Ахмед започна подготовка с представителния тим също в началото на този шампионат. Той привлече погледа на специалистите още в дебюта си в официална среща за „Берое“ – двубоят за Купата на България срещу „Светкавица“. После игра и в Монатана за първенство. Но какво да кажем за мача на 2 декември 2015 г.? Тогава Ахмед бе титуляр в един от най-важните и ключови двубои през сезона – домакинството на „Левски“, когато се представи на много добро ниво. Той игра и в още два мача от първенството. Това е пътят от Черноочене до „А“ група. И той минава през треньорите, тренировките и базата на „беройската“ школа.

Това са само три примера, които няма да останат изключение. Защото в Стара Загора винаги се е работело с младите таланти с отношение, дух и професионализъм. Михайлов, Личев и Ахмед са целта, която трябва да бъде задмината от по-малките им съотборници в клуба, които стимулират и вдъхновяват. Те дадоха своя пример, че може, че трябва да тренираш усърдно, че мечтите стават реалност.