Наскоро започнахме една нова рубрика в официалния сайт на „Берое“, която е свързана с участието на любимия отбор в елита на българския футбол. Рубриката е посветена на юбилея „100 години организиран футбол в Стара Загора“, който ще бъде честван през следващата 2016 г. Чрез „Берое в елита“ ще се опитаме да ви представим всичко най-интересно и любопитно сезон по сезон. Всички резултати, известни статистики, скандали, куриози. Очаквайте нов материал всяка седмица до кулминацията на тържествата по случай вековния юбилей – 6 май 2016 г.

Рубриката е представена със съдействието на Христо Христозов и благодарение на алманаха „Футболът в града на липите“ от Кънчо Колев. Част от снимковия материал за цялата рубрика е от книгата „Корените на ПФК Берое“ от Наньо Нанев.

1962-63 г. – Експерименти

Новият сезон на „Берое“ в елита може да се характеризира с експериментите в стартовия състав. През целия сезон има твърде много рокади, най-вече в халфовата линия и треньорът Иван Радоев се колебае в избора си между млади и опитни състезатели.

В началото на сезона отборът е напуснат от един от най-солидните и хладнокръвни защитници Теньо Ботев, който премина в „Левски“. На неговото място застава ветеранът Нойко Горов, който играе предпоследния си сезон с екипа (записал общо 114 мача). Тимът е напуснат още от Нойко Монев, Стефан Стефанов и Велко Господинов. Привлечени са предимно местни младежи. Налице е и едно обновяване на стартовия състав и асовете Христо Найденов, Петър Манчев, Петко Янчовски и Петър Манчев вече не са твърди титуляри, а младите Евгени Янчовски и Янчо Димитров се налагат категорично. Защитата играе в почти непроменен състав, но не така стоят нещата в халфовата линия и нападението. Липсва изявен голмайстор и съставът е твърде неизяснен, което дава отражение върху представянето му.

Все пак „Берое“ отново тръгва силно в първенството и в цели пет кръга не познава загубата, задържайки се в челната тройка. Това обаче се променя и доброто представяне свършва дотук. Следват три поредни загуби (в това число и от новака „Химик“ (Димитровград) на собствен терен), които слагат край на илюзиите за добро представяне. Представянето през пролетта е още по-слабо след седем мача без победа и „Берое“ се смъква на дъното в класирането. Все пак три победи над „Локомотив“ (Пловдив), и „спартаковците“ от Варна и Плевен осигуряват мястото в елита и за следващия сезон. Отпускането обаче е видно и в последния кръг, когато отборът губи от изпадналия „Добруджа“ на свой терен. За цялото първенство „Берое“ допуска цели 4 загуби у дома и не печели нито веднъж в гостуванията си, което е нехарактерно за този период.

Така в крайното класиране „Берое“ завършва на 12 място в крайното класиране с 25 т. от 30 мача. Постигнати са 8 победи, 9 равенства и 13 загуби. Головото съотношение е 32-44.

 • Състав: Борис Станоев, Евгени Янчовски и Нойко Горов – по 30 срещи; Янчо Димитров – 29 срещи; Петър Васев – 27 срещи; Христо Панчев – 26 срещи; Сали Крачолов – 22 срещи; Христо Петров – 19 срещи; Иван Танев – 16 срещи; Станислав Николов и Милчо Зарков – по 15 срещи; Янко Янков, Петър Манчев и Бойко Ванчев – по 14 срещи; Иван Христов – 12 срещи; Петко Янчовски – 11 срещи; Христо Найденов и Костадин Попов – по 6 срещи и т.н. Треньор: Иван Радоев
 • Голмайстори: Евгени Янчовски – 7 гола; Христо Петров и Милчо Зарков – по 4 гола; Петър Васев, Янчо Димитров и Петко Янчовски – по 3 гола; Станислав Николов и Сали Крачолов – по 2 гола; Нойко Горов и Петър Манчев – по 1 гол

Всички резултати, според класирането:

 1. Спартак (Пловдив) – 2:1 и 0:3
 2. Ботев (Пловдив) – 3:3 и 0:1
 3. ЦДНА – 0:2 и 0:3
 4. Локомотив (София) – 2:2 и 1:1
 5. Спартак (София) – 1:0 и 2:3
 6. Левски (София) – 0:0 и 2:2
 7. Локомотив (Пловдив) – 2:0 и 1:3
 8. Черно море – 1:0 и 0:1
 9. Спартак (Плевен) – 1:0 и 1:2
 10. Славия – 2:1 и 0:3
 11. Дунав (Русе) – 1:2 и 2:2
 12. Берое
 13. Марек (Дупница) – 3:1 и 1:2
 14. Спартак (Варна) – 1:0 и 1:1
 15. Добруджа – 2:3 и 0:0
 16. Химик (Димитровград) – 0:2 и 0:0
 • Екипите: „Берое“ играе с бели фланелки, сини гащета и бели чорапи
 • Любопитно

– В първия кръг на шампионата „Берое“ посреща „Ботев“ (Пловдив) на 19 август 1962 г. Развоят на срещата е твърде интересен. Янчо Димитров открива за домакините в 10-та минута, но гостите обръщат до 1:2 чрез Попов и Пешев до  34-та минута. Три минути след това Петър Васев изравнява с бомбен шут от фаул. През втората част „Берое“ отново излиза напред чрез Христо Петров в 65-та минута. В края на срещата обаче резултатът е изравнен от Георги Аспарухов – Гунди, който по това време отбива военната си служба и играе за „Ботев“ (Пловдив).

– „Берое“ побеждава шампиона „Спартак“ (Пловдив) с 2:1, след два гола на Евгени Янчовски

-„Берое“ играе две международни срещи и постига две победи – над „Хеми“ (Хале, ГДР) с 3:2 и над „Динамо“ (Питещи, Румъния) с 4:2

 • Следва…

Следващата седмица очаквайте всичко най-интересно за сезон 1963-64 г. – „Берое“ стяга сериозен отбор с Петър Жеков, Георги Белчев и Христо Тодоров – Цукито; обиграване на състава; спасяване по голова разлика; куриоз в домакинството с „Локомотив“ (София); първи хеттрик за Жеков; „дъжд“ от голове в домакинството на ЦСКА

„ПФК Берое – Стара Загора“ ЕАД откри дарителска сметка по повод предстоящия юбилей „100 години организиран футбол в Стара Загора“, който предстои следващата година. Всеки, който има желание да спомогне финансово за тържествата може да внесе желаната сума на следната сметка:

Societe Generale Експресбанк
титуляр по сметка: „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД
BIC: TTBBBG22
IBAN: BG24TTBB94001526995876

Набраните средства ще бъдат използвани ЕДИНСТВЕНО и САМО по повод вековния юбилей!

Всички дарители са освободени от банкова такса!

БЪДИ ЧАСТ ОТ ЗЕЛЕНАТА ИСТОРИЯ!
НЯМА МОЕ, НЯМА ТВОЕ – 100 ГОДИНИ СВЕТЪТ Е БЕРОЕ!