Наскоро започнахме една нова рубрика в официалния сайт на „Берое“, която е свързана с участието на любимия отбор в елита на българския футбол. Рубриката е посветена на юбилея „100 години организиран футбол в Стара Загора“, който ще бъде честван през следващата 2016 г. Чрез „Берое в елита“ ще се опитаме да ви представим всичко най-интересно и любопитно сезон по сезон. Всички резултати, известни статистики, скандали, куриози. Очаквайте нов материал всяка седмица до кулминацията на тържествата по случай вековния юбилей – 6 май 2016 г.

Рубриката е представена със съдействието на Христо Христозов и благодарение на алманаха „Футболът в града на липите“ от Кънчо Колев. Част от снимковия материал за цялата рубрика е от книгата „Корените на ПФК Берое“ от Наньо Нанев.

1960-61 г. – Адаптация

След като изпада заради 3 хилядни през 1959 г. „Берое“ спечелва единната „Б“ група на следващия сезон и отново си връща мястото в елита. Любопитно за сезона във втория ешелон е фактът, че два кръга преди края „Берое“ вече е спечелил промоция, но тимът играе честно и първо изхвърля „Волов“ (Шумен) от тройката, а след това завършват с равенство срещу „Ботев“ (Благоевград), което изхвърля съперника от групата. „Берое“ печели първо място в „Б“ група.

Първенството в „А“ група през сезон 1960-61 г. е съставено от 14 отбора. „Берое“ стартира с две загуби, но тимът не се предава и е решен твърдо да запази мястото си в „А“ група. Старозагорци записват добри резултати в следващите кръгове и задържат позиции в средата на класирането. През целия сезон „Берое“ има проблеми със съдиите и в шест от двубоите завършва в намален състав. През пролетта тимът има добра серия от 7 мача без загуба, която окончателно ликвидира опасността от изпадане.

Най-интересни са последните два двубоя от първенството, които са срещу „Левски“ и ЦДНА. По ирония на съдбата старозагорци за трето поредно първенство в „А“ група приема „сините“ от София в предпоследния кръг и за трети пореден път побеждава. Победата с 2:0 е изкована с попадения на Христо Петров и Станислав Николов.

В последния кръг „Берое“ гостува в София на ЦДНА. Мачът не е от значение за крайното класиране, а единствено за определяне на „Голмайстор на първенството“. Нападателят на домакините Иван Колев се нуждае от три гола, за да оглави листата. Той реализира още в 17-та минута, но до края мачът се превръща в дуел между Колев и младия вратар на „Берое“ Христо Найденов, който изнася страхотен мач. Стражът дори спасява дузпа на Колев, който реализира втория си гол в самия край на мача. По този начин голмайсторския приз става притежание на пловдивчанина Иван Сотиров.

В крайното класиране „Берое“ завършва на 10 място с 24 т. от 26 кръга. Постигнати са 7 победи, 10 равенства и 9 загуби. Головото съотношение е 30:38

*Състав: Христо Найденов и Петър Васев – по 26 срещи; Борис Станоев – 25 срещи; Тодор Петков – 22 срещи; Теньо Ботев и Кольо Щерев – по 21 срещи; Димитър Делчев – 20 срещи; Янко Янков и Станислав Николов – по 19 срещи; Христо Петров – 18 срещи; Евгени Янчовски – 17 срещи; Петко Янчовски – 16 срещи; Христо Панчев – 14 срещи; Петър Манчев – 12 срещи; Минчо Генчев  -7 срещи и т.н. Треньор: Иван Радоев

*Голмайстори: Станислав Николов – 8 гола; Кольо Щерев – 3 гола; Петко Янчовски, Тодор Петков, Евгени Янчовски, Теньо Ботев и Петър Манчев – по 2 гола; Христо Панчев, Христо Панчев, Димитър Делчев, Христо Петров, Минчо Генчев и Нойко Монев – по 1 гол.

Всички резултати, според класирането:

 1. ЦДНА – 0:0 и 0:3
 2. „Левски“ (София) – 2:0 и 0:5
 3. „Ботев“ (Пловдив) – 2:1 и 0:3
 4. „Миньор“ (Перник) – 3:0 и 1:1
 5. „Марек“ (Дупница) – 2:0 и 0:1
 6. „Локомотив“ (София) – 2:2 и 1;1
 7. „Спартак“ (Варна) – 1:2 и 1:1
 8. „Дунав“ (Русе) – 0:0 и 2:3
 9. „Спартак“ (Пловдив) -0:0 и 0:4
 10. „Берое“
 11. „Славия“ – 2:1 и 0:1
 12. „Черно море“ – 1:1 и 1:1
 13. „Спартак“ (София) – 1:1 и 1:2
 14. „Септември“ (София) – 4:2 и 3:2

*Екипите: През тези години „Берое“ играе основно с бели фланелки (син надпис Берое на гърдите), сини гащета и бели чорапи. Резервният екип е бил синьо-бяло-синьо (синя фланелка от този период може да видите в Музея на Берое!)

*Любопитно

-В началото на сезона към тима се присъединява братът на вече утвърдилия се в състава Петко Янчовски – Евгени. През следващите години Евгени Янчовски се превръща в една от най-големите легенди на „Берое“ и към момента е рекордьор по участия с фланелката на старозагорци – 371 двубоя общо (341 от тях в „А“ група).

През разгледания по-горе сезон братята Янчовски са в основата на по-любопитните моменти – двамата общо реализират 4 гола, получават 4 червени картона и изиграват 33 мача. Коментаторът Зарко Панайотов от Радио Стара Загора назовава братята като Янчовски I и Янчовски II, по примера на румънските радио коментатори.

Ian4_6

– „Берое“ изиграва три международни срещи за годината – в Стара Загора е победен „Татран“ (Прешов, Чехословакия) с 3:1, а в Прешов губи с 2:0. В Чехословакия е изигран и двубой с „Локомотива“ (Кошице, Чехословакия), който е спечелен с 5:4

IMG_8686

– Христо Найденов е част от „А“ националния тим на страната

*Следва…

Следващата седмица очаквайте всичко най-интересно за сезон 1961-62 г. – „Берое“ повежда в „А“ група, първи полуфинал, още международни срещи…

„ПФК Берое – Стара Загора“ ЕАД откри дарителска сметка по повод предстоящия юбилей „100 години организиран футбол в Стара Загора“, който предстои следващата година. Всеки, който има желание да спомогне финансово за тържествата може да внесе желаната сума на следната сметка:

Societe Generale Експресбанк
титуляр по сметка: „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД
BIC: TTBBBG22
IBAN: BG24TTBB94001526995876

Набраните средства ще бъдат използвани ЕДИНСТВЕНО и САМО по повод вековния юбилей!

Всички дарители са освободени от банкова такса!

БЪДИ ЧАСТ ОТ ЗЕЛЕНАТА ИСТОРИЯ!
НЯМА МОЕ, НЯМА ТВОЕ – 100 ГОДИНИ СВЕТЪТ Е БЕРОЕ!