Миналата седмица започнахме една нова рубрика в официалния сайт на „Берое“, която е свързана с участието на любимия отбор в елита на българския футбол. Рубриката е посветена на юбилея „100 години организиран футбол в Стара Загора“, който ще бъде честван през следващата 2016 г. Чрез „Берое в елита“ ще се опитаме да ви представим всичко най-интересно и любопитно сезон по сезон. Всички резултати, известни статистики, скандали, куриози. Очаквайте нов материал всяка седмица до кулминацията на тържествата по случай вековния юбилей – 6 май 2016 г.

Рубриката е представена със съдействието на Христо Христозов и благодарение на алманаха „Футболът в града на липите“ от Кънчо Колев. Част от снимковия материал за цялата рубрика е от книгата „Корените на ПФК Берое“ от Наньо Нанев.

1958-59 г. – Обновяване

Двете години, за които ще стане дума могат да бъдат характеризирани с една дума и тя е обновяване – ново начало за българския футбол и ново начало за старозагорския. Изключително интересни две години, които променят съдбата и историята. Започваме хронологично:

1958 г. – Две в едно

През 1957 г. и след провала на „Ударник“ в квалификациите през 1956 г. той се обединява с ДНА и „Спартак“. Новият тим приема за патрон името на Ботев и участва в новосформираната Южна Б група. Тимът печели промоция в елита, след като оглавява класирането с актив от 41 т.

В началото на 1958 г. отборите в А група са 12, а в началото на година ръководителите в българския футбол взимат кардиналното решение шампионатът да премине на системата есен-пролет. Затова през новото първенство отборите играят по един мач помежду си и няма изпадащи отбори.

„Ботев“ изиграва първенството с идеята да се обиграе отборът за следващото първенство и да се изгради един наистина боеспособен отбор, който да запази мястото си в елита. Отборът допуска само една загуба като домакин, при това от шампиона ЦДНА и след нещастен автогол. От победите най-авторитетна е тази срещу вицешампиона „Левски“, спечелена в предпоследния кръг, когато „сините“ все още имат шанс за титлата. Като гост старозагорци също не са лесен противник, въпреки че губят всичките си двубои. Това обаче става само с по един гол, с изключение в двубоя срещу „Славия“.

В края на шампионата „Ботев“ (Стара Загора) събира 8 точки от 11 мача, след 3 победи, 2 равенства и 6 загуби. Головата разлика е 13-19. Тимът заема 10 място в крайното класиране.

* Екипите: „Ботев“ играе с червени фланелки, черни гащета и червени чорапи.

* Състав: Христо Найденов, Борис Станоев, Теньо Ботев, Кольо Щерев, Христо Панчев, Петко Янчовски и Петър Манчев – по 11 срещи; Станислав Николов – 9 срещи; Тодор Тодоров – 7 срещи; Петър Васев и Васил Ставрев – по 5 срещи; Никола Калъчев – 4 срещи и т.н.; Треньор: Панайот Танев

*Голмайстори: Станислав Николов – 5 гола; Петър Манчев – 2 гола; Димитър Михайлов, Иван Иванов, Васил Ставрев, Петко Янчовски и Христо Панчев – 1 гол

Всички резултати, според класирането:

1. ЦДНА (София) – 0:1 (д)

2. Левски (София) – 2:0 (д)

3. Спартак (Плевен) – 1:2 (г)

4. Локомотив (София) – 1:1 (д)

5. Славия (София) – 0:6 (г)

6. Спартак (Пловдив) – 0:0 (д)

7. Миньор (Перник) – 2:0 (д)

8. Спартак (Варна) – 1:2 (г)

9. Ботев (Пловдив) – 3:2 (д)

10. Ботев (Стара Загора)

11. Дунав (Русе) – 3:2 (г)

12. Черно море (Варна) – 1:2 (г)

* Любопитно

– Двама играчи на Ботев (Стара Загора) си отбелязват автогол през сезона

– Вратарят Христо Найденов спасява дузпа на ЦДНА

– Вратарят на „Славия“ Д. Иванов бележи от дузпа срещу „Ботев“ (Стара Загора)

– „Ботев“ (Стара Загора) побеждава австрийския „Зигендорф“ с 5:1 в контролен международен мач.

1958-59 г. – Идва „Берое“

Това е първият сезон в българския футбол, който се играе в системата есен-пролет, която е валидна и до днес. Новото първенство започва само месец след края на предходното – 24 август 1958 г. През първия полусезон тимът играе с името „Ботев“, а на 19 март 1959 г. на учредителна конференция  се извършва обединяването на дружествата „Ботев“ и „Локомотив“ (Стара Загора). Изгражда се представително градско дружество, което приема едно от древните имена на града – Берое, което носи с гордост и до днес. Новото дружество има материалната и моралната подкрепа на целия град. За пръв председател на „Берое“ и на обществени начала е избран Йордан Капсамунов, председател на Градския народен съвет. Футболната секция се оглавява от ген. Делчо Делчев, стожер на „Ударник“ и „Ботев“ (Стара Загора). Ген. Делчев е неизменно на този пост до 1980 г. – до създаването на футболните клубове.

Първият мач под името „Берое“ е изигран на 22 март 1959 г. срещу „Ботев“ (Пловдив) – в първия ден от пролетта. В алманахът „Футболът в града на липите“ е записано: „Има нещо символично в това, че първият двубой на „Берое“ е в първия пролетен ден. Бъдещето на този отбор няма да бъде винаги слънчево, някакъв вечен празник, то ще донася и много огорчения, в него ще има и сривове и спадове, не веднъж отборът ще бъде брулен от ветрове и бури, ще бъде повалян от тежки удари в груб и по лице. Но с една истинска пролетна свежест, той все ще намира сили да преодолее трудностите, да ги надмогне, да се издигне отново с усмивка след тях. Да се изправи, да стъпи здраво на краката си и отново да тръгне напред…“

Пролетният дял на шампионата не е сполучлив и тимът тръгва с три загуби. Отборът се смъква на дъното и повежда дълга и мъчителна борба с „Миньор“ (Перник) за спасение, а кулминацията е в самия край на първенството. В 19 кръг „Берое“ побеждава „Миньор“ в директен двубой и изпреварва своя съперник. 20 кръг може да се окаже спасителен за старозагорци, които водят в Плевен на „Спартак“ с 0:1, но в последните минути тимът изживява истинска драма – домакините изравняват с дузпа и печелят двубоя в самия край на мача. В предпоследния кръг „Берое“ побеждава „Левски“, но „Миньор“ печели точка от предсрочния шампион ЦДНА в София и преди последния кръг двата тима са с равни точки. Следва една истинска конспирация в Перник.

В последния кръг, игран на 14 юни 1959 г. „Берое“ гостува на вече изпадналия „Черно море“ във Варна, а „Миньор“ приема „Спартак“ (Варна). Цялата пернишка общественост се включва в конспирацията – срещата в Перник започва с 15 минути по-късно, следи се развоят на двубоя във Варна и по стадионите в страната се съобщава фалшив резултат от Перник. Дори по тотопунктовете до късно виси знак „Х“ и резултат 2:2. „Берое“ побеждава без проблем във Варна с 0:3 и по този начин на „Миньор“ е необходим резултат точно 5:1 (по това време при равни точки за два отбора не са се гледали директни двубои и дори не голова разлика, а голово съотношение т.е. дели се броят на отбелязаните и допуснатите голове!). Така „Миньор“ е с голово съотношение 27:32 = 0.84375, а „Берое“ с 21:25 = 0.84 и остава на 11 място заради 3 хилядни! Федерацията не взема отношение, защото формално нарушение на правилата няма.

58-9

„Берое“ завършва на 11 място с  18 т. от 22 мача. Постигнати са 7 победи, 4 равенства и 11 загуби. Голово съотношение 21:25

*Състав: Христо Найденов и Петър Васев – 22 срещи; Кольо Щерев, Тодор Петков, Христо Панчев и Петко Янчовски – по 21 срещи; Петър Манчев – 19 срещи; Теньо Ботев – 18 срещи; Борис Станоев – 16 срещи; Панайот Далаков – 14 срещи; Станислав Николов – 13 срещи; Минчо Генчев – 11 срещи; Янко Янков – 9 срещи и т.н. Треньор: Панайот Танев

* Голмайстори: Петър Манчев – 8 гола; Тодор Петков – 6 гола; Петко Янчовски – 5 гола; Станислав Николов и Христо Панчев – по 1 гол.

Всички резултати, според класирането:

1. ЦДНА – 1:1 и 1:2

2. Славия – 1:1 и 0:1

3. Левски (София) – 1:0 и 0:2

4. Спартак (Пловдив) – 3:0 и 2:2

5. Локомотив (София) – 1:0 и 0:1

6. Дунав (Русе) – 1:0 и 0:2

7. Спартак (Плевен) – 0:1 и 1:2

8. Ботев (Пловдив) – 1:2 и 1:3

9. Спартак (Варна) – 1:1 и 0:1

10. Миньор (Перник) – 1:0 и 1:3

11. „Берое“

12. Черно море – 1:0 и 3:0

* Любопитно

– „Берое“ се сдобива със самостоятелен стадион под Аязмото. Дотогава за официални срещи е използван ст. „Локомотив“ (намиращ се тогава югозападно от ЖП гарата). Градският стадион в Стара Загора е открит на 4 април 1959 г., непосредствено преди мача с ЦДНА. Преди това стадионът е използван за една среща в рамките на Европейското първенство за юноши между съставите на Чехослаовакия и Полша – на 29 март. Стадионът тогава представлява модерен за времето си физкултурен комплекс със затревен терен , лекоатлетическа писта, спортна зала и добре обзаведени съоръжения. Реконструкцията със сегашната архитектура е направена по-късно. На първия официален двубой на стадиона с ЦДНА присъстват над 20 000 души!

1959-stadion

– „Берое“ осигурява на юношеския национален отбор своя състезател Теньо Ботев, който е в основата на спечелената европейска титла. Защитникът е в основата на състава, който допуска едва 1 гол през целия шампионат.

– В „Б“ националния отбор на България е привлечен Петър Манчев, който на 23 май 1959 г. излиза на националния стадион „Васил Левски“ в мач срещу „Сантос“, който е с Пеле и Зито в състава си. Двубоят завършва 3:3, а Манчев бе;ежи единия от головете. Манчев е един от двамата старозагорски футболисти, които имат среща на терена с обявения за „Крал на футбола“ Пеле. Другият е Георги Белчев, който играе срещу него 11 години по-късно.

* Следва…

Следващата седмица очаквайте всичко най-интересно за сезон 1960-61 г.- следващото участие на „Берое“ в елита – адаптация в елита; стражът на „Берое“ решава кой ще е голмайстор на А група; Братята Янчовски…

„ПФК Берое – Стара Загора“ ЕАД откри дарителска сметка по повод предстоящия юбилей „100 години организиран футбол в Стара Загора“, който предстои следващата година. Всеки, който има желание да спомогне финансово за тържествата може да внесе желаната сума на следната сметка:

Societe Generale Експресбанк
титуляр по сметка: „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД
BIC: TTBBBG22
IBAN: BG24TTBB94001526995876

Набраните средства ще бъдат използвани ЕДИНСТВЕНО и САМО по повод вековния юбилей!

Всички дарители са освободени от банкова такса!

БЪДИ ЧАСТ ОТ ЗЕЛЕНАТА ИСТОРИЯ!
НЯМА МОЕ, НЯМА ТВОЕ – 100 ГОДИНИ СВЕТЪТ Е БЕРОЕ!