Днес започваме една нова рубрика в официалния сайт на „Берое“, която ще бъде свързана с участието на любимия отбор в елита на българския футбол. Рубриката е посветена на юбилея „100 години организиран футбол в Стара Загора“, който ще бъде честван през следващата 2016 г. Чрез „Берое в елита“ ще се опитаме да ви представим всичко най-интересно и любопитно сезон по сезон. Всички резултати, известни статистики, скандали, куриози. Очаквайте нов материал всяка седмица до кулминацията на тържествата по случай вековния юбилей – 6 май 2016 г.

Рубриката е представена със съдействието на Христо Христозов и благодарение на алманаха „Футболът в града на липите“ от Кънчо Колев. Част от снимковия материал за цялата рубрика е от книгата „Корените на ПФК Берое“ от Наньо Нанев.

1954 г. – Началото

Започваме с 1954 г., когато е първото участие на „Берое“ в елитната група на България. Тогава тимът носи името „Ударник“:

„Ударник“ е съставен предимно от войници, които нямат опит, но успяват да преборят ДНА (Сливен) предходната 1953 година в „Б“ група и да се класират за пръв път в най-горната дивизия.

Датата е 14 март 1954 г. (неделя) и старозагорските запалянковци с нетърпение очакват първия двубой на местните футболисти на „голямата сцена“. В хубавия мартенски ден една голяма върволица за онези времена се насочва към стадион „Локомотив“ (намиращ се тогава югозападно от ЖП гарата), за да стане свидетел на първата битка. Съперник в този двубой обаче е ВМС (Варна), които са бронзов медалист от предходния шампионат. Варненци не оставят шансове на младите си и неопитни съперници и побеждават без проблем – 0:3.

Зареждат се тежки и мъчителни срещи за „Ударник“. Първата победа идва чак в XXI кръг, а втората в последния  XXVI кръг. Първият гол в елита е дело на Гълъбин Гълъбинов, идва в III кръг, но при разгрома от сребърния медалист „Ударник“ (София) с 1:8 в столицата.

В края на шампионата „Ударник“ събира 9 т. от 26 кръга, след 2 победи, 5 равенства и 19 загуби. Головата разлика е 13:69. Тимът логично остава на последно място и изпада в „Б“ група.

9

* Екипите: „Ударник“ играе с раирани хоризонтално червено-бели фланелки, бели гащета и червени чорапи.

* Състав: Христо Панчев – 25 срещи; Петко Янчовски  – 24 срещи; Кольо Щерев – 21 срещи; Нойко Горов – 20 срещи; Кирил Чернев – 18 срещи; Гълъбин Гълъбинов и Борис Пеев – по 16 срещи; Иван Паскалев и Иван Христов по 14 срещи; Румен Начев и Иван Петров – по 12 срещи, Енчо Калайджиев – 11 срещи и т.н.

* Голмайстори: Петко Янчовски – 3 гола; Христо Панчев и Никола Иванов – 2 гола; Гълъбинов, Щерев, Горов, Пеев и Ив. Петров – 1 гол

* Всички резултати, според класирането:

1. ЦДНА (София) – 0:4 и 1:8

2. „Ударник“ (София) – 0:4 и 1:8

3. „Локомотив“ (София) – 2:5 и 0:6

4. „Завод 12“ (София) – 0:0 и 0:0

5. „Динамо“ (София) – 1:2 и 0:3

6. „Локомотив“ (Пловдив) – 1:4 и 0:4

7. ВМС (Варна) – 0:3 и 1:1

8. „Миньор“ (Перник) – 0:1 и 0:2

9. „Спартак“ (Пловдив) – 1:2 и 0:3

10. „Спартак“ (Варна) – 0:0 и 0:2

11. „Спартак“ (Плевен) – 0:0 и 1:2

12. „Червено знаме“ (Кюстендил) – 3:1 и 0:2

13. „Торпедо“ (Плевен) – 1:0 и 0:2

* Любопитно 

– Първата победа е срещу „Торпедо“ (Плевен) на 5 септември 1954 г. с 1:0 с гол на Нойко Горов

– В последния двубой от първенството „Ударник“ изнася най-силния си двубой и реализира цели 3 гола. Попаденията всъщност са четири, но реферът отменя гол на Иван Христов – Гълъбеца. Лявото крило се обръща към съдията с думите: „Не го отменяйте, другарю съдия, изпадаме, пък и се уволнявам. Нека да си имам и аз едно голче в А група“

* Скандал

– На 30 май 1954 г. се играе домакинската среща с „Динамо“ (София). „Ударник“ повежда още във втората минута, но съдията подкрепя гостите, които обръщат до 1:2. Изгонени са двама играчи на домакините, а заради обстановката тимът е наказан с лишаване от домакинство за 2 срещи

* Следва…

Следващата седмица очаквайте всичко най-интересно за сезон 1958 г. – следващото участие на „Берое“ в елита – под името „Ботев“; две първенства в една година; идва името „Берое“; фатални 3 хилядни и измама в Перник; първа среща на стадиона под Аязмото…

„ПФК Берое – Стара Загора“ ЕАД откри дарителска сметка по повод предстоящия юбилей „100 години организиран футбол в Стара Загора“, който предстои следващата година. Всеки, който има желание да спомогне финансово за тържествата може да внесе желаната сума на следната сметка:

Societe Generale Експресбанк
титуляр по сметка: „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД
BIC: TTBBBG22
IBAN: BG24TTBB94001526995876

Набраните средства ще бъдат използвани ЕДИНСТВЕНО и САМО по повод вековния юбилей!

Всички дарители са освободени от банкова такса!

БЪДИ ЧАСТ ОТ ЗЕЛЕНАТА ИСТОРИЯ!
НЯМА МОЕ, НЯМА ТВОЕ – 100 ГОДИНИ СВЕТЪТ Е БЕРОЕ!