„Берое“ изпрати един от най-успешните си сезони в историята. Тимът завоюва сребърните медали в крайното класиране за 2014/15 г. и постигна изключителен успех. Отборът ще представи България в Лига Европа през предстоящата кампания. По традиция, след края на всеки шампионат потърсихме мнението на старши треньорът на „Берое“ Петър Хубчев. Вижте какво сподели той за сезона, за евротурнирите, за подготовката и селекцията:

 

– Г-н Хубчев, поздравления за вас, за вашия екип и всички футболисти за страхотното класиране. Доста емоции, много напрежение. Поотмина ли всичко това или все още горите в шампионата?
– Няма как да отмине толкова бързо. Наистина големи емоции и много напрежение. Предполагам, че в следващите няколко дни ще се поуталожат нещата.

– Незабравим сезон, дълъг сезон, труден сезон. Какъв бе той за вас? Каква е вашата оценка?
– Труден и незабравим. Много труд, много напрежение и много нерви. Незабравим с оглед класирането, което постигнахме. Аз така бих го запомнил.

– Кое бе ключовото за този успех?
– Отборът и колективът. Големият труд, който положиха тези момчета. Големите сърца, които показаха през цялата година, макар че сигурно е имало и мачове, в които играта не вървеше, но като цяло големите спортни сърца, които показаха и страхотния колектив.

– Много постижения за отбора. Освен класирането, мачовете без загуба и допуснат гол в София, първото място в двубоите само от първата шестица. Каква е цената за всичко това обаче?
– Много нерви и напрежение. Хубаво е обаче, че в края на краищата при всички обстоятелства, в които се играе футбол в България, нещата се случиха и всички тези нерви, напрежение и труд получиха своята реализация с второто място.

– Кога ви бе най-трудно през сезона? Имаше ли моменти на съмнение в крайния успех и това класиране?
– Имаше няколко такива момента. Виновни обаче за излизане от тези тежки ситуации беше отбора като цяло. Винаги след такива ситуации, в предстоящите мачове са се представяли най-добре момчетата. Били са най-сплотени и са давали най-много от всичко. Те самите усещаха, че няма място за отстъпление. Това обаче за такъв дълъг период от време е нормално.

– От тук насетне как виждате развитието на отбора?
– Отборът постигна много. През последните две-три години летвата е вдигната доста високо за отбор като „Берое“. Със сигурност очакванията ще бъдат много големи. Ще бъде много трудно. По принцип е трудно, който е на върха да се задържи, но трябва да направим всичко възможно. Ако трябва с още повече труд, с още повече нерви да доразвием нещата.

– Като казвате това. След второто място – „апетитът идва с яденето“ или това е върхът на възможното?
– Нормално е да сме доволни и мечтаем за други неща или поне да постигаме тези резултати. Всичко е въпрос на време и възможности. Разбира се, много е важно какви нови играчи ще привлечем в отбора и как ще протече въобще подготовката. Дали ще имаме време, контузии и т.н.

– Пред „Берое“ отново предстои участие в европейските клубни турнири. Сега и това е на дневен ред. Какви са амбициите на отбора там?
– Ако трябва да бъда честен на дневен ред са други неща. Преди всичко ползотворната почивка на самите футболисти, селекцията и най-вече подготовката. Не е тайна, че времето за подготовка е много, много по-кратко от нашите разбирания и в следващите няколко дни ние трябва да направим много точен и подробен план как всеки един ден и всяка една тренировка да не бъдат изгубени. Да направим добра подготовка, с оглед на това, че мачовете в Лига Европа са на много ранен етап. Най-важно на този най-ранен етап е професионалната почивка на футболистите, където и да се намират те.

– Все пак имате ли предпочитания за съперници в евротурнирите?
– Не. Аз си имам свое мнение за нивото на нашия футбол и за това колко сме големи. На базата на какво да имаме очаквания за класиране? Нямаме никакви предпочитания. Въпросът е да се подготвим и сме пределно мобилизирани към всеки един отбор, от където и да е.

– Какъв е планът за подготовка и какво включва, предвид малкото време?
– Той не е готов на 100%, но поне на 90% знаем какво предстои. Започваме подготовка на 15 юни. По всяка вероятност подготовката ще премине изцяло в Стара Загора. Мисля, че разполагаме с чудесни терени тук и едва ли е нужно да губим дни в пътуване. Нашата база е идеална.

– Да поговорим и за селекцията. Не се съмнявам, че имате набелязани играчи. Бихте ли разкрили нещо повече. Има ли сигурни нови попълнения или напускащи?
– Това са неща, които съпътстват футбола и всеки един клуб прави промени както в едната, така и в другата посока. Имаме подписани договори с нови футболисти. На този етап са трима. Ще си позволя обаче с оглед към днешния ден да не съобщя имена. Не е тайна, че търсим на още няколко поста хора и при всички положения ще има още нови. Със сигурност и някой ще напусне отбора.

– Към този момент няма сигурен напускащ?
– Не.

– Какво е нужно, според вас, за повишаването на качеството на отбора като цяло? По-голям брой нови попълнения за конкуренция или само няколко, но класни играчи.
– Класните играчи ще вдигнат нивото при всички положения. Според мен обаче е нужно новите футболисти и дори наличните да покажат още по-голямо сърце и още по-голям ангажимент, за да вдигнем нивото. На нас и такива са ни разговорите с хората, които искаме да привлечем. Важно за нас е желанието и раздаването. Със сигурност ще търсим и качество, според възможностите, които имаме, но като цяло желанието за игра и тренировки ще бъде водещо да вземем решение дали да привлечем някой.

– Това е неизменно, откакто сте треньор на „Берое“. Казвате го всеки път. Това ли трябва да е водещо за отбор като „Берое“?
– Няма как да отстъпим от това. Още повече, че резултатите го показват. Работата с тези момчета, които тази година играха за „Берое“ просто показва, че това е правилният път. Аз съм, може би, най-щастливия човек, че точно тези футболисти бяха в съблекалнята и бяха част от „Берое“. Те показаха за кой ли път, че може би не са най-добрите футболисти, но техните сърца са най-големи за мен поне. Сигурно така ще каже всеки треньор. На това ще държим. Ако можем и още по-качествени футболисти да вземем, ще бъде добре. Но те трябва да паснат към този колектив тук, към този клуб, към този град. За това ще се борим.

– Смятате ли, че „Берое“ вече е желана дестинация за много играчи от България, защото до скоро, като че ли това не бе така?
– Със сигурност. Но тук има една много голяма заблуда. Ама много голяма. Виждат се резултатите, виждат се терените, вижда се отношението на публиката, на Общината към клуба, на ръководителите към отбора. Всичко е перфектно в „Берое“. Има обаче много голяма заблуда, че заплатите в клуба са някакви извънземни. Малко хора знаят наистина какво получават тези момчета и затова те за мен са още по-големи професионалисти и още по-големи легенди. Особено като знам какви възнаграждения получават, за разлика от някои, които цяла година плачат и се оплакват какво било тук, какво било там. Кой помагал на този или онзи. Така че, ако някой може да си представи една такава работа в нашия клуб и отбор е добре дошъл. Но ако усетим, че разговаряме с човек, за който на първо място са финансовите измерения няма да стигнем до споразумение с такъв човек.

– Да се върнем малко към първенството и в тона на разговора. След двубоя с „Лудогорец“ вашият помощник Левон Апкарян каза, че всяка една точка, спечелена от „Берое“ през този сезон е честна. И това е така, въпреки трудностите. Това дава ли ви по-голямо удовлетворение за свършената работа?
– Наистина е по-трудно, но удовлетворението е два пъти по-голямо. Като знаем, че сме спечелили това с абсолютно честен труд. Сега се радваме два пъти повече.

– Бихте ли искали да посветите това класиране на някога и какви са вашите думи за финал?
– Сега е модерно да се посвещават тези успехи. В личен план този медал е много изстрадан за моето семейство и за най-близките ми хора, роднини и приятели. Иначе аз съм много благодарен на истинските фенове, а те много добре знаят кои са за мен истинските. Които подкрепяха отбора по невероятен начин през цялата година. И не само тази година, а въобще. Футболистите и треньорите сме едни от щастливците, че имаме точно такава публика. Ако може въобще да се говори за такова посвещение, мисля че феновете също трябва да се гордеят с това постижение.