През тази седмица ДЮШ на „Берое“ реално постави основите на една нова инициатива – да гостуват деца от различни детско–юношески школи в Бългрия.

Първите гости са състезателите Валентин Петров и Алекс Тодоров, родени 2001 година, които бяха изпратени от ДФК „Видин“, за да се запознаят с връстниците си от „Берое“. Те оставиха отлични впечатления, като направиха четири тренировки, участваха в тестиране за скорост и отскокливост, като дори взеха участие в учебна игра между набор 2000 г. и набор 2001 на „Берое“.

Контактът за осъществяване на тази нова инициатива е осъществен от президентът на ДФК „Видин“ Петър Митев и изпълнителният директор на клуба Светослав Петков.

„Стигнахме до идеята, че ако техният клуб не успее да се организира за участие в Елитна група до 15 години, предстои коментар как бихме могли да привлечем въпросните състезатели в нашата школа, за да развият своите качества, като тренират и играят при нас.

Така на практика се опитваме да реализираме в България опита на футболната Академия на Аякс. Обменяме идеи за работа. Даваме шанс на най-талантливите да работят в прекрасни условия за тренировка и да се състезават в силни първенства. Надяваме се да развием максимално техния потенциал, за да излезнат професионални футболисти от ДЮШ.

Надявам се това да не остане инцидентен случай, а да бъде една основа за утвърждаване на ДЮШ на „Берое“ за регионален център за развитие на таланти от близки и далечни школи, които не разполагат с изградена база и участие в силно първенство, но имат талантливи състезатели, които се нуждаят от работа в конкурентна среда!“, коментира директорът на беройската школа Митко Джоров пред официалния сайт на клуба.