Радостин Александров е новото име в беройската школа. Едва 23-годишен, но много амбициозен, той започва в работа в школата като треньор и анализатор. Радостин носи със себе си опит от работата си в школите на „Славия“ и „Литекс“, както и от работата си като анализатор в юношеския национален отбор на България до 17 години.

Радо е роден в Костинброд. Учил е в НСА. От тази година притежава лиценз UEFA „B“.

През миналата година Александров изкара стаж в известната и у нас академия на английския колеж „Брук Хаус“, както и успя да се запознае отблизо с работата в „Рединг“, „Бирмингам“, „Уест Бромич“ и „Лестър“. Преди това пък бе на гости и в „Нотингам“ и „Нюкасъл“ от където също е научил много за това, с което обича да се занимава – треньорството.

Работата си в „Берое“ той започна от миналата седмица, а в началото няма да води отбор, като ще помага с анализаторска дейност на всички специалисти в школата, както и ще води индивидуални занимания с отделни млади таланти. От лятото се очаква да му бъде поверен някой от наборите.

 

Екипът на клубната телевизия beroe.tv се срещна днес с новото попълнение на беройската школа и го представи в предаването #СВЕТЪТеБЕРОЕ. Ето как се представи самият той: „Казвам се Радостин Александров. На 23 години съм, работя като треньор от 17-годишен. Притежавам лиценз УЕФА „Б“. Една година бях в Англия на специализация, върнах се и бях част от националния отбор до 17 години като анализатор и вече съм част от академията на ПФК „Берое“.“

„Първоначално нямам отбор, с който да се заема. Помагам на всички възрастови групи. Работата, която върших като анализатор в националния отбор ми помогна да се специализирам в тази област – правя индивидуални и групови, отборни, анализи на различните играчи от възрастовите групи. Сред задачите ми ще е да подпомагам и тренировъчния процес навсякъде – от най-малките, до най-големите.“ – обясни функциите си той.

„Като цяло работата на анализатора не е толкова разпространена в България и затова разбирам и неяснотата около позицията, но става дума за различни видове анализи. Имаме видеоанализи за техническите качества на играчите, тактически анализи, които представят по-обширно рамката на целия отбор, групови анализи, които обхващат отделен елемент от играта. Задачите са различни, но се стараем да хванем абсолютно всичко, което интересува треньорите и да следим последните модерни тенденции, които се правят на запад. Например анализи на забавен кадър, анализи на кинетиката на играчите спрямо топката. Въобще всичко свързано с футболната игра и това, което може да допринесе за изграждането на по-добри таланти. Също се отнася и за съперниците. Имаме възможност да анализираме и съперниците и да се запознаем с техни слабости и силни страни, за да бъде подготовката за мача на по-високо ниво и съответно да има по-голям шанс за успех.“ – допълни Радостин.

„Ако трябва да бъда честен преди не съм гостувал в Стара Загора, но съм много впечатлен от абсолютно всичко. Треньорският колектив е на много високо ниво. Професионализмът, който е въведен в академията е впечатляващ. Разполагаме с абсолютно всичко, което един треньор може да иска – модерна апаратура, добри терени, добра екипировка – въобще всичко, от което един треньор се нуждае. От нас се изисква само да работим и да даваме най-доброто за клуба.“ – завърши младият специалист.