„Няма мое, няма твое – Светът е Берое!“ – рефрен, заради който публиката на „Берое“ е наречена шовинистична през 70-те години на миналия век, но и рефрен, който и до ден днешен звучи на всеки мач на „Берое“. И няма как да е иначе – „зелените“ имат фенове навсякъде по света. Преди седмица, ден след финала на Шампионската лига през 2014, в Лисабон, посетихме португалския град Барейро, за да ви представим феновете на „Берое“ от този град. Но какво точно ги свързва със „зелените“ от Стара Загора? Как се запалват по отбора? Кои са всъщност те? Това ще разберете в тази статия.

Предисторията
В края на ноември 2012 година получихме едно от традиционните запитвания за фенартикули от чужбина. Обикновено това са колекционери на всякакъв вид сувенири – билети от мачове, значки, шалчета, фланелки… Не винаги успяваме да отговорим на всеки, въпреки че се стремим да популяризираме „Берое“ по целия свят. Това, което обаче ни направи впечатление в писмото от Португалия бе подробната история, която бе описана.

Здравейте, пишем ви от Португалия. Живеем в град Барейро, където сме разположени на улица „Стара Загора“. Играем заедно футбол от деца и бихме искали да си купим от екипите на „Берое““ – се казваше накратко в писмото. Бърза наша проверка показа, че улица Стара Загора наистина съществува в град Барейро и поискахме да разберем повече.

DSC00065

Побратимени градове
Оказва се, че в силните години на развитие на индустрията в Португалия и България през 70-те градовете Стара Загора и Барейро сключват договор за побратимяване, който освен обмяна на опит в сферата на индустрията, става началото и на обмен на студенти.

barreiro1

Момчетата от Барейро
Човекът, който ни писа бе Рикардо Кабрита – роден и израстнал на ул. Стара Загора, той е обединителят на 20-ина млади хора от Барейро, които обичат да спортуват и всеки вторник играят футбол заедно. Впечатлени от тяхната история, ние от „Берое“ решихме да направим жест към тях и създадохме за тях уникален екип на тима от това време (зелено-бяло райе) с надпис STARA ZAGORA на латиница вместо спонсорско лого и, разбира се, с емблемата на клуба. За инициативата ни помогнаха много от старозагорската фирма „Наталия“. И така около Коледа 2012 година момчетата от Барейро се сдобиха с беройска екипировка, която носят и до сега.

DSC00071

На гости в Барейро
За историята им през 2013 година научават и португалските медии, а един от най-популярните спортни сайтове в страната им отделя специално внимание около спечелената от „Берое“ Купа на България. Новите „зелени“ фенове в Португалия не пропускат мач на „Берое“ и се информират за резултатите, а също и гледат мачовете на отбора в глобалната мрежа когато има излъчване. Двама представители от фенклуба на „Берое“ пък ги посещават в началото на тази година и се запознават с тяхната история и града. Християн Смолев дори им носи писмо от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, с приветствие за тях, както и за градоначалника на Барейро Карлос Умберто с приветствие и рекламни материали от града.

10246275_1506103989609998_5696971924105003199_n

10156109_1506104016276662_8925923862215968431_n

Предлагаме ви да научите повече за Рикардо Кабрита и за „Барейро Стара Загора ФК“ от видеото, което излъчихме в десетия брой на предаването #СВЕТЪТеБЕРОЕ на beroe.tv, както и да разгледате още снимки от Барейро в текстовото интервю.

– Рикардо, в началото на интервюто представи се накратко.
– Казвам се Рикардо Кабрита. На 30 години съм и съм роден и израстнал в Барейро, където 29 години живях на улица „Стара Загора“. Завършил съм физическо възпитание и спорт, и работя в сферата на спорта. В свободното си време излизам на разходка или с приятели и приятелката ми, но също така обичам да гледам и играя различни видове спорт.

– Преди около година и половина, малко преди Коледа 2012, ти се свърза с „Берое“ и ни разказа за отбора и за ул. „Стара Загора“. Как се стигна до идеята?
– Мой добър приятел от детството, който живееше на улица „Стара Загора“, Луис Карейра откри Антонио Ливраменто във фейсбук. Двамата са играли заедно в „Б“ отбора на „Бенфика“. Когато са си говорили за „Берое“ Луис е разбрал, че това е тим от град Стара Загора. Така се появи желанието да научим повече за българския отбор от Стра Загора. След това и аз говорих с Ливраменто и го попитах как можем да се сдобием с екипи на „Берое“. Той не можа да ми помогне с това, затова реших да питам директно клуба и писах в официалната страница във „Фейсбук“. Те ми отговориха и аз им разказах повече за нашата история.

– Беше ли изненадан от реакцията на отбора?
– Всъщност, да, бях доста изненадан от интереса на клуба към нас и желанието да научат повече за нашата история, а още повече бях изненадан от страхотното отношение с това да ни изпратят екипи, с които и до ден днешен играем във всеки мач.

– Кога се породи желанието да научите повече за българския град Стара Загора и за „Берое“ и как получихте информация?
– На нашата улица винаги са ни казвали, че името Стара Загора идва от България и винаги сме искали да знаем повече за това. Но, едва след като разбрахме за „Берое“ и за това, че е от Стара Загора, нашето желание да научим повече за града се засили. Всичко, което съм научил за града е от интернет. След това говорих и с Алберто Лоузейро и Елио Мартинс, които бяха в отбора по това време.

barreiro3

– Барейро и Стара Загора имат обща история. Какво знаеш за това и как се е стигнало до кръщаването на улицата на Стара Загора?
– Барейро и Стара Загора са станали побратимени градове на 30 ноември 1976 година. След това нашата улица е била кръстена на българския град, а в Стара Загора има улица „Барейро“. От своя страна ул. Стара Загора играе много важна роля в моето детство.

DSC00078

– Разкажи ни повече за Барейро като град. Как е да живееш тук?
– Барейро е основан през 1521 година и по това време е населяван най-вече от рибари. През 1861 година, със създаването на железопътната линия между Барейро и Вендас Новас започва силно икономическо развитие, което оказва влияние върху целия регион и цялата страна. Със създаването на индустриалната зона CUF, през 1898 година Барейро се превръща във важен индустриален център. Барейро става град на 28 юни 1984 година и през тази година празнува своят 30-и рожден ден.

barreiro4

Днес, след постепенният залез на CUF, Барейро търси своя път.

barreiro2

Да живееш в Барейро, означава да живееш в град с връзки със своето индустриално минало, който търси възможността да спечели нова динамика в този сектор, но също и да живееш в град с богата спортна култура. В града има два клуба „Барейрензе“ и „Фабрил“ и се работи по засилването на спорта. Тук има традиции в баскетбола, футбола, гребането и ветроходството.

– От къде се появи идеята да създадете аматьорски футболен клуб?
– Като жители на ул. Стара Загора винаги сме правили отбор, с който сме играли срещу отбори на другите улици. Идеята за аматьорски футболен клуб води началото си от тези времена и се засили след като открихме „Берое“ и след като започнахме да играем с екипите на тима.

DSC00043

– В момента сте в процес на официална регистрация на футболния клуб. Разкажи ни повече за процедурата и докъде сте стигнали?
– След като се свързахме с „Берое“ и получихме екипите създаването на официален клуб се превърна в мечта, която смятам да осъществя. Първите крачки са направени. Сега ни трябва малко повече постоянство, за да стане реалност. Като първа стъпка се опитваме да създадем повече видимост за клуба в Барейро, като участваме в различни събития в общността. Играем в момента футбол 7 на 7, но надеждата ни е да регистрираме отбор 11 на 11 и да участваме в регионалното първенство с него.

DSC00012

– Какво знаеш за историята на „Берое“?
– Знам, че отборът ще празнува своя 100-ен рожден ден през 2016. През първите години отборът е променял многократно името си, а последната промяна е от 1999 година. „Берое“ е печелил шампионската титла в България през 1986 година и Купата на страната през 2010 и 2013 година. В днешно време отборът е в средата на класирането.

– В отбора миналия сезон имаше няколко португалски играчи. Най-известните сред тях бяха Давид Каядо и Елио Мартинс. Каядо дори е играл в юношеските формации на „Спортинг“. Познавахте ли ги от Португалия?
– Да. В отбора имаше играчи като Давид Каядо, Елио Мартинс, Алберто Лоузейро, Антонио Ливраменто, Пауло Жорже и Педро Еуженио. Най-известните от тях, които бяхме чували и преди бяха Давид Каядо и Антонио Ливраменто.

barreiro5

– Срещнахте се с кмета на Барейро и говорихте и за „Берое“. Разкажи ни повече за това?
– Преди около месец ни посетиха двама члена на фенклуба на „Берое“. Те искаха да знаяъ повече за нас и да се запознаят с Барейро и улица Стара Загора. Донесоха ни и писмо от кмета на Стара Загора, което да дадем на нашия кмет. Рикардо Каражола и аз си направихме среща с Карлос Умберто, кметът на Барейро, за да му дадем писмото. Разказахме му всичко – от първия контакт с „Берое“ до идването на двамата фенове. Казахме му и че имаме желание да направим отбор и какви са целите ни. Говорихме и за „Берое“ (Стара Загора), като разказахме за победите за Купата през 2010 и 2013 година.

barreiro6

– Следиш ли мачовете на „Берое“ и как?
– Обикновено проверявам резултатите в интернет. Когато е възможно гледам мачовете онлайн в лайвстрийминг. Обикновено споделям информацията за резултатите на клуба на частната ни група във фейсбук.

– Миналата година „Берое“ спечели Купата на България. Успя ли да гледаш мача?
– Да, имах възможност да гледам мача, който „Берое“ спечели драматично на дузпи.

– Покрай тази среща в португалските медии се появиха статии и за Барейро. Имаше ли повече интерес към вас след това?
– Заради спечелената Купа един добре известен португалски спортен сайт пусна информация за нашето съществуване. След това, по естествен начин, нашето съществуване стана по-известно за повече хора. Получихме и някои покани за интервюта, в които да разкажем уникалната си история.

– Колко често играете заедно в момента?
– Играем всеки вторник срещу отбори от други улици.

– Имаш ли любими португалски клубове и кои?
– Любимият ми тим е местният „Барейрензе“, който е най-важният тим за града. На национално ниво подкрепям „Порто“. Но най-много време от съзнанието ми в момента отделям на „Барейро Стара Загора ФК“.

– Кои са любимите ти португалски играчи?
– Жоао Мутиньо от Монако, който е израстнал в Барейро на няколко крачки от улица „Стара Загора“.

– Идва световно първенство и Португалия участва. До къде мислиш, че можете да стигнете в класирането?
– Мисля, че Португалия може да мине груповата фаза и да продължи до елиминациите, където ще срещнем тим от група H, вероятно Белгия. Там вероятно белгийците ще ни отстранят. Дано обаче да греша и Португалия стигне по-напред.

– През 2016 година „Берое“ ще празнува своя стогодишен юбилей. Искам да ви поканя да участвате в празника ни!
– Надявам се да успеем да сме с вас на този ден в Стара Загора.

– Благодаря ти за интервюто и до нови срещи, надявам се на стадион „Берое“ в Стара Загора.
– И аз благодаря и се надявам да се видим скоро в България.