Три дни преди срещата със „Славия” футболистите на „Берое” ще се включат в „Голямото нощно четене”, което ще събере млади хора от Стара Загора в една от най-красивите книжарници на града – „Приятели”, на бул. „Цар Симеон Велики” 118. Беройци ще бъдат там в 20 ч., а с това събитие ще бъдат закрити Националният поход на книгата и Маратонът на четенето по случай Световния ден на книгата и авторското право – 23 април.

Независимо, че футболистите ще бъдат гости, „теренът” няма да е чужд: в приятелска атмосфера, с игри и забавления, те ще прочетат откъси от свои любими книги, ще разкажат интересни случки около четенето в тяхното детство, ще говорят за любовта си към футбола и към книгите.

Всички присъстващи ще могат да закупят книги с отстъпка, а феновете на старозагорския тим ще получат автографи от любимите си футболисти, за да запечатат спомена от вечерта.
На среща с треньорите на отбора Станислава Раянова от книжарници „Приятели” разказа за кампании относно стимулиране на четенето, подкрепяни от световноизвестни футболисти от някои европейски отбори: „Звездите четат” е инициативата, в която участват отбори от Висшата английска лига и едни от най-активните й поддръжници и застъпници са популярните Франк Лампард (който е и автор на собствена серия футболни книжки за деца), Ашли Йънг, Джолиън Лескът и др.
Подобни кампании са насочени към подрастващите, които харесват футбола, но не обичат да четат и има риск да не завършат образованието си. Резултатите, които децата постигат след участие в образователно състезание, свързано с четенето, в което ментори са футболните звезди, са изумителни – напредък в развитието си: нещо, което участниците са постигали поне за 6 месеца, сега постигат за 2 месеца. Девет от 10 от подрастващите споделят, че са започнали да четат, защото футболистите четат.

„Резултатите от подобни кампании в Европа са толкова впечатляващи, защото зад тях стои една целенасочена социална и образователна политика на държавата. С удоволствие и отговорност се включваме в „Голямото нощно четене” на Стара Загора, защото сме убедени, че когато футболистите използват влиянието си върху младите хора за нещо добро, то непременно е успешно и дава резултат” – каза на срещата Петър Хубчев.

С идеята да дадем добър пример, и догодина инициативата на книжарница „Приятели” да се случи на национално ниво, очакваме с любопитство да разберем какво четат футболистите – биографии, трилъри, криминални романи или нещо съвсем неочаквано?… Елате, вижте и участвайте!

Beroe Night reading plakat-page-001