С 5:0 по случай 50-ия му рожден ден поздравиха футболистите на „Берое“ своя старши треньор Петър Хубчев. Той говори пред медиите след победата с 5:0 над „Любимец“. Вижте какво сподели той за мача, следващия съперник, селекцията, напускащите, Венцислав Христов и дали има смисъл от мачовете във втората седмица.

 

„Напълно заслужена според мен победа. Първото полувреме играхме точно така както искахме и затова започнахме с точно тези хора. Държахме повече топката, вкарахме и два гола. За мен напълно заслужена и много важна победа. Няколко пъти говорих с момчетата. Мисля, че се отнесоха професионално към този мач, колкото и невзрачен да беше за някои медии и хора.“ – коментира Хубчев за мача.

На въпрос „Не е ли много жалко, че „Берое“ ще „разцъква“ цяла пролет с такива отбори“ Хубчев отговори: „Това е много обиждащ въпрос. Какво значи такива отбори? Това са отбори от „А“ група. Какви са тези отбори? Нямам отговор на въпрос, който е зададен така.“

„Ние в Ловеч колко удара имахме по посока на вратата? Спомняте ли си. Могат да зададат същия въпрос и журналистите, които гледаха онзи мач. Не знам защо омаловажавате така нещата. За мен ние стояхме добре. Топката вървеше много бързо, затова започнахме с тези хора, защото те това го могат. Контролирахме играта. Дали сме разцъквали и дали има смисъл в тези мачове трябва да питате ръководството на футболния съюз. То прави схемата на първенството. За мен обаче има смисъл. За нашия отбор такива мачове за нужни, защото имаме много нови и много млади момчета. Дай Боже да изиграят повече такива „разцъкващи“ и безсмислени мачове.“ – отвърна наставника на въпроса дали мачът не е бил безсмислен.

„Стремя се да бъда реалист човек. Загубата в Ловеч я приех като нещо реално. Нямахме шанс срещу „Литекс“ в този мач. Те бяха по-добрия и по-агресивния отбор от нас. Не беше водещо поведението на футболистите, които тогава играеха за това да не играят днес. Ако вземем Стефан Спировски – той утре пътува с националния отбор и това е причината. Ние се опитахме да съберем такива момчета, че да имаме няколко възможности – по-бързи и по-остри нападатели – такива каквито бяха Ронкато, Каядо и Венци Христов при нас. Има хора, които са по-бавни, но могат да държат по-добре топката – например Чипев, Наско Зехиров, Георги Костадинов, Самир Аясс, излишно е да казвам Елиаш. Това е една от причините. В Ловеч беше много трудно да се играе такъв техничен футбол, а на нашия терен и пред нашата публика мисля, че сме длъжни да играем по този начин. Това беше и причината за някои решения. Това, че някой е играл слабо в Ловеч не е повлияло на състава, който започна днес. Както няма да повлияе за това кой ще започне следващия мач. Имаше хора, които не бяха в групата, а днес започнаха титуляри. В момента в отбора настроението и работата е такава, че всеки да е мотивиран. Това търсихме. Това, че някой е останал резерва или извън групата не значи нищо. Ако вземем пример с Чипев – вложи максимално старание, колкото и да му беше трудно в подготовката.“ – сподели още треньорът на „Берое“.

„Трябва да кажа, че селекцията е отворен процес. Като че ли е приключила. Всичко е възможно, но е малко вероятно да попаднем на футболист, който да е достатъчно качествен. Имахме няколко имена, насочили сме се към две или три имена, но това са по-скоро варианти за лятото.“ – каза Хубчев.

„Току що уточнихме тези неща. На практика с тази победа ние ставаме осмия отбор. Значи знаем, че първата седмица почиваме. Неприятното е че всички други играят. Ще търсим съперник за 15 март. Възможно е от съседна страна да намерим противник. При всички положения ще търсим. Моето желание е да е качествен отбор, но всички други играят в България, може и от съседна страна.“ – допълни той.

„Моля ви не ми задавайте този въпрос, защото ще кажа неща, които се страхувам да ги кажа. Вие казвате, че това не е оптималното решение всеки кръг да има по един почиващ отбор в горната и един в долната седмица. Има логика в това, което казвате, но ви моля не омаловажавайте мачовете в долната седмица. За нас тези мачове са много важни. Наш проблем е да накараме играчите да не го правят също. Ако бяхме седми и имахме 12 или 15 точки по-малко от петия. Тогава би трябвало да омаловажаваме мачовете или да разцъкваме за удоволствие или публиката. Тогава нямаше да има шанс да изпаднем. А сега опасността е реална. Може да ви е смешно, но е така. Ще направим така, че до последно който играе в „Берое“ да го прави по отговорен начин. Дали ще има значение или няма да има значение мача – това мнение не ме интересува. Системата е такава – трябва да ги и изиграем тези мачове. Реално седмия отбор не може да изпадне – дали това ще е „Черно море“ или който и да е от другите – там е по-спокойно положението за мен. При нас не е спокойно. Смеете ми се, но е така. Разликата утре може да стане 12 точки, а след това има и кръг, в който почиваме“ – сподели още Хубчев.

„Имах възможност да гледам „Черноморец“ срещу ЦСКА, а утре ще ги гледаме и срещу „Локомотив“. Казвам го съвсем честно, дори Стойчо Младенов го призна – играха като равен с равен и стояха много добре. За мен това е един добър отбор и то много добър отбор. Знам, че утре имат двама наказани за тях важни футболисти, но аз лично се изненадах от начина по който те се държаха срещу ЦСКА. В никакъв случай няма да има подценяване. Тази дума по принцип е забранена за споменаване в съблекалнята. За мен това е много силен отбор. Не знам по какви причини, далеч съм от „Черноморец“, за да казвам защо имат такъв точков актив. Това, което показаха срещу ЦСКА обаче показва изключително сериозен отбор. Ще видим как ще е утре.“ – каза той за следващия съперник.

Хубчев коментира и финализирането на трансфера на Венцислав Христов: „Когато един футболист е недоволен или смята, че е надраснал развитието на един клуб е по-добре той да си замине. Първия разговор, който води ръководството и аз с Венци Христов беше да чуем неговото желание. То беше водещо. За мен е ясно, че с напускането на Венци, на Каядо, на Пламен Крумов, дори на Иван Горанов, който прояви желание да тръгне – ние губим от майстоството, но в момента, може би го казвам за втори път само днес, тренираме по начин, по който тренирахме когато поехме отбора. Аз съжалявам до някъде, но от друга страна се радвам, че имам точните хора събрани в отбора. При всички положения знаем като какъв дойде Венци Христов в „Берое“ и какво направи за нас. Трябва да му бъдем благодарни, както и на Каядо и на Пламен Крумов, но след като така са преценили… Няколко пъти той декларира, че смята, че с оглед на по-нататъшното му развитие е по-добре да отиде в друг отбор. Беше снощи с отбора на лагера в Старозагорски бани. Отдавна не съм виждал така да изпращат човек в друг отбор – доста радушно беше изпратен и аз мога само да му пожелая да се развива както при нас – направи две крачки при нас, нека там да направи същото.“

„За темата ЦСКА – аз съм запознат с някои детайли. Ако и вие се запознаете с тях ще мислите по същия начин. Наемът е така направен, че само думата е наем. Това са неща, които ръководството може да коментира.“ – сподели Хубчев. „Благодарност към кого? Към ЦСКА? Какво общо имаме ние с Венци Христов с тях? Венци отива с абсолютното желание, с което искаше да отиде в ЦСКА, сега в „Металург“ (Донецк).“ – допълни той.

„Преди мача ми казаха, че на Виктор Шишков жълтата карта е дошла и договорът е финално подписан. Беше мое лично желание договорът да е такъв, че е до лятото с опция за продължаване, която касае клуба само, за да бъде мотивиран и да играе на максимума до лятото. Час преди мача ми казаха, че е дошла жълтата карта и ще е на разположение за следващия мач.“ – завърши пресконференцията специалистът.