Старши треньорът на „Берое“ Петър Хубчев говори обширно за медиите преди първата тренировка на тима за 2014 година. В изказването му стана дума за подготовката, трансферите и философията на отбора. Вижте какво каза треньорът.

 

„Настроението в отбора какво е ще говорим след първата тренировка. Лично моето настроение е да свършим още по-добра работа и по-добри резултати. Първата задача е да направим една здрава подготовка.“ – каза Хубчев.

„Ако могат да се нарекат нови – това са трите момчета, които тренираха доста време с нас – Илия Мунин, Самир Аясс и Николай Чипев. Честно ще ви кажа, че имаме разговори с 7-8 човека, но ще ви помоля на този етап да не ме питате за имена. Всичко е въпрос на разговори. Дали това ще стане зависи от отборите, в които тези момчета се намират сега. Трябва малко да изчакаме.“ – обясни той.

„До този момент няма освободени, но не е изключено да има. Всички трябва да бъдат тук с изключение на Елио Мартинс, който провежда едно лечение в Португалия. Помоли ни момчето да го завърши до край. Ще отсъства няколко дни. Често съм споделял с вас, че именно Мартинс го изкара полусезона с различни проблеми. Крайно време е да намери време да се излекува и да води пълноценна подготовка. Затова му позволихме да закъснее няколко дни.“ – сподели треньорът.

На въпрос с какви играчи преговаря тима, Хубчев отговори: „Става дума и за чужденци и за българи. Ако кажа някои от позициите ще станат ясни и имената. Разбирам вашите въпроси – това е най-важното за вас сега да се споменат някои имена, но от това зависи дали трансфера ще се осъществи. Не го крием и не бягаме от това – ние търсим футболисти, за които ако е възможно да не плащаме трансферна сума, така наречените свободни агенти. Разбира се, че на секундата в която такъв трансфер се осъществи ще бъдете информирани чрез нашия сайт.“

„Тренираме до 3 февруари изцяло в Стара Загора. За мен е без значение какво ще е времето. Имаме късмет, че сега е добро за тренировки, но дори и да е лошо пак ще тренираме. Миналата година беше много лошо на моменти и тренирахме тук. За мен е важно всяка тренировка да мине на нивото, на което си я представяме. Разбира се най-важно е момчетата да бъдат здрави. За 3 или 4 дни ще бъдем в лагерна обстановка на старозагорските минерални бани. От 3 до 11 участваме на турнир в Турция. Организаторите имат уговорка с трите противника, но още не са подписали договорите и ни помолиха няколко дни да не съобщаваме имената. След това ще ви кажем и имената на съперниците. Отиваме, изиграваме 3 мача и се прибираме. Последната провека е с ЦСКА и по всяка вероятност ще бъде при нас, в Стара Загора.“ – обобщи подготовката Хубчев.

Запитан дали би търпял това Пламен Крумов да е подписал предварителен договор с ЦСКА от лятото, треньорът на „Берое“ обясни: „Не, не бихме търпяли такова нещо. Не знам дали има договор с ЦСКА, ще разговаряме с него, но не може да се случи да играе за „Берое“ ако има договор с друг тим. Сега ме карате да говоря неща, които са празни приказки. Стойчо Младенов бил обявил, но Пламен Крумов пък обявил, че няма такъв договор. Кажете какво да правим. Ако трябва 2 часа сега да говорим за този казус, но все пак това е един футболист в отбора. Няма нужда да коментираме такива случаи. По принцип няма да търпим такова нещо. Има правила и всички момчета ги знаят. Сигурно и на вас вече ви е писнало да го казваме, но доколкото можем ще държим и ще защитаваме честните отношения. Дали има договор с ЦСКА не мога да гадая. Не съм и разговарял с него, но чувам, че той е казал, че няма такъв.“

„Според мен ще е добре Мартин да отиде да изиграе остатъка от полусезона някъде. Трябва обаче много внимателно да преценим къде. Важно е да изиграе мачовете и да натрупа малко опит. Ще преценим обаче дали е удачно и дали той има желание това да го направи.“ – каза Хубчев на въпрос дали Мартин Райнов ще бъде преотстъпен някъде.

Хубчев отказа да коментира ситуациите в други отбори. „Оставете ги тези работи. Може да ги коментирате някъде отвън. „Черно море“ не се разпада. Аз не съм на това мнение. Въобше за всички отбори, за които се говори, че се разпадат не съм съгласен. Точно обратното – мисля, че ни очакват много тежки мачове. Говоря за нашия отбор, а не за това, че някои отбори участват в някои други неща. Целта е да се подготвим по най-добрия начин. Това е за мен в основата на доброто представяне.“ – каза той.

„Лично на мен шестте точки от седмия в класирането и отпадането от Купата ми действат по-скоро мотивиращо. Надявам се така да е и при момчетата. Ако има някой за който е различно в съблекалнята, то той няма да е в отбора. Макар че ние отчитаме като цяло една добра година – най-вече на база спечелените две купи. Аз лично обаче приемам като не много добро представянето ни до този момент. При всички положения можеше да е по-добре. Да се оправдаваме с такива или онакива фактори няма да хване дикиш, както се казва. На мен ми действа бих казал пределно мотивиращо положението в отбора.“ – обясни специалистът.

На въпрос какво е положението на Костадин Стоянов, за когото се появиха информации, че може да бъде освободен, Хубчев каза: „Отделните случаи трябва да ги коментираме малко по-късно. Сега не мога да кажа какво е. Още не съм разговарял с играчите. Нека да мине първата тренировка, имаме достатъчно време. Ще използваме и това време когато сме заедно почти през целия ден, за да ги изчистим тези неща. Видяхте миналата година когато при нас дойдоха Иван Караджов и Венци Христов, че тези трансфери станаха в последния момент. В последния момент и някой заминава на друго място. До последния ден е възможно да има някаква промяна. Разбира се желанието на всеки треньор е да е готов отбора от по-рано, но това е почти невъзможно в положението, в което се намираме.“

„Има оферта, но тя не удовлетворява ръководството на клуба. За Каядо също чух, че има, но не съм запознат в детайли.“ – каза специалистът на въпрос дали в „Берое“ е постъпила оферта за Венцислав Христов.

„С някои от играчите с изтичащи договори сме водили разговори. С други те тепърва предстоят. Искам да кажа нещо във връзка с последните 2-3 въпроса. На мен ми е ясно, че отбор като нашия, който финансово няма как, а и не искаме да се сравняваме с най-богатите отбори в страната. При положение, че постигаме такива успехи и играхме добре в последните години – няма как да задържим всички футболисти. Това е нормално. Всеки търси развитие в по-голямо ниво, по-голямо първенство или в по-голям клуб. На мен ми е ясно, че ще има запитвания и покани не само към споменатите от вас имена, а и към други момчета ако продължават така да се развиват. Това мен може само да ме радва и да ме мотивира още повече. Ще търсим други момчета, с още по-голямо сърце, които да направят това, което направиха и тези и да искат да се развиват. На базата на това, което предлагаме като клуб, като треньори и като виждания въобще. За трети път ще се върна към това – най-важна е подготовката. Дори предполагам, че ще включим и няколко момчета от школата. Дори с такива по-млади момчета – подготвени ли сме добре физически ще гоним целите до край. Отделните имена са много важни за вас сигурно. За мен е важно обаче целия отбор да е подготвен.“ – сподели треньорът извел „Берое“ до Купа и Суперкупа.

„Виждане на ръководството е че е по-добре ако има играч с изтичащ договор, който не желае да го поднови, той да бъде продаден сега на момента, ако разбира се има такава възможност. Ние имахме такива случаи в „Берое“. Това подписване на предварителни договори може да демотивира футболиста, главата му да не е свободна, да се пази от някои работи, а в същото време пък клуба и треньорското ръководство трябва да си прави сметките за евентуално бъдеще на отбора. Нормално е ако има такива случаи да се реагира по друг начин. Не в зависимост от това как се казва човека, а в зависимост от това как ще изглежда отбора. Всичко това ще се изчисти в процеса на тренировките.“ – каза още той.

„Още не съм ги видял футболистите. Поне от това, което знам като отношение и това, което сме правили преди съм сигурен, че няма да имаме проблеми с повече килограми или с това кой какво е правил. Вярвам на тези момчета и съм сигурен, че всичко ще е наред. Имаше няколко момчета, които изкараха доста от мачовете с контузии. Те умишлено не са и получили такива планове. Те са оставени да почиват повече. Това можем да го говорим след първата тренировка.“ – завърши Хубчев.